logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later

Dagboek van week 31


Maandag 29 juli 2019

De eerste volle najaarsvangdag

Zo goed als windstil bij het krieken van de dag. Het was tot terugkeer op het kruispuntje van 7 en 8 best wel opvallend rustig in het terrein. Je hoorde wel van alles piepen in de struiken, maar er hing nog niet veel in de netten. Tot ik terugkwam bij sectie 3. Vanaf daar en in sectie 2 hingen inmiddels vogels die achter m'n rug in de netten waren beland. Het sein veilig voor vertrek was vandaag dus iets later gegeven. In het achterste net van sectie 8 hing een Houtsnip, blijft een aantrekkelijke plek voor ze daar.

De tweede ronde was zoals te doen gebruikelijk een stevige ronde. We waren net klaar bij de eerste vogeltjes in het eerste hijsnet bij de Ebelbrug toen ik uit m'n ooghoek iemand aan de netten van sectie 2 zag staan te peuteren... Het was Jan Visser van Castricum die maar even poolshoogte kwam nemen. Al snel kwam Koos van Ee achter hem aan. Dat was even mooi extra handen aan de netten.

Tot een uur of twee in de middag bleef het lekker doorlopen met vangen. De maximale vangsten in de hijsnetten waren een rondje van 22 stuks in het Berkensingelnet (Y) en 6 in de Ebelhijs (X). Daarbuiten vooral veel rondes nul en/of één of twee.

Qua weer was vooral de ochtend ideaal vangweer. Windstil en bewolkt. Pas in de middag kwam er af en toe een beetje zon door de bewolking piepen. Het watereffect in de sloot begint minder te worden. De hoeveelheid kwelwater die er 's-nachts aangevuld wordt is minder, dus dat ben je ook eerder op de dag weer kwijt.

Om 23 uur wordt het laatste rondje gelopen met nog vier vogels waarvan twee vandaag voor de tweede keer. Daar hadden we er al aanmerkelijk wat van, vooral in de hijsnetten...

Morgen gaan we er weer fris tegenaan. Het lijkt erop dat dat de laatste bestweerdag van deze week gaat worden.

Waarnemingen: in de ochtend af en toe Witgatten en een enkele Bosruiter overvliegend. Een man bruine Kiek laag over het bos en in de middag enkele malen een paar Kruisbekken uit Noord, nieuwsgierig vanuit de Berken voor het gebouw zoekend naar water.

De avond is heerlijk loom; in de polder wordt het op tijd stil en die stilte wordt gesterkt door ontbreken van wind. Vele nachtvlinders fladderen rond veldlab en netopstelling. De nachtvlinderlamp blijft echter toch maar even uit...

Henri Bouwmeester en Hanneke Huiskamp

dagvangst 29 juli


Dinsdag 30 juli 2019

Snelle netgewenning

Opnieuw bijna windstil in de vroege ochtend. Extra vroeg op pad gegaan om de hijsnetten op tijd open te hebben staan. Dat kon ik mooi combineren met het uit de netten peuteren van welgeteld 26 Mestkevers...

Wederom een Nachtegaal in het net, ditmaal een nog volledig in het jeugdkleed verkerende juveniele vogel. Verder weinig beweging in het veld. Het voelde vandaag na gisteren als een sprokkeldag met in tegenstelling tot de verwachting van een derde minder in aantallen vogels zelfs maar liefst meer dan de helft minder dan gisteren...

Aan het weer kan het niet hebben gelegen, want de omstandigheden om te vangen waren weer ideaal, al kwam er rond het middaguur iets meer wind opzetten. Ook het water-effect in de sloot lijkt al minder te worden. De netgewenning onder de vogels doet kennelijk al wel heel snel z'n intrede.

In de middag hangen er in het laatste net van sectie 5 ineens vier Huismussen. Toch weer een aantal vogels die de straat even oversteken om een zandbad op het voormalige Meteoveld te nemen en te snoepen van het vele graszaad. Zoals bij Huismussen gewoon is ontsnapt een van de in het net hangende vogels voordat 'ie aan de beurt is. Drie worden er toch nog van een ring voorzien.

Er was in de middag nog genoeg tijd om verder te werken aan het op orde brengen van de opstelling middels licht snoeiwerk en afschoren van netten.

Henri Bouwmeester en Hanneke Huiskamp

dagvangst 30 juli


Woensdag 31 juli 2019

Meer kevers dan vogels

Bij de eerste ronde langs de netten staat er al meer wind dan voorgaande dagen. Het is de wind voor het naderende buienfront dat vanuit het Westen onze kant op komt schuiven.

Nadat ik gisteravond had geconstateerd dat het goede vlieg-omstandigheden voor nachtvlinders waren, bleek vanmorgen dat hetzelfde geval opging voor... Mestkevers !! Overal in de opstelling hingen ze, en ook in de gesloten hijsnetten. Het vervelende bij mestkevers in gesloten netten is dat ze daar een enorme kluwen maken van alle netmateriaal dat ze kunnen verzamelen. Met tot gevolg dat je zelfs nog een knoop hebt nadat je de mestkever er uit hebt weten te peuteren. Kortom: Ik heb een uur over het openen van twee hijsnetten gedaan.

Samen met de overige netten kwam ik in de eerste ronde tot het totaal van 97 Mestkevers!!! Dat aantal heb ik hier werkelijk niet eerder meegemaakt. Maar ja, niet zo gek als je ziet hoe paardenrijk het eiland inmiddels is geworden. Dan krijg je deze cadeautjes erbij.

Met de vogels was het aanmerkelijk rustiger, we zouden dat aantal van die Mestkevers bij verre niet gaan halen met vogels vandaag. Kennelijk is er gisteravond al wegtrek geweest, we vingen in de avond immers ineens vogels die goed voorzien waren van trekvet.

Zoals te verwachten was de meeste beweging in het veld die van Fitis en Tjiftjaf. In het Ebelhijsnet hing in de tweede ronde een klein clubje Fitjaffen. Het bleek een clubje van vijf recent geringde exemplaren. Dat begint op dit moment wel een beetje de trend te worden met de hijsnetten.

Oudste terugvangst van vandaag was een Roodborst uit Juli 2017. In dat jaar twee keer in Juli gevangen, in 2018 hetzelfde verhaal met de aantekening dat de vogel toen een gezwel van 4-5 mm aan beide poten had. Daarvan was nu niets meer te zien.

Ook vandaag vingen we nog weer een Huismus en een paar rondjes later in dezelfde omgeving bij het voormalige meteoveld twee Kneuen, ook geen alledaagse vangsten hier.

Iets na 1:004 uur waren we ook hier aan de beurt met de eerste regen. Aanvankelijk lichte regen in korte buitjes, maar aan het eind van de middag werd het goed donker buiten en begon het echt serieus te regenen.

Net daarvoor had in een snelle pre-regenronde een eerstejaars Buizerd uit het laatste net van sectie 7 geplukt. Vermoedelijk de jonge vogel die de hele periode urenlang zit te bedelen om eten. De vliegspier van de vogel was niet om over naar huis te schrijven, maar het gewicht viel voor een eerstejaars vogel nog alleszins mee.

Na die stevige bui was het hoegenaamd wel gedaan met de vangsten. De avond werd gebruikt om te snoeien in de door het vocht voorover hangende riet. Dit onder het genot van in de polder fietsende luid zingende zomerkampers en de geluiden van het Shantykoor uit het dorp.

Henri Bouwmeester en Hanneke Huiskamp

dagvangst 31 juli


Donderdag 1 augustus 2019

Gewicht in de schaal

Een herhaling van zetten wat betreft de Mestkevers. Herhaling? Nee, toch niet... Vanmorgen stopte ik namelijk bij de 100-ste met tellen. Toch echt wel lastig zo onderwijl. Je moet er echt rekening mee houden in de rondetijd en zorgen dat de netten er schoon van zijn op het moment dat je moet besluiten om de netten vanwege regen dicht te gooien. Het was vanmorgen nog niet eens zo dat ze alleen langs de randen van het gebied en het rietgedeelte zaten, ook in het bos hingen er diverse. Je zou haast gaan denken dat er gelukkig niet zoveel andere vogels hingen;-)

In sectie 1 hing meteen bij vertrek wel mooi de tweede Houtsnip van deze periode. Wederom een eerstejaars vogel. Later op de ochtend een eerstejaars Houtduif in één van de grofmazige netten en die soort kreeg later op de dag op de daglijst nog gezelschap van een tweedejaars soortgenoot die midden in het bos in een enorm doorgezakt net op mij hing te wachten.

Rond het middaguur en verder na de middag vielen er een paar buien die in de middag gedurende enkele uren tegen verwachting in toenamen in frequentie en pittigheid. Dat werd dus heel wat extra rondjes lopen. Tot sluiten van de netten werd niet besloten omdat het zich dus aanvankelijk liet aanzien dat het niet zo'n vaart zou lopen. Maar goed, in die buien vliegt er ook echt niks.

's-Middags hing er in het bos ineens wel een mooi vroege bonte Vliegenvanger. Die zijn er de laatste paar jaar ook ineens een stuk vroeger bij...

Dan de hijsnetten. Op dit moment vangen we er vooral reeds eerder deze week geringde vogels in. Enkele uitzonderingen daargelaten. Het Ebelhijsnet vangt tot nu het meest, de Berkenhijs beduidend minder en vooral in de ochtenduren.

In de avond vangen we een paar Boerenzwaluwen in de rietsecties. De regen stuwt ze nog meer het riet in. In de sluitronde hadden veel meer soortgenoten besloten zich bij de rest van de familie aan te sluiten, en zo hingen er nog 21 extra met daarbij een eerstejaars Oeverzwaluw. Echt leuk voor hier, de vijfde vangst voor het VRS.

In de nacht lijkt het droog te blijven en draaien de paar buitjes die er dan nog zitten inmiddels van Zuid naar Noordnoordwest. De wind is ook helemaal gaan liggen. We zullen zien wat het morgen nog zal worden. In ieder geval weer Mestkevers...

Henri Bouwmeester en Hanneke Huiskamp

dagvangst 1 augustus


Vrijdag 2 augustus 2019

Wat er niet is vangt ook een hijsnet niet...

De eerste ronde gelopen onder zware bewolking. De Glopsloot staat inmiddels (na de 15 mm neerslag van gistermiddag) weer aaneengesloten gevuld met een ondiep laagje water. Op twee plaatsen hoor ik ook alweer een Kikker van de kant af springen. Verbluffend hoe snel het Eendenkroos dan ook weer groen is nadat het afgelopen weken dor en bruin op de bodem lag.

In de opstelling weinig gaande, nou ja, weinig wat vogels betreft... Voor de derde ochtend op rij hangt het van voor naar achter vol met Mestkevers. Wederom zeker meer dan honderd. Dat wordt weer verspreid over de dag kevers peuteren:-((

In sectie 8 wederom een Nachtegaal, de derde deze week en ook een Rietzanger, hier niet eens een dagelijkse vangst meer in deze tijd. Verder weinig bijzonders.

Het weer wordt vandaag beheerst door het continue gevoel dat het ieder moment kan gaan beginnen met regenen. Toch houden we het droog. We zitten langs de uiterste randen van een depressie-oog met buien dat precies over het midden van Nederland draait. Op Ameland schijnen ze wel regen te hebben gehad, hier dus niet.

Als het depressiegebied verder het land in trekt begint het daarachter te waaien. Aanvankelijk haalt de wind aan naar 3 Bft, maar tegen de avond is het enige tijd 5 Bft. Ik kan onder tussen de eerste netten al weer bijspannen, ze gaan al weer te ver doorhangen als ze nat zijn.

In de avond volgt nog een kleine opleving met Fitissen, Blauwborst en een jonge Groenling die de vleugels nog niet eens volgroeid heeft. Verder hingen natuurlijk de eerste Mestkevers alweer...zucht.

terug
later

Henri Bouwmeester en Hanneke Huiskamp

dagvangst 2 augustus 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox