logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 43


Zaterdag 19 oktober 2019

Mooie afsluiting en een goed begin

Enkele netten weer geopend vanmorgen en direct een leuk aantal vogels.

Bij onze (Ardie, Koos en Helma) aankomst op het Glop staat het grootste deel van de opstelling weer open, alleen net Y, sectie 6 en de korte banen van 5 zijn nog dicht. Het waait nog stevig.

Het is al een drukke bedoeling, De eerste 144 vogels zijn dan al over de tafel gegaan. Joop en Kees blijven tot 12.30 uur ons ondersteunen. Kees vertrekt om 13.00 uur en Joop gaat met zijn kleinzoon vogels kijken. Wij blijven lekker bezig, want de vogels blijven met een mooie regelmaat de netten opzoeken. Om 15.00 uur is de wind zover afgenomen dat we de rest van de opstelling open kunnen schuiven, behalve de grofmazige netten, die doen we niet open.

Goudhaan is weer de hoofdmoot voor vandaag en we vangen er ook een behoorlijk aantal terug van de vorige dagen. Ze zijn voor 99 % in prima conditie met prima gewichten.

Verder vallen er regelmatig, een paar van de massaal overtrekkende Koperwieken naar beneden en komt er een paar keer een groepje vette Sijzen hangen.

Aan het einde van de middag komt André D. ons helpen en in de slotronde genieten we van een paar mooie Kepen.

We kijken tevreden terug op een mooi begin van onze periode met totaal 381 vogels, 317 nieuw en 64 terug.

Ardie, Helma en Koos


dagvangst 19 oktober


Zondag 20 oktober 2019

Het was weer fantastisch...

Beflijster

Bij het openschuiven van de hijsnetten in de vroege ochtend klonken de contactroepjes van de Koperwieken al als muziek in mijn oren. De hele dag bleven we dit horen en het was dan ook de meest gevangen soort deze dag.

De goudhanen zijn grotendeels vertrokken en andere soorten kwamen daarvoor in de plaats. De hele dag hadden we rondjes met 10 tot 20 vogels en heerlijk vangweer. Ook over de aanloop hadden we niet te klagen.

Voor de volgeboekte excursie (13 adulten en 7 Juvenielen) kregen we ondersteuning van André D. Waardoor we het ringwerk in een ontspannen tempo konden uitvoeren. We konden ze een mooi palet aan vogels tonen en er werd met enthousiasme gereageerd.

Verder bezoek van B, K.V., v.D., Gea, Ruud en Corrie, enz. Ook hebben we tussendoor de eerste twee grofmazige netten van drie kilo eikenblad ontdaan en weer in gebruik kunnen nemen. Verder hebben we een leiwand geplaats bij de rallenkooi bij hijsnet Y.

Baardman en -vrouw

Wat de soorten betreft hadden we niet te klagen: om 13:00 uur Beflijster, om 14.00 uur Bladkoning en om 16:00 uur een niet jaarlijkse soort: een setje Baardmannen.

We kijken terug op een mooie dag met 157 vogels, 114 nieuw en 43 terug in maar liefst 21 soorten.

Mvg Ardie, André D. Helma en Koos van Ee.


dagvangst 20 oktober


Maandag 21 oktober 2019

Netten dicht - netten open -netten dicht - netten open

Gezien de verwachting: gisteravond de netten dicht geschoven. Vanmorgen om 7 uur wakker, even buiten en naar buienradar gekeken. Het sputterde een beetje en dat zou op een enkel buitje na zo blijven. Dus netten open geschoven.

Ardie kwam een half uur later; weer naar buienradar gekeken en toen was het ineens een heel ander verhaal: gestage regen, zeker tot 12 uur. Ook de buien op de radar groeide met de minuut. We besloten de boel weer dicht te schuiven.

Tijdens het sluiten van de netten hadden we al een vijftiental vogels waaronder twee Kramsvogels. Het was wel een goede beslissing want het gesputter ging al snel over in gestage regen. Dit duurde, met enkele sputterperioden er tussen, tot na enen.

De netten werden weer open geschoven en direct vielen er Roodborstjes en tjiffen in de netten. André D. kwam ons helpen om deze vogels te verwerken. Hij bracht taart mee om zijn verjaardag te gedenken. In de loop van de middag kwamen er ook nog verse Goudhaantjes en wat koperwieken bij.

Elke ronde een leuke tros zakjes met vogels. Ook vandaag weer een Bladkoning en enkele Kepen. Verder beduidend minder terugvangsten dan de afgelopen dagen.(vertrek en verse aanvoer?)

Uiteindelijk kunnen we toch tevreden terugkijken op deze halve vangdag: 160 vogels, 150 nieuw en 10 terug in 17 soorten.

Mvg, Ardie, André D. en Helma en Koos van Ee.


dagvangst 21 oktober


Zakkenwasserij

Dinsdag 22 oktober 2019

zakkenwassen en aankomst

Het was nagenoeg windstil de hele dag en aan het eind klaarde het zelfs op. Bij het openschuiven van de hijsnetten verschalkte Koos de eerste vijf Waterrallen. Dat ging beter dan de Sperwer vrouw bij het ezels- herstel: Ebelbruggetje waar een weinig elegant nat pak werd gehaald door Koos bij een mislukte poging de sperwer uit het net te verwijderen; de brug was glad en de broek was nat!

Het was de gehele ochtend aanpoten met voornamelijk Roodborst. Andre Duiven was er gelukkig ook nog. Rond 11.00 uur kwam Kees Verhoef, vergezeld van familie, op bezoek, zoals te doen gebruikelijk in deze week van het jaar. Zoveel vogels was ook nieuw voor hen en de diverse kleinkinderen maakten zich nuttig door zakjes te sjouwen en aan te reiken.

Harry AB, ou-leerling van Ardie, uitbater van de Koffiekajuit en raadslid, was er weer bij om de ontwikkelingen te volgen. Kortom, een zeer geanimeerd gezelschap.Daarna kwam er nog een gezelschapje eilanders op bezoek, Klaske Bentum plus kinderen, schoonmoeder en een vriendinnetje. Altijd leuk als leden van de vogelwacht en bewoners interesse tonen voor ons werk.

De vangsten lopen wat terug in de loop van de middag. Dus even tijd om de laatste massa bladeren uit het lange grove net te verwijderen. Alle vogels om het terrein heen geven goede hoop voor de dag van morgen.

Een leuke terugvangst vandaag was een roodborst met een Stavangerring. De donkercontroleronde leverde nog een mooie Houtsnip op als bonusvogel. Totaal 226, 198 nieuw en 28 terug in 16 soorten.

Mvg, Ardie, André D. en Helma en Koos van Ee.


dagvangst 22 oktober


Woensdag 23 oktober 2019

Duivendag?!

Wederom een schitterende dag in october: licht bewolkt, prachtig morgenrood en vol verwachting klopte ons hart.

Kerkuil

De eerste ronde was het genieten van de rust in het terrein, maar bij het opendoen van de netten werden er twee soorten verschalkt die nieuw waren in deze ringweek: de Kerkuil (deze hoorden we de afgelopen nachten al roepen) en het Waterhoen.

Na de tweede ronde begonnen we te concluderen dat de mooie nacht ervoor had zorggedragen dat de vogels waren verdergegaan. De derde ronde zorgde voor een opleving, hetgeen een mooi assortiment opleverde voor de druk bezochte excursie.

We zagen vele bekende gezichten van mensen die al jaren de excursies boeken. Sommige juvenielen zijn ineens nauwelijks meer te herkennen, vanwege de overgang naar het adulte stadium.

De ringploeg werd na de half elf boot aangevuld door Bonnie van der Hulst en tijdens de tussenronde werden weer de nodige vogels naar de ringtafel gebracht, onder andere een flinke troep Sijzen, die het hijsnet onderschat hadden.

Daarna liepen de vangsten terug, maar ineens kwamen de kilo's: twee Houtduiven, waarvan we er drie op de foto hebben gezet.

Ook een Grote Gele Kwikstaart wist de weg te vinden naar de ringtafel. De laatste ronde leverde nog enkele Kepen, Vinken en een Kramsvogel op.

vandaag 186 vogels, 151 nieuw en 35 terug. De Kerkuil was al geringd, Niet Van Ons (NVO) dus.

Mvg Helma, Koos Bonnie, André D. en Ardie.


dagvangst 23 oktober


Donderdag 24 oktober 2019

13 in een dozijn

Vanmorgen in alle vroegte de hijs- en grofmazige netten opengeschoven. Het geluid van plonzende rallen was overal hoorbaar.

Het belooft weer een mooie dag te worden. We hebben elke ronde een leuk aantal vogels, waarbij de Goudhaan de hoofdmoot vormt. Het zijn beduidend lichtere beesten dan de afgelopen dagen en dit beeld zien we ook bij de Merels en Koperwieken.

Regelmatig liepen er een paar rallen de kooien in. In de middag kregen we bezoek van twee groepjes Jeugd.(JNM) We konden ze de geheimen van de waterral uitleggen en ook nog bij enkele andere vogels wat educatieve verhalen vertellen.

Aan het einde van de middag vingen we een Koolmees man, die al 25 keer door onze handen is gegaan vanaf 2013. Hier gestart als jong met wat ontstekingen aan zijn poten en elk jaar heeft hij zich laten zien.(twee keer in de nestkasten), nu nog in prima conditie.

Ardie heeft de vangploeg en het zingende Glop verlaten om zelf te gaan zingen met het Shantykoor in Duitsland.

Het was verder een heerlijk relaxte vangdag met 171 vogels, 145 nieuw en 26 terug in 13 soorten.

Mvg Ardie, Bonnie en Helma + Koosdagvangst 24 oktober


Vrijdag 25 oktober 2019

Wind, blaadjes, vertrek, Herfst

De wind, die gisteravond al aantrok, bleef de hele dag staan, sectie 6 bleef dicht en de meeste vogels hebben het eiland verlaten. Er was tijd genoeg om de vogels op een rustige en ontspannen manier te verwerken. Om 10.30 uur hadden we in de kooi bij sectie 8 zowaar vijf rallen in één opvangkooitje.

Wim ariveerde in de loop van de middag en kwam onze rust verstoren.

Tijdens het 16.30 uur rondje joeg Bonnie een Fazant in het nieuw neergezette net bij Y. Nieuwe Jaarsoort!! De ronde erna was onze eerste nulronde van deze week.

Na de laatste ronde hebben we alle netten onder en in de buurt van de bomen gesloten. Dit vanwege de windverwachting en om het bladplukwerk morgen te beperken.

Dit kleurrijke vogeldagje leverde 103 vogels op, 69 nieuw en 34 terug.

eerder
terug
later

MVG. Bonnie, Wim, Helma en Koosdagvangst 25 oktober 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox