logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 37


Zaterdag 7 september 2019

Wisseldag

Netten na de regen van gisteren einde middag en vannacht weer open om 8:00. Het is heel erg stil... maar het eerste rondje leverde zowaar drie soorten op die we deze week nog niet eerder hadden ontmoet: Goudhaan, Spotvogel en Rietzanger.

Om elf uur nemen Joop van Ardenne en Kees van Kleef het over.

We beginnen met een paar nul-rondes. We lopen wel in het mooiste weer van de laatste tijd. Later in de middag vangen we wat vogels met ring. Na 18:00 uur enkele nieuwe aankomsten die we van een glimmende ring voorzien. We treffen in een ronde twee juveniele Grote Bonte Spechten aan in de netten.

We liepen gezamenlijk de laatste ronde, het was nog droog op dat moment. Net voorbij de splitsing van 7 begon het te druppelen. Aangekomen bij het einde van sectie 4 zagen we wat Boerenzwaluwen hangen in het net. Tijdens het uithalen bleven ze invliegen zelfs over onze schouder. We konden zien en horen dat er vlak naast de netten een slaapplaats was. Het zachtjes regenen begon te plenzen. We werden kletsnat en vingen ruim 30 boertjes en een paar oevers. Waarschijnlijk kozen de zwaluwen voor het riet om te schuilen voor deze plotselinge stortregen. In heel korte tijd viel er 6 mm in de regenmeter.

André van Loon, Jos en Kees V, afgelost door Joop van Ardenne en Kees van Kleef

dagvangst 7 september


Zondag 8 september 2019

Breed palet

De netten waren in de eerste ronde opvallend schoon. Weinig blad en maar enkele mestkevers. In het eerste hijsnet al meteen een Boerenzwaluw. En nog negen andere vogels in de overige netten.

Het was een leuke excursie met geinteresseerde deelnemers. We konden veel vogels laten zien.

De vangsten liepen eigenlijk de hele dag door, we hebben aankomsten van diverse soorten. Hiervan waren sommige vet of juist helemaal niet. Opvallend waren de Roodstaarten, Tuinfluiters, Roodborst en Vliegenvangers. We konden zeven van de acht Bonte Vliegenvangers bemonsteren voor de RUG.

In de laatste ronde veel minder boertjes, er was dan ook geen sprake meer van een slaapplaats naast sectie 4. Er vlogen opvallend veel mestkevers, we hopen niet dat ze kiezen voor onze netten.

Toetje van de dag was een juveniele Draaihals. Die maakte deze dag, mede door de leuke aantallen, tot een memorabele om nog eens aan te herinneren.

Groet,

Joop van Ardenne en Kees van Kleef

dagvangst 8 september


Maandag 9 september 2019

Rustig dagje

Gekraagde Roodstaart

Zoveel als er gisterenavond aan mestkevers vlogen in de laatste ronde, zo weinig zaten er uiteindelijhk in de netten vanmorgen. Het was vandaag erg mooi weer en waarschijnlijk ook daarom erg weinig vogels. Vink en Zanglijster en later ook een terugvangst van een blauwborst, dat waren voor ons nieuwe weeksoorten.

Zowel gisteren als vandaag vingen we Grote Bonte Spechten, wat zoeken ze toch in het glop vraag je je soms af. Het leek vandaag erg leeg in het glop, waarschijnlijk massaal vertrek.

Een badgast uit Leiden vond een dode Roodborst (verkeersslachtoffer) op de weg vanuit het dorp, een die wij zelf gisteren hebben geringd.

Tijdens dit schrijven vliegt er weer een Kerkuil luid sissend over het glop.

Het zit er weer op voor vandaag we hebben een leuke dag gehad, weer vier poepmonsters verzameld ten behoeve van het voedselonderzoek aan de RUG.

Groet,

Joop van Ardenne en Kees van Kleef

dagvangst 9 september


Dinsdag 10 september 2019

Zonnig dagje

Met een pet op het hoofd en zonnebrand op de neus, in verband met de scherpe zon, liepen we onze rondes.

Het was rustig in het glop, we genoten van het prachtige weer. Vanochtend slechts vijftig mestkevers uit de netten gepeutert. De vangsten liepen de gehele dag eigenlijk geleidelijk door. Het was weer een leuk palet. Net na de lunch had ik wel de tijd om een uurtje leeftijdskorting op te nemen. Met toestemming van Kees natuurlijk.

In de laatste ronde eerst voor ons en direct na ons probeerde een IJsvogel in het net te gaan hangen, wat overigens mislukte. Tot slot in de donkere ronde vingen we in sectie 5 nog een nieuwe weeksoort een eerste kalenderjaarvrouw Paapje.

Groet,

Joop van Ardenne en Kees van Kleef

dagvangst 10 september


Woensdag 11 september 2019

Regenachtige dag

Leeg en stil waren de eerste rondes, geen geluiden. Slechts op enkele plaatsen was er douw op de netten.

Later zong er een Winterkoning en een Tjiftjaf. Dat betekende niet dat er vangsten uit voort kwamen.

Precies volgens de weersverwachting begon het om 9:30 uur te regenen. Enkele secties werden gesloten om het rondje te verkorten.

Kees liep tijdens de excusie steeds een rondje, had ook steeds enkele vogels om te laten zien aan onze gasten. Na de excursie hebben we op elk rondje een sectie gesloten, het bleef maar regenen. Uiteindelijk was om 14:00 uur alles dicht.

Na het diner hebben we de gehele opstelling weer vangklaar gemaakt. De Boerenzwaluwen zochten weer naar een slaapplaats en vlogen soms tussen de netten voor ons uit.

Het weer knapt op en morgen hebben we weer nieuwe kansen.

Op de valreep vingen we een bonte vliegenvanger terug met ring die we opnieuw konden bemonsteren.

Joop van Ardenne en Kees van Kleef

dagvangst 11 september


Donderdag 12 september 2019

Weinig enerverende dag

Onder begeleiding van het geluid van de branding lopen we de eerste ronde. Niets bijzonders alleen de algemene vogels.

Vandaag veel nul-rondes gelopen, het was niet anders. We moeten het er maar mee doen, je kan ze niet in de netten kijken. Er komen vast betere tijden aan. Wij hebben morgen nog de gehele dag met alle mogelijkheden, we wachten maar af.

Volgens de "Vogelradar" zou er in de nacht van vrijdag op zaterdag weer aankomst zijn. Wij zullen daar wellicht een graantje van meepikken.

Groet van onder een bijna volle maan,

Joop van Ardenne en Kees van Kleef

dagvangst 12 september


Vrijdag 13 september 2019

Herhaling van zetten

Een terugkerend fenomeen: stil en weinig vogels. Welliswaar een prachtige dag gehad.

Helaas vaak een nul-rondje. Om het glop heen veel Piepers en Kwikstaart, ook hier en daar Paapjes op de weidepaaltjes.

Maar die vingen we niet. Opvallend is wel in de afgelopen dagen Putters gevangen op exact dezelfde plaats. Dat is aan het einde van sectie 5.

Vanavond weinig of geen boerenzwaluwen gezien bij de bekende plekken. Wij denken dat dit te maken heeft met de plotselinge temperatuursdaling waardoor er vermoedelijk geen insecten te vangen vielen voor de boertjes. Waarschijnlijk slapen ze deze nacht elders.

Het was een leuk weekje en wij wensen onze opvolgers Wil Gerritse en co veel succes in de aankomende week. Misschien vangen zij wel de eerste bladkoning van dit jaar, de vroegste vangst hier was ooit op 12-9.

eerder
terug
later

Joop van Ardenne en Kees van Kleef

dagvangst 13 september 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox