logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 32


Zaterdag 3 augustus 2019

Wisseldag

De dag is vandaag door Henri begonnen met ongeveer dertig mestkevers in de netten. Dat zijn er een stuk minder dan de afgelopen dagen. Opvallend is dat ze vrijwel geen mijten bij zich dragen, wat wel eens anders is.

Holmer heeft het begin middag overgenomen.

Koos en Bonnie zijn langs geweest en hebben een rondje meegelopen.

Het water in de sloot dicht bij het lab staat er nog steeds. In de sloot langs sectie 2 staat het water alleen nog in de poeltjes, wat duidelijk effect heeft op de vangsten.

Henri en Hanneke, afgelost door Holmer

dagvangst 3 augustus


Zondag 4 augustus 2019

De eerste excursie

In de schemer ontsnapt er een Houtsnip uit sectie 6.

Het aantal mestkevers in de netten is intussen terug gelopen naar Zes. Henri heeft dus niet alleen de vogels voor mij weg gevangen, maar ook de mestkevers :-)

Er waren 16 bezoekers bij de eerste excursie van het jaar, waaronder Sjoerd Nijeboer (zoon Ben Nijeboer) met zijn gezin. Ook Barbara Bezemer heeft ons verrast met een bezoek.

Holmer

dagvangst 4 augustus
Maandag 5 augustus 2019

Meer wind

Bij zonsopkomst is het grijs en miezert het licht. De miezer houdt aan tot 1:.00. Daarna trekt de lucht open.

De mestkever-index staat na de eerste ronde op 29.

De hijsnetten doen het tot nu toe redelijk. In X heb ik Zanglijster, Tjiftjaf, Fitis en Grasmus gevangen. In Y Heggemus, Merel, Zanglijster, Fitis, Tjif en Roodborst.

Na een bui om 16:00 trok de wind ineens aan vanuit zuidelijke richting. De wind kreeg kracht 5 Bft. Hijsnet Y hield dit goed, maar X begon vooral bovenin erg te bollen. Daarom heb ik X gesloten. Ik denk dat het open of dicht laten van de hijsnetten erg afhangt van de combi windkracht/richting. Het is eigenlijk bij iedere ronde kijken of het wel of niet kan.

Na het toenemen van de wind begonnen ook de nul-rondes...

Rond het middaguur bleek een juveniele Sperwer vrouw gebaad te hebben in de sloot. Eerst vloog zij in 2, om er vervolgens vandoor te gaan richting het Ebelbrug-netje. Daar bleef ze hangen.

In de laatste avondronde haal ik nog twaalf mestkevers uit het net. Beter nu dan morgenochtend, want niet zelden blijft er een gaatje in het net over na het uitpeuteren.

Holmer

dagvangst 5 augustus


Dinsdag 6 augustus 2019

Geen bijzonderheden

Na de eerste ochtendronde staat de mestkever-index op 31. Met die van gisteravond erbij op 43. Het pad begint bijna purper te schijnen van alle mestkevers die er liggen.

De poeltjes in de sloot beginnen al weer aardig op te drogen. Af en toe vangen we wat sijsjes die komen drinken.

Wim heeft s'avonds meegegeten en is daarna het wad op gegaan.

In de schemerronde hangen er in sectie 9 ineens drie piepjonge winterkoninkjes. Ik heb ze onmgeringd bij het net los gelaten.

Holmer

dagvangst 6 augustus


Woensdag 7 augustus 2019

Nooit te laat voor wat nieuws

De mestkever-index is vandaag op ongeveer 40 uitgekomen. Ze hangen vooral in de open stukken waar ze vrij langs kunnen brommen.

Om 9:00 uur komt er een pittig buitje langs. Ondanks het lopen op de regen is er achter mij in hijsnet X een Tjiftjaf gevlogen. Het liep goed af, maar dan zie je dat het hijsnet vooral bij zo'n bui een risico is. De regen en wind komt er vol op.

De excursie brengt twaalf mensen, waaronder spindokter Kay van der Linden. Hij kwam al vijftig jaar op het eiland, maar was nog nooit in het Groene Glop geweest.

Helaas voor de belangstellenden was er slechts één enkele Tjiftjaf te aanschouwen.

De avond biedt Boerenzwaluwen en het Chanti-koor vanuit het dorp, stipt om half elf afgelopen.

Holmer

dagvangst 7 augustus


Donderdag 8 augustus 2019

Herkansing

Zoals dagelijks weer tientallen mestkevers. De netten waar ze meest invliegen heb ik s'nachts dicht.

Er is weinig te melden over vandaag. Het was een zeer gemiddelde zomerdag. In de middag begon het wel behoorlijk te waaien, maar het kon nog net.

Een deel van de bezoekers is vandaag weer terug gekomen om toch nog een vogel te aanschouwen. Het worden er uiteindelijk drie. Precies voldoende voor de drie kinderen die er bij waren. Één van de vogels is een Fitis welke een enorme teek in zijn nek heeft. Ik heb slechts één keer een grotere teek gezien welke op een Tjiftjaf zat die door Otto Overdijk langs werd gebracht. Vanzelfsprekend is deze teek verzameld voor Martin Duisterwinkel.

Bij nadere beschouwing blijkt het een reuzenteek te zijn.

Holmer

dagvangst 8 augustus


Vrijdag 9 augustus 2019

Gedwongen pauze

De eerste rondes leveren slechts een enkele vogel op. De ronde van 7:30 uur zelfs helemaal niets!

Om 09:30 uur komt er een regenfront langs met daarna veel wind. Daarom om 9:30 de netten gesloten tot het einde van de dag.

eerder
terug
later

Holmer

dagvangst 9 augustus 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox