logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 34


Zaterdag 17 augustus 2019

Druk op het eiland maar niet met vogels

Gisterenavond uit voorzorg netten gesloten in verband met de weersverwachting. Vanmorgen 21 mm in de regenmeter.

Om 12:00 uur heeft Wim de wacht overgenomen van Joop. Symen arriveert met de vroege middagboot en daarmee is de ploeg voor de komende week compleet.

Halverwege de middag is de laatste (mot)regen naar het oosten weggedreven en zijn de netten weet in de vangstand gezet. In het terrein is het erg stil wat ook tot uitdrukking komt in een enkele Fitis, Tjiftjaf en Pimpelmees.

We zijn benieuwd wat de komende vangweek ons zal brengen.

Groeten, Wim en Symen

dagvangst 17 augustus


Zondag 18 augustus 2019

Veel regen, veel bezoek en weinig vogels

Dit is de bondige samenvatting van de dag.

De dag begon hoopgevend maar na de eerste ronde kakte de vangst in. Met veel moeite konden aan de excursies een paar vogels getoond worden. We hebben vandaag derhalve meer bezoekers dan vogels kunnen registreren.

Een Koekoek bezocht een hijsnet maar verliet dit op eigen gelegenheid. Een vrouwtje Sperwer werd kort na de middag van een ring voorzien. In de vroege ochtend vingen we in een grofmazig net ook nog een Rosse Vleermuis.

We hebben heel wat kilometers gemaakt langs de netten omdat er continue buitjes overkwamen. Pas halverwege de middag werd het echt droog.

Groeten, Wim en Symen

dagvangst 18 augustus
Maandag 19 augustus 2019

Van dauw tot brons

De dag ging van start met een fikse bui. Rond 07:00 uur werd het droog en konden we genieten van een strak blauwe lucht. De eerste ronde bracht van alles wat, Mestkevers, Uiltjes, een Rosse Vleermuis en ook acht vogels. Het was erg rustig, het dagtotaal blijft uiteindelijk steken op 26, voornamelijk rietpieten.

We hebben ons daarom onledig gehouden met het maaien van het terrein rond het Groene Glop en rechtzetten van mistnetstokken.

Aan het eind van de middag kregen we een fikse bui over ons heen.

De hele avond dreigde het te gaan regenen. Uiteindelijk viel dit erg mee en pas in de loop van de nacht kwam de regen naar beneden.

dagvangst 19 augustus


Dinsdag 20 augustus 2019

Warmer en stiller

Afgelopen nacht is 8 mm water aan de regenmeter toegevoegd. Om 6 uur werd het droog. Bij het openzetten van de hijsnetten en sectie 6 is wederom de oud-Hollandse sport mestkeverpeuteren beoefend.

De eerste ronde leverde veertien vogels op, acht vers en zes retour. De zon schijnt dan inmiddels uitbundig en de temperatuur loopt snel op. Het aantal vogels per ronde daalt navenant. We hebben ons daarom maar onledig gehouden met het transport van de rallenkooien het vangterrein in en het maaien van de helft van de baan.

Het totaal komt uit op 20 verse vogels en 13 controles.

Groet, Wim en Symen

dagvangst 20 augustus


Woensdag 21 augustus 2019

Een mooie dag

De eerste ronde met twaalf vogels viel niet echt mee, maar de gehele dag keutelde het door met de vangsten.

We konden een mooie variatie aan soorten tonen aan de excursiegangers. Met tien adulten en elf juvenielen was onze woensdagochtendexcursie goed bezocht.

Ook het aantal vogels die we aan de ringtafel mochten begroeten stemde ons tevreden gezien de tijd van het jaar. 36 vers geringd en 18 controles.

Er is vanavond totaal geen wind. Onder het gezang van het shantykoor sluit sluiten we de dag af.

Groet, Symen en Wim

dagvangst 21 augustus


Donderdag 22 augustus 2019

Veel verse vogels

Ten opzichte van gisteren hebben we vandaag minder vogels gevangen maar weer meer ringen omgelegd.

Het was buitengewoon mooi zomerweer. Na de eerste ronden gingen de vogels ook vakantie vieren waardoor de vangploeg ruim de tijd had om klusjes te doen.

De omloop van de ONAD II is in de loop van de middag door Wim van een groene beitslaag voorzien.

Onder net 1 lag een mooie veer. Na enige discussie en zoekwerk was de conclusie dat deze afkomstig is van een juveniele Koekoek.

Een Grote Bonte Specht wist tijdens het naar beneden takelen van hijsnet Y te ontsnappen maar vond dit blijkbaar zo'n interessante actie om de volgende ronde nu wel te blijven hangen in dit hijsnet.

Daarmee hebben we alle wetenswaardigheden van de dag opgesomd.

Groeten vanuit een zomers Groene Glop, Wim en Symen

dagvangst 22 augustus


Vrijdag 23 augustus 2019

Mierende Meeuwen

Wederom een mooie augustusdag qua weersgesteldheid

Qua vogels is het rustig. Symen en gezin gaan met de eerste middagboot van het eiland en het gezin van Wim komt met de avondboot om de laatste vangdag mee te draaien.

De teller blijft steken op 53. De Fluiter was een soort die ik al een aantal jaren niet meer in handen had gehad. Erg mooi vogeltje. In de middag was het een drukte van jewelste met meeuwen in de paardenwei. Zij deden zich tegoed aan de mieren die in grote aantallen aan het rondvliegen waren.

Morgenochtend de laatste rondjes van deze week.

eerder
terug
later

Groet, Wim

dagvangst 23 augustus 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox