logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 48


Zaterdag 23 november 2019

Weer zo rustig...

Zoals in het verslag van gisteren geschreven: we oogsten vandaag van de gisteravond opstekende wind. Dat is zacht uitgedrukt, want de netten van sectie 6 zaten barstensvol... met Eikenblad wel te verstaan. We hadden dus lekker wat te doen gedurende een aantal rondes.

De eerste ronde leverde niet veel op, een tweetal Putters op de bekende plek in de hoek van sectie 4 naar 5, een Waterral terugvangst in sectie 9, drie Merels en een Koperwiek, een Winterkoning en een Vink. Hé verrek... de beste eerste ronde van deze periode!

Daarna werd het snel minder met de vangsten, maar druppelde het wel een beetje door gedurende de dag. Vooral met het uit de netten peuteren van blad natuurlijk. Verbluffend overigens hoe we ieder jaar een beetje later pas echt kale bomen in het Glop krijgen. In de Eiken zit er zelfs nog steeds groen blad tussen het herfstbruin.

In het terrein zitten nog steeds meerdere Waterrallen, maar vangen valt weer absoluut tegen. Op de oude plek van de inloopkooi van sectie 5 zie ik een Waterhoen onder water duiken. Ik waag het er op om te proberen de vogel tussen het riet terug te vinden, maar kom onverrichterzake terug. Niks te zien van de vogel die ongetwijfeld ergens met alleen de bovenkant van de snavel boven het wateroppervlak uitstekend zit te wachten tot de kust weer veilig is.

Tijdens de lunch zie ik weer twee wolkjes van 50 tot 100 Sijzen in de boomtoppen achter het gebouw gaan zitten. In de volgende rondes zien we het aantal poepspettertjes op het pad flink toenemen, maar pas aan het eind van de dag vangen we welgeteld één Sijs...

In de laatste ronde van het dagdeel vangen we slechts één Koperwiek en in de avonduren springt er nog een Winterkoning voor ons uit in een net. Die zagen we vandaag in het terrein wel meer rondvliegen en prompt vingen we er ook twee nieuwe van en toch ook weer drie terugvangsten.

Rallen blijven in de avond uit.

Groeten, Henri Bouwmeester, Hanneke Huiskamp, Ruud de Koning en Mirjam Bakdagvangst 23 november


Zondag 24 november 2019

We beginnen met opruimen

Opgestaan met mooi rustig weer, maar bij de eerste ronde kwam de wind al weer opsteken. In de nacht zat'ie nog steeds in de Oostelijke hoek, bij de eerste ronde draaide hij naar Zuidoost. Dat is al een paar dagen zo, maar het bracht wederom niks nieuws.

Het terrein is heel stil, op de Waterrallen, Vinken en Sijzen na. Vandaag weer twee wolkjes van 50 tot 100 stuks ter plaatse, steeds pendelend tussen de Elzen langs sectie 2 en de Elzen bij beide hijsnet-opstellingen. Af en toe beging er eentje een ongelukje en zo zouden we eindigen met zeven nieuwe Sijzen op de lijst en twee terug.

Bij de paar Merels van vandaag weer twee exemplaren die kenmerken van zowel vrouw als man hadden, wel gitzwart, maar keelstreep, schubbige veren en gelig verkleurende snavel in plaats van fel oranje kleurend. Hopelijk kunnen we in de toekomst daar eens meer over te weten komen wat hiervan de betekenis is.

Vandaag ook voor het eerst deze periode bij twee vogels teken vastgesteld en verzameld voor onderzoek. Een Vink was bereid er drie af te staan, een Merel één, maar dat was wel een tot 4 mm flink volgezogen exemplaar.

Vanaf 11 uur zijn we rustig aan begonnen met het binnenhalen van de eerste netten van de opstelling. Sectie 9 ging als eerste naar binnen, in de middag gevolgd door alle netten van sectie 5 en 4. Morgen gaan we er mee verder.

Pas aan het eind van de middag zakt de wind terug naar 2 bft en wordt het een rustige avond.

Groeten, Henri Bouwmeester en Hanneke Huiskampdagvangst 24 november


Maandag 25 november 2019

Herhaling van zetten met minder netten

Heel rustig weer met amper wind, maar ook amper vogels. De eerste ronde leverde slechts één terugvangst van een Roodborst op. Wel vloog er wederom een leuk groepje van 50 tot 100 Sijzen rond, maar het lijkt er op dat het een groepje is dat het klappen van de zweep inmiddels wel kent. Vangen van ook maar één Sijs blijft vandaag dus uit.

Vanaf 11 uur beginnen we weer met het binnenhalen van netten. We hebben sectie 3, 7 en 8 vandaag binnengehaald. De eerste ronde nadat Hay Wijnhoven (Atlas contactreeks De Merel / De Turkse Tortel) ons is komen versterken kom ik terug van een rondje waarin ik na stevige paniek onder de Sijzen vlak voor m'n neus een Sperwerman één van de grofmazige netten in zie vliegen. Het is meteen duidelijk dat het een volledig uitgekleurde adulte man betreft. Dat zijn hier dan meestal eerder geringde exemplaren, maar zo niet deze vogel. Ongeringd dus, en het tiende exemplaar dat we dit jaar hebben gevangen.

Sperwerman

Tijdens het maken van foto's van de Sperwer komt er een Pestvogel vanuit Zuidwest overvliegen, recht richting de netopstelling, en dan wel het deel waar tot vanmorgen nog netten stonden... Ik hoef niet uit te leggen wat je dan denkt.

We hebben vanmiddag in hijsnet Y helemaal in de bovenste netbaan een Pimpel uit 2016 (4 jaar oud) nu voor de 29-ste maal gevangen, waarvan slechts één keer in het broedseizoen, verder alleen maar in het najaar en winter.

In de laatste ronde langs de netten is er in korte tijd mist komen opzetten en is daarbij ook de wind weer wat aangehaald. Tussen de Eikenblaadjes die dat weer in de netten geeft hangt een Houtsnip. Daarvan hebben we er hier nu 26 op de jaarstaat staan, vooral ook dankzij het dazzle-project van Holmer natuurlijk.

Groeten, Henri Bouwmeester, Hanneke Huiskamp en vanaf 13:30 uur Hay Wijnhoven.dagvangst 25 november


Dinsdag 26 november 2019

Het kan nog minder...

Kan het nog minder gingen we ons afgelopen dagen afvragen... Jawel dus. Er is amper iets te horen in het terrein, zelfs het grootste deel van de Waterrallen lijkt inmiddels vertrokken.

De eerste ronde levert helemaal geen vangsten op (alleen secties 1, 2, 3 en de grofmazige netten en hijsnetten staan nu nog open), maar na het blaadjesplukken in de grofmazige netten komen we van de tweede ronde terug met drie Merels, twee Winterkoningen en een Waterral.

Maar dat zou uiteindelijk dan ook vrijwel de gehele dagvangst betekenen. Dus hebben we vandaag dan ook alle resterende netten op de hijsnetten na binnengehaald. Maar goed ook want er komen twee dagen met vooral nat weer en wind aan.

In het Elzenbos was vanmorgen weer enige tijd weer Pestvogel aanwezig. Gedurende ongeveer een half uur liet'ie zich luid rinkelend horen op een aantal hoge plekken in het bos achter het veldlab, zo ook enige tijd in de omgeving van hijsnet X. Maar ja, zo mooi mocht het verhaal verder niet worden...

Aan het eind van de middag heb ik nog een begin gemaakt met het weghalen van de eerste Rallenkooi en de dakgoot ontbladerd en ontstopt. Twee mistnetten kwamen zo groen van de alg uit het veld dat we ze een wasbeurt hebben gegeven. Morgen tijdens de regen vogelzakjes wassen en bij gelegenheid verder met ontmantelen van de volgende kooien.

Groeten, Henri Bouwmeester, Hanneke Huiskamp en Hay Wijnhoven.dagvangst 26 november


Woensdag 27 november 2019

Eén ral maakt nog geen...

Regenachtig weer en ook behoorlijk wat wind. Dus zijn de hijsnetten vandaag dichtgebleven. In de rallenkooien werd vanochtend slechts één Waterral gevangen, de rest van de dag was het volkomen stil in het terrein. Ook de avond leverde niks meer op dan een hartverlamming op het moment dat er maar liefst acht Wilde Eenden bij één van de kooien opvlogen, daar was ik even niet op voorbereid...

Vandaag hebben we verder opgeruimd in het gebouw, onder andere netten uitgezocht en bewaarzakjes gewassen.

eerder
terug
later

Groeten, Henri Bouwmeester en Hanneke Huiskamp.dagvangst 27 november 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox