logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 44


Zaterdag 26 oktober 2019

Wisseldag

De gisteravond gesloten netten van sectie 1,2,6 en onder de bomen blijven dicht. Ook de rest van de opstelling ontdaan van blaadjes en dichtgeschoven. Het waait te hard om vogels te vangen. We kijken terug op een mooie vangweek met 1213 vangsten in 27 soorten. Om 11.00 uur dragen we de ringtang over aan Kees en Symen.

Zo snel mogelijk na overdracht weer wat netten open. Eerst de netten in het bos en secties 3 en 4 en wat later ook de overige secties, op 6 na, want de wind blijft onstuimig. We vangen, gegeven de omstandigheden, aardig en wachten op beter weer.

Groeten, Wim, Symen en Kees.


dagvangst 26 oktober


Zondag 27 oktober 2019

De beste vangdag van de week, tot nu toe

De dag begon rustig met elf vogels in de eerste ronde. Het had afgelopen nacht nog flink gewaaid met ook wat regen, zodat de meeste tijd besteed werd aan het ontbladeren van de mistnetten.

De stevige westenwind bleef de hele dag aanwezig, wel was het vrij zonnig weer. Elk rondje leverde wel de nodige vogels op, het aantal terugvangsten was erg hoog, wat erop wijst dat we aan het einde van een trekgolfje zitten.

Hopelijk komt er een nieuwe golf op gang als de wind morgen wat afneemt en naar het noordoosten draait.

Ook vandaag leverden de hoge hijsnetten hun waarde op. Tijdens verschillende rondes zaten hier de meeste vogels in.

In de laatste ronde hadden we drie Koperwieken die qua formaat in de range van IJslanders vielen, maar het kleed was niet sterk afwijkend.

De een na laatste excursie van dit seizoen bestond uit drie volwassenen en drie kinderen. We konden ze de nodige soorten laten zien.

Groeten uit het Glop, Symen en Kees.


dagvangst 27 oktober


Maandag 28 oktober 2019

Eerste golfje Merels

De Goudhanen zijn vertrokken. We vangen nog maar een handje vol vandaag.

Maar daarvoor in de plaats hebben we een mooi golfje Merels gekregen. Nog niet heel veel, in en rond het Glop zijn ze niet overduidelijk aanwezig, maar we vangen ze wel de hele dag door.

's Ochtends sowieso veel lijsters in de lucht. Er is duidelijk wat aankomst geweest. Ook de twee Houtsnippen die we in de loop van de ochtend vangen wijzen op wat verse aanvoer uit het noordoosten.

De weersverwachtingen voor de komende dagen zijn erg gunstig, dus hopen we dat dit de aankondiging is voor nog veel meer.

Groeten, Wim, Symen en Kees.


dagvangst 28 oktober


Dinsdag 29 oktober 2019

Merels zijn al weer door

's Ochtends in de schemering veel Merels rond het gebouw, maar tijdens de eerste ronde waren ze al verdwenen en vingen we er maar een handje vol.

Pas aan het eind van de ochtend weer wat lijsteractiviteit in de vorm van massaal hoog overtrekkende Koperwieken.

Late Bladkoning

Gelukkig vielen er wel wat andere soorten te vangen. Er waren weer wat meer Goudhanen, waaronder een duidelijk adult exemplaar en ook de Waterrallen deden het redelijk vandaag.

Een late Bladkoning en een Bokje vormden vandaag de krenten in de pap.

Groeten, Wim, Symen en Kees.


dagvangst 29 oktober


Woensdag 30 oktober 2019

Rallendag

Na een geweldig mooie heldere en rustige nacht begonnen we met goede moed aan de nieuwe vangdag. De eerste ronde leverde meteen zo'n twintig Goudhanen op en tien Waterrallen. Een mooi start van de dag dus.

De hele ochtend ving het leuk door, met leuke soorten als Houtsnip, Vuurgoudhaan en Keep. De lijsterachtigen en dan met name Merels bleven een beetje achterwege. We hopen op verse aanvoer de komende dagen.

De rallen vingen de hele dag goed door, met in sommige kooien drie vogels tegelijkertijd. In het vangterrein zelf zijn ze ook overduidelijk aanwezig. In de avondschemer wisten we er ook een aantal in het mistnet te vangen.

Voor de laatste excursie van dit seizoen hadden zich drie mensen opgegeven, maar uiteindelijk kwam er een onze kant op. We konden hem een mooie verscheidenheid aan soorten laten zien. Ook was hij een grote hulp bij het ontbladeren van hijsnet Y.

Al met al hadden we een erg leuke vangdag met ruim 100 vers geringde vogels. In totaal ringden we 33 Waterrallen en vingen er twee terug die al geringd waren, een voorlopig dagrecord voor dit seizoen.

Groeten, Wim, Symen en Kees.


dagvangst 30 oktober


Donderdag 31 oktober 2019

Pimpelmeesinvasie succesvol afgeslagen

Terwijl we onder winterse omstandigheden, veel rijp en secties 8 en 9 stijf bevroren, de eerste ronde liepen, werden we overvallen door uit het oosten oprukkende Pimpelmezen. Ook de volgende twee uur deden ze nog pogingen om het Glop binnen te komen, maar ze kwamen niet verder dan halverwege de baan en dropen daarna af.

Sperwer

De rest van de dag verliep rustig met elke ronde wat vogels en, met de toenemende oostenwind, weer wat meer blad in de netten. De Rallen deden het redelijk, maar waren minder opvallend aanwezig in het terrein dan gister.

Koperwieken kwamen de hele dag mondjemaat binnen. Bladkoning, Grote Lijster en Grote Goudvink lieten zich horen, maar helaas niet vangen.

Groeten, Wim, Symen en Kees.


dagvangst 31 oktober


Vrijdag 1 november 2019

Vliegende start voor november

De dag begon grauw en koud, maar de vogels lieten zich hierdoor niet weerhouden. De hele ochtend vingen we erg goed.

Hoogtepunt waren 12 Witkopstaartmezen en een Pimpelmees met een ring uit Litouwen tijdens de tweede ronde. Ook 's middags ving het ondanks de verslechterde weersomstandigheden aardig door, wat dit tot de beste dag van de week en een goede start voor november maakt.

Voor Koperwiek, Goudhaan en wederom Pimpelmees was het een heel aardige vangdag.

eerder
terug
later

Groeten, Wim, Symen en Kees.


dagvangst 1 november 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox