logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 38


Zaterdag 14 september 2019

Wisseldag

Leuke eerste ronde van twintig stuks met twee nieuwe weeksoorten, te weten Roodborsttapuit en Vuurgoudhaan. Dat bleken aan het eind van de dag dan ook de toppers te zijn.

Joop en Kees verlieten met de half twee boot het eiland nadat ze ons een rondleiding gaven langs de strak gespannen netten en we vol bewondering de hijsnetten hadden bekeken.

De rest van de dag leverde slechts twee nul-rondjes op, maar het was verder in en om het glop oorverdovend stil. De boertjes lieten helemaal verstek gaan.

Morgen ruimt de wind naar noordwest en wordt dan vrij krachtig. Krijgen we in ieder geval meer te doen.

De laatste ronde leverde 32 mestkevers op, waarvan 13 in sectie drie. Gelet op de ervaringen van eerdere collega's hier de netten dan ook dicht geschoven.

Groeten van de IJsselboys Anton en Wil

Joop & Kees, opgevolgd door Wil en Anton

dagvangst 14 september


Zondag 15 september 2019

Rustig

De eerste ronde leverde slechts twee soorten op: 18 Zwartkoppen en ca. 20 Mestkevers. Sectie 6 weer geopend. Verder weinig activiteiten van de vogels. Lichte trek van Graspiepers.

Aan het eind van de ochtend begon de wind aan te trekken naar zeker 4-5 Btf. Er waren acht geïnteresseerde excursiegangers, allen adult. We konden ze gelukkig een zestal vogels laten waar onder twee Sijzen en een Putter (hoog oh ah gehalte) Kortom, een enthousiaste groep.

's-Middags was het weer druppelwerk op een groepje mezen na. De Boerenzwaluwen waren zo goed als verdwenen alhoewel er 's avonds toch nog een vingen.

Wil, Anton en Henk

dagvangst 15 september


Maandag 16 september 2019

Geslaagde vangdag

De voorspelde regen trok mooi onder de eilanden naar het zuiden weg en met bijna windstil weer was het een mooie start.

Later op de middag trok de wind al aan als voorbode van de morgen voorspelde vrij krachtige wind met in de ochtend regen. Derhalve de hijsnetten en sectie 6 gesloten.

Overigens lijken de mestkevers op te zijn. Met ruim zestig vogels en een soortenrijk lijstje best een mooie vangdag.

Opnieuw geen waarneembare trek. Voor het eerst twee Sperwers hoog boven het Glop.

Wil, Anton en Henk

dagvangst 16 september


Dinsdag 17 september 2019

Aantrekkende wind

Opnieuw een droge start met noordwest 4 Bft. In de loop van de dag opklimmemd tot 7 Bft en dus toenemend blad, elzenproppen en takken.

Tegen de avond de secties 1 t/m 3 en de beide hijsnetten gesloten. Sectie 6 is trouwens de hele dag dicht gebleven.

Met veel pijn en moeite (nou ja) uiteindelijk veertien vogels op het scorebord gekregen. We hebben er ook nauwelijks meer gezien, zo stil was het in en boven het Glop. Toch nog een keer zoönose en trouwens gisteren twee en een poepje van een Bonte Vlieg verzameld.

Vanmorgen arriveerden Remke van Rijswijk en Wilbert Koch om het vertrek van Henk te compenseren. Henk heeft bezoek gehad van Hans de Waard, oud-collega die lang bij groene organisaties heeft gewerkt in het oosten en noorden.

De rallenkooi in sectie 8 is geïnstalleerd en de diepe gaten rondom de kooi zijn met zand opgevuld (voor wat het waard is) We gaan het zien wat het morgen oplevert.

Wil, Anton en Henk

dagvangst 17 september


Woensdag 18 september 2019

De eerste Koperwiek

Bij het krieken van de dag alle netten weer geopend. De wind was gaan liggen naar 2 Bft en stond west. Er was duidelijk meer leven in de brouwerij alhoewel er in de namiddag nog een nul-rondje tussen zat. Al met al weer een rijk palet aan vogels, met maar liefst vijf nieuwe weeksoorten.

Vandaag weer een Merel gehoord en dat was pas de tweede van deze week. Ardie nog op bezoek gehad en Remke heeft de late boot terug genomen.

Vanwege toegenomen gezondheidsklachten heeft de Harry helaas moeten besluiten morgen weer af te reizen naar Olst en dus de netten te sluiten.

Wil, Anton, Remke van Rijswijk, Wilbert Koch

dagvangst 18 september


Donderdag 19 september 2019

Mededeling

Wegens onvoorziene omstandigheden de baan om 9.30 gesloten.

Wil

dagvangst 19 september


Sijs

Vrijdag 20 september 2019

We gaan er weer tegenaan

De netten allemaal weer open om 13:30 uur en meteen vangen we weer vogels.

De sloot trekt og steeds drinkers aan, dus het blijft Sijzen druppelen. Het grootste deel is vrouwelijk, maar er zit ook een jonge man tussen. Eén jonge sijs had een handpen geruid, wat een grappig fel geel venstertje tussen de dofgele venstertjes van de oude handpennen liet zien.

Later op de middag komt er een groepje Staartmezen op bezoek, zoals verwacht natuurlijk allemaal gezellig in hetzelfde net. Vrolijk roepend weten ze elkaar weer te vinden na het ringen.

Het hijsnet levert ons nog een hoogvlieger op, een Zanglijster, die hadden we anders vast gemist. De avondronde leverde zowaar twintig vogels op, waaronder een Bonte Vliegenvanger, Gekraagde Roodstaart en een hele zwik Roodborsten.

Allemaal voorbodes voor de grote dag morgen!

eerder
terug
later

Groeten uit het Glop van André, Henk, Sylvia en Raymond

dagvangst 20 september 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox