logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 33


Zaterdag 10 augustus 2019

Winderige wisseldag

Netten gesloten in verband met de wind en naderende stormachtig weer.

Vandaag overdracht van Holmer naar Joop. Vanwege de voorlopig aanhoudende wind (7 Bft) geen netten open.

Aan het einde van de dag zagen we vlak achter de houtsingel bij sectie 7 de zwaluwen zo lekker fourageren, dat we die secie toch maar even geopend hebben. Dat leverde een paar leuke vangsten van Boerenzwaluw op.

Even afwachten welk weer het morgen wordt.

Holmer, afgelost door Joop, Hetty, Levi en Andries

dagvangst 10 augustus


Huiszwaluw

Zondag 11 augustus 2019

Diverse zeldzaamheden

Op basis van de windverwachting toch besloten om de netten te openen rond 06:00 uur. De wind valt reuze mee. Bij het openen in sectie 2 toch nog veel elzenproppen en takjes in de netten. Slechts twee mestkevers in hijsnet X bij de eerste controle.

Het is uiteindelijk een zonnige zondag geworden. Maar weinig zichtbare en/of merkbare trek van vogels. Het aantal vogels dat we vingen druppelde gestaag de gehele dag door.

Levi en Andries kwamen met een grote grijns op hun gezicht terug van een ronde en ik moest raden welke vogel ze uit het net hadden geplukt in sectie 5. Het bleek een Huiszwaluw te zijn, dat was de vierde in de geschiedenis van Het Glop. Een prachtige eerste kalenderjaar vogel. De vorie was 13 jaar geleden. Op dat moment wisten we nog niet dat er nog twee adulte vogels zouden volgen. Zelfs één die op geslacht kon worden gedetermineerd. Hiermee is het aantal op een dag verdubbeld van drie naar zes exemplarwen.

We waren met de tweede Huiszwaluw bezig toen ik opeens een Bijeneter hoorde roepen. Paniek in de tent. (allemaal witchers ha ha). Ik bleef alleen achter met de vogel de rest was gevlogen en naar de weg gerend. We hebben deze vogel duidelijk gehoord maar net niet in de kijker of de netten kunnen krijgen.

Op de valreep in sectie 7 konden we nog weer een groepje Boerenzwaluwen verschalken en hun trakteren op een glimmende ring.

Kortom een enerverend dagje op het glop op Schier.

Groet, Joop, Hetty, Levi en Andries

dagvangst 11 augustus
Maandag 12 augustus 2019

Diverse Zwaluwen

Slechts twintig mestkevers in de netten en een enkel buitje viel er bij aanvang van deze vangdag. De wind was gaan liggen en de buienradar was ons goed gezind.

In de eerste ronde alweer een Boerenzwaluw. Verder vandaag druppelde de vogels geleidelijk binnen. Opvallend was een Oeverzwaluw in het grofmazige net. Deze moest waarschijlijk vluchten voor een Buizerd, die zelf daar het hijsnet wist te ontwijken.

De nieuwe hijsnetten hebben vandaag niet erg bijgedragen aan een topresultaat. Maar ik blijf hoopvol over de nabije toekomst.

Er was geen aanwijsbare vogeltrek, niet in het veld en nog minder in de lucht boven ons. We gaan desondanks gewoon door met vangen en ringen.

De fouragerende "zwaluwen" boven het glop waren beduidend minder dan gisteren.

Morgen weer een dag.

dagvangst 12 augustus


Een Sylvia

Dinsdag 13 augustus 2019

Wolkbreuk

Gedurende enkele uren in de ochtend werden we getrakteerd op 10 mm regen. Je zag het peil in de sloot stijgen. Door deze stevige buien begon onze dag eigenlijk pas om 09:30 uur. De mestkevers wisten ook vandaag de netten weer te vinden. Deze keer ongeveer 35 stuks.

In de loop van de dag enkele korte buitjes. Rond de middag vonden Andries en Levi in de duinrand enorm veel sylvia´s. Wij vingen een tuinfluiter met vet 4. Je zou zeggen dat er aankomst is te verwachten.

De buitjes over de dag gaven verder nog 6 mm regen in de regenmeter. Tegen de avond trok de lucht boven ons helemaal open. De temperatuur zakt daardoor ook weer.

Morgen weer een dag met frisse moed gaan we weer verder.

Groet, Joop, Hetty, Levi en Andries

dagvangst 13 augustus


Woensdag 14 augustus 2019

Nieuwe baansoort!

De temperatuur was deze ochtend beduidend lager dan de voorgaande dagen. Dat resulteerde in het feit dat we zeker net zoveel mestkevers hadden dan eerdere ochtenden, maar dat ze niet van die proppen hadden gemaakt. Ze waren er makkelijker uit te halen.

In beide hijsnetten zaten in de bovenste banen een vogel direct na het ophijsen. Ook weer een Tuinfluiter, dit keer zonder vet in de eerste ronde.

Net voor de reguliere excursie ving Levi, door een felle lange sprint te maken, een eerste kalenderjaar Houtsnip. Die kwam van pas om aan onze excursiegasten te tonen.

Het was een erg leuke groep met bijna allemaal geïnteresseerde mensen. Aan het einde van de excursie was er een behoorlijke plensbui.

Na het avond eten zat een vrouw Sperwer nota bene een Gierzwaluw achterna. Beide belanden in het grofmazige net. De Gierzwaluw was een nieuwe baansoort. Het was even puzzelen om deze in het systeem te zetten.Dat is voor de systeem beheerder een leuk karweitje.

Het palet was vandaag ook weer divers, we hebben deze week daarover niets te klagen. Tussen de buien doortoch nog leuk gevangen.

Groet, Joop, Hetty, Levi en Andries

dagvangst 14 augustus


Donderdag 15 augustus 2019

Meer regen dan vogels

Dat was lang geleden dat ik de dag begon met een nul-ronde. Tussen acht en negen uur twee flinke buien en de twee eerste vogels van de dag.

Gedurende de gehele dag buien, maar niet genoeg om te sluiten. Nagenoeg geen vogels gedurende de dag. Pas tegen de avond vingen we weer wat vogels. In de laatste rondes weer wat Zwaluwen.

In de donkere ronde weer een ongeringde Houtsnip. Een aantal netten voor de nacht gesloten in verband met de mestkevers.

Groet, Joop, Hetty en Andries

dagvangst 15 augustus


Vrijdag 16 augustus 2019

Kikker

(Te) rustige nazomerdag

Het beloofd een stralende en droge dag te worden. Helaas zonder vogels.

Nagenoeg geen wind en een heerlijke temperatuur. Geen waarneembare trek langs en over ons heen...

Handige Henk is ook nog even langs geweest om kikkers aan de hijsnetten te maken. Hij was maar even op de baan. . Ik vroeg: "ga je die er morgen aanmaken?" Zei hij: "zitten er al aan." Prachtoplossing.

Veel nul-rondes gelopen. Geen aantallen in de netten.

We sluiten deze week wel af met een dertigtal soorten die we in onze handen hebben gehad.

eerder
terug
later

Groet, Joop, Hetty en Andries

dagvangst 16 augustus 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox