logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 41


Zaterdag 5 oktober 2019

Sijzenbal

De dag stond vanochtend in het teken van een ringerscertificeringsbijeenkomst. Het was door enkele afzeggingen een klein clubje van drie deelnemende ringers

.

De ringtang werd aan het eind van de ochtend door André vL en Jos overgenomen, die werden vergezeld door Ingrid en Kees Verhoef. De vangsten keutelden wat door, tot de ronde van 17:00 uur: toen hingen de beide hijsnetten "aardig vol…" met Sijzen.

In het gewone net parallel aan net X hingen er ook de nodige en even later bleek er ook in de hoek van sectie 1 en 2 nog een stuk of vijftien te hangen. In een uur was alles eruit.

In dit rondje ter afwisseling ook nog een Bladkoning en een Gekraagde Roodstaart, en een Koolmees met een heel dikke teek die voor de Wageningers werd 'kaltgestellt'. Nadat alles was weggewerkt was het al tijd voor de slotronde.

Mooi begin van deze week!

Ardie, Symen, Kees, André D en Sietse; later AvL en Jos c.s.


dagvangst 5 oktober


Zondag 6 oktober 2019

Geen Roodborsten maar Goudhanen

Elders in het land was het vandaag op ringbanen behoorlijk druk met Roodborsten, zo werd gemeld. Hier was daar veel minder van te merken, maar daarvoor in de plaats vingen we in de eerste rondes vooral veel Goudhanen, en ook weer een behoorlijk aantal Sijzen.

Dat we goed vingen was best opmerkelijk gezien de harde wind die de hele dag door op 5-6 Bft blies, aanvankelijk zuidoost, later op de dag draaiend naar oost. In verband met de harde wind en bladval werden na de eerste twee rondes de hijsnetten gesloten.

Ardie kwam in verband met de drukte en de naderende excursie helpen met de rondjes en de verhalen, dat kwam mooi van pas. De excursiedeelnemers (8 adulten en 1 juveniel) zagen een nog best gevarieerd soortenpalet langs de ringtafel komen.

De aardigste vangsten van vandaag waren een terugvangst van een van de Grote Gele Kwikstaarten (van eergister), een vrij late Bonte Vliegenvanger en een Tjiftjaf met Stavanger-ring. Het totaal aantal vers geringde vogel liep uiteindelijk op tot 240. Top.

Groet, André & Jos c.s.


dagvangst 6 oktober


Boompieper

Maandag 7 oktober 2019

Wat rustiger

Na een koude nacht waaide het vanochtend eerst nog steeds hard uit het zuidoosten, maar na 10:00 zwakte het af naar 3 bft. Het was onbewolkt met alleen hoge sluier, vanaf 13:00 was ook de sluier weg.

Met de vogels is het wat rustiger, maar de vangsten gingen de hele dag prima door. Om 17:00 weer één hijsnet vol met Sijzen (Y; 30 stuks), en in de ronde vlak voor donker nog een Sperwer-man in sectie 6.

Groet, André & Jos c.s.


dagvangst 7 oktober


Dinsdag 8 oktober 2019

Wat een verschil...

Afgelopen nacht heeft het behoorlijk geregend maar dat trok bijtijds weg. Het bleef de hele dag droog, in de loop van de middag was het zelfs bijna onbewolkt.

Een redelijk eerste rondje, al was het duidelijk minder dan gister. Maar daarna zakte het behoorlijk in, maar er is geen nul-ronde gevallen.

De Sijzen zijn ineens verdwenen, slechts één keer vloog een klein zwermpje over; dat was gister wel anders. De Koperwiek was vandaag de lijstaanvoerder. Opmerkelijk was de vangst van een Sprinkhaanzanger, een latertje.

Groet, André & Jos c.s.


dagvangst 8 oktober


Late Fluiter

Woensdag 9 oktober 2019

Latertjes...

We hielden het redelijk droog vandaag, alleen aan het eind van de middag een paar lichte buitjes. De stroming is nu zuidwest, en qua aantallen zet de dalende lijn zich nog even voort.

Er waren geen aanmeldingen voor de excursie.

In het op een na laatste rondje hing in sectie 1 ineens een toch wel verrassend vogeltje: een Fluiter! Daarmee werd het fenologierecord van onze baan met één dag verbeterd: op 8 oktober 2005 ving Ulbe Rypma de tot nu toe laatste. Dat was overigens een terugvangst van 26 september dat jaar, en dat wijst vermoedelijk op een lokale broedvogel. De absolute laatste najaarsdatum is echter 11 oktober 1982 (eveneens een ringvangst, in de Eendenkooi, door Harm Vonk).

Een ander relatief latertje vandaag was weer een Fitis, maar dat komt in oktober wat vaker voor en er zijn zelfs meerdere vangsten uit november bekend.

Groet, André & Jos c.s.


dagvangst 9 oktober


Donderdag 10 oktober 2019

Eén kluitje sijzen

De wind bleef in de zuidwesthoek en er vielen met enige regelmaat kleine buien. Een kluitje Sijzen, dat was eigenlijk het enige hoogtepuntje van vandaag, zo'n 15 stuks in net X.

In de ronde van 17:00 hing de Fluiter van gister weer in het net, ik kon nu met beter licht een foto maken.

We vingen daarna ook nog een Houtduif, boven in net Y.

Groet, André & Jos c.s.


dagvangst 10 oktober


Vrijdag 11 oktober 2019

Geen vangdag

Om 7:00 de netten toch maar gesloten, nog net droog.

Om 8:00 begon de regen, weliswaar met verschillende intensiteit, maar de wind stond ook aardig te blazen (ZW 5 Bft) en dat werd in de loop van de middag zelfs 6 Bft.

Het is alles bij elkaar misschien een uurtje droog geweest.

eerder
terug
later

Groet, André, Jos & Ingrid 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox