logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English

Klik hier om deze pagina toe te voegen aan uw Favorieten!

week 31 week 32 week 33 week 34 week 35 week 36
week 37 week 38 week 39 week 40 week 41 week 42
week 43 week 44 week 45 week 46 week 47 week 48

Anbi-logo

Dagboek 2019


Donderdag 28 november 2019

De laatste herfstvangsten...

In de ochtenduren nog twee waterrallen teruggevangen, één uit deze eigen periode en één van inmiddels iets meer dan een maand terug. Toch leuk, kijkend naar die verblijfstijd.

Hijsnet X is vandaag tijdens het verwijderen van alle spullen van de resterende rallenkooien ook nog open geweest, maar ondanks de aanwezigheid van wederom een leuk groepje Sijzen heeft dit totaal niks opgeleverd.

De enige soorten die we deze afgelopen periode in noemenswaardige aantallen hebben gezien waren zaadeters als Vink, Sijs en Putter, een paar Merels en Roodborsten en natuurlijk talloze Waterrallen. Die lieten zich amper vangen, want de kooien staan gewoon structureel te nat in 30 tot 40 cm water.

Lijsters hebben in dit moeras weinig meer te zoeken, (bij voedsel kunnen ze immers nog maar op een paar plekken komen) dus daar hoeven we ook niet langer op te wachten, hoewel er nog steeds aantallen moeten vertrekken.

De Ebelbrug staat inmiddels ook onder water en de sloot voor het gebouw heb ik persoonlijk ook nog niet eerder zo vol gezien. In de avondschemer hebben we de laatste kooi opgeruimd en de laatste leiwieken uit het twijg kunnen sjorren. Morgen (Vrijdag) nog even alles in de ONAD zien te passen, de luidspreker opruimen, de hijsnetten winterklaar zetten en dan het veldlab nog uitruimen.

Voor het ringen zit het najaarsseizoen er dan toch echt op. Misschien kunnen we met de Winter-CES echter toch nog iets bijschaven aan de vangsten en een respectabele jaarstaat van 7600 vogels produceren, de teller staat nu op 7548 exemplaren die van een ring voorzien zijn.

Toch maar even alvast een terugblik: Met terugvangsten staan we nu op 9753 stuks... Toch wel een heel goed jaar te noemen met highlights als Goudhaan, Putter, Boerenzwaluw en Sijs in voor die soorten alhier opvallende aantallen, Mirtezanger als ultieme dwaalgast en nieuwe baansoort, Europese Kanarie, Snor en Gierzwaluw als nieuwe baansoorten, en absoluut lage aantallen van Kleine Barmsijs, Merel, Buizerd en Heggenmus.

Helemaal ontbrekend op onze jaarlijst was dit jaar de Koekoek, die prijkt sinds ons begin van het werken met grofmazige netten toch wel ieder jaar op de lijst. Slechts één soort vingen we in aantallen groter dan 1000 stuks, dat was de Goudhaan met 1313 exemplaren (what's in a number..).

We hadden 78 soorten en ondersoorten, net iets meer dan gemiddeld, maar dat zit 'm natuurlijk in die Mirtezanger...

eerder

Groeten en tot volgend jaar, Henri Bouwmeester en Hanneke Huiskamp.Dagvangst van 29 11 19
Soortnaam Nieuw Terug NVO BUI FOU Totaal
Waterral 2 2
Totaal: 2 2
Aantal soorten: 1


Het overzicht 2019 op www.trektellen.nl.


 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox