logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English

Klik hier om deze pagina toe te voegen aan uw Favorieten!

week 30 week 31 week 32 week 33 week 34 week 35
week 36 week 37 week 38 week 39 week 40 week 41
week 42 week 43 week 44 week 45 week 46 week 47 week 48

Dagboek 2018


Maandag 26 november 2018

De laatste loodjes

De laatste vangsten voor het najaar, maar hopelijk nog niet helemaal de laatste voor 2018... We hebben vanmorgen toch nog leuk wat vogeltjes gevangen voordat het laatste net naar binnen ging.

Klappertje was daarbij toch wel de laatste vogel in het laatste net dat weggehaald werd. Op 20 cm afstand van de hoekpaal van sectie 1 en 2 hing een Grote Gele Kwikstaart. De tweede van het jaar, de tweede ooit nog in November gevangen en voor mij op Schiermonnikoog de eerste.

Ik heb er hier op Schier wel eerder eentje uit de netten gehaald, maar dat kwam mij jaren geleden op een reprimande te staan. Ik was zojuist met de bus aan de Kooiweg aangekomen in het Glop en zag er in het eerste net achter het veldlab eentje hangen. Dienstdoend ringer Anton Conings waar ik de vangweek van zou overnemen kwam net van een rondje langs de netten teruglopen en reageerde meteen met de mededeling: "jongeman, je ringweek is nog niet begonnen hoor!"

Verder beleefden we met de Vinken-vangsten van vandaag wederom een dag met alleen mannetjes. Curieus zeg...

Tijdens het opruimen komen twee mannen van de zaagploeg van Natuurmonumenten die rondom het gebouw aan het bomen zagen zijn aanlopen met een dode Buizerd. Het blijkt de Buizerd te zijn die we vorig weekend hier hebben geringd en nog meermalen hebben teruggevangen, verdeeld over 2 dagen. Dus zit de vogel inclusief deze doodvondst drie keer in onze database met een gewichtsverloop van 614 naar 540 en nu vandaag 514 gram. Het mag duidelijk zijn... Verhongering. Dat illustreert samen met de ervaringen van de Buizerdvangsten van Leo en Kees twee weken geleden wel dat de voedselsituatie op het eiland voor deze vogels erbarmelijk is. Als Buizerd kun je bij schaarste aan muizen en door de langdurige droogte gebrek aan wormen plus ook nog eens het niet voorkomen van Mollen dan ook voor een grote uitdaging komen te staan.

Vergelijkbare voedselproblemen waren er in mijn Juli-periode ook al voor Houtsnippen en Egels waarvan ik er een aantal op en rond het ringstation dood vond. Zelfs voor de zaadeters is het hier nu nog een karige keuken. Waar normaliter om deze tijd het pad en de sloot vol hoort te liggen met Elzenzaad ontbreekt dat volledig. En dat verklaart meteen waarom soorten als Sijs en Barmsijs vrijwel ontbreken.

We eindigen het najaarsseizoen met in de database 3622 ringvangsten vanaf 1 Augustus. Daarvoor ringden we in de wintermaanden en het CES-seizoen van 2018 al 1039 vogels. Dat maakt voor het hele jaar tot nu toe 4661 geringde vogels en met de terugvangsten daarbij opgeteld 6210 vangsten in totaal. Dat is een qua aantallen niet al te best jaar voor ons station, destemeer omdat we meer dagen aan vanginspanning hebben verricht. Veelzeggend dus hoe het met de vogeltrek is verlopen als je ziet dat de vogels het binnen het CES-seizoen best goed gedaan hebben.

Opmerkelijke vangsten in aantallen waren de Boerenzwaluwen die we te danken hadden aan het ontstaan van een slaapplaatsje in ons terrein en het aantal van tien Buizerden. Alle andere soorten vingen we overwegend in mindere aantallen waarbij soorten als Koolmees, Merel, Koperwiek in extreem lage aantallen geringd werden.

Vangsten van niet alledaagse soorten waren beperkt, we kunnen daarvan eigenlijk hoogstens de Siberische Braamsluiper, de Siberische Tjiftjaf, de Ijslandse Koperwiek en de Witkopstaartmees noemen. Van die laatste zijn er denk ik in een korte periode van een week nog nooit eerder zestig geringd, laat staan het feit dat daar ook nog eens twee buitenlandse ringen tussen zaten.

2018 was in diverse opzichten voor de natuur in grote delen van Europa een extreem jaar met veel zware weersomstandigheden. We zullen zien wat 2019 weer in petto heeft.

Groet,

eerder

Henri en HannekeDagvangst van 26 11 18
Soortnaam Nieuw Terug NVO BUI FOU Totaal
Buizerd 1 1
Goudhaantje 1 1
Grote gele kwikstaart 1 1
Koolmees 1 1
Pimpelmees 1 1
Putter 1 1
Sijs 1 1
Tjiftjaf 1 1
Vink 6 1 7
Totaal: 10 5 15
Aantal soorten: 9


Het overzicht 2018 op www.trektellen.nl.


 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox