logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 35


Zaterdag 25 augustus 2018

Winkel gesloten

Zoals gisteren al gezegd: alle netten waren dicht met het oog op het voorspelde noodweer, en ook vandaag was de weersverwachting van dien aard (harde wind en aanhoudende buien) dat we besloten de zaak maar dicht te laten.

Joop en Marijke


dagvangst 25 augustusZondag 26 augustus 2018

Enerverend dagje

Vanochtend was het fris op het eiland, en tussen de eerste twee rondes door hadden we een klein buitje. De dag verliep rustig, weinig wind en geen regen, en af en toe zon. Verder was het een erg magere dag, we hebben maar veertien vogels bij elkaar weten te sprokkelen. Tussen 14.00 uur en 19.30 uur zelfs geen enkele vogel gevangen.
De Houtsnip liet zich weer prachtig bij sectie 1 zien, maar dat hij zich nou eens een keertje liet vangen, ho maar. Het is erg stil in het Glop, we hebben zelfs geen Putters of Staartmezen gehoord.
De excursie werd door vier enthousiaste deelnemers bezocht. Ze vielen met de neus in de boter. Een Buizerd liet zich precies om 14.00 uur vangen, men was bijzonder onder de indruk van dit prachtige beest. Toen hij geringd het luchtruim koos, was dat ook voor hen de kers op de taart.
En wat schetst onze verbazing: vanavond in de schemering vingen we nog een paar eerstejaars Boerenzwaluwen. We denken dat ze door een dreigende bui, en dus bewolking, de netten niet zagen. Er hingen er zelfs twee in de onderste banen. Misschien gebruiken ze de paden als snelweg? Hoewel ze al een aantal dagen elders logies hebben gevonden, en ze dus hier niet meer slapen, was er blijkbaar boven het terrein nog genoeg te eten om ons met een bezoek te vereren. Hetgeen het totaal van vandaag op 21 gevangen vogels bracht.

Joop en Marijkedagvangst 26 augustus


Maandag 27 augustus 2018

Donkere wolken

Een frisse ochtend met de eerste drie rondes nul vogels. Alle rondes dragen toch bij aan ons onderzoek. Nul-metingen zijn ook metingen.
Gezien het blad en de nodige elzenproppen concluderen we dat het afgelopen nacht toch behoorlijk heeft gewaaid. In de loop van de dag werd de wind een stuk minder. We blijven hopen op andere tijden, zal eens een keer gebeuren.

Joop en Raymonddagvangst 27 augustus


Dinsdag 28 augustus 2018

Versterking van het team

Het eerste rondje leverde gelijk tien vogels op, wat duidt op aankomst na deze rustige nacht. Bij de eerste vogels ook drie Roodborsten, misschien het voorteken van een eerste roodborstengolf? Daarna elke ronde sprokkelen, pas eind van de middag een nul-rondje (de enige vandaag).
Het weer knapte gedurende de dag op van bewolkt naar behoorlijk zonnig, op het einde van de dag stonden de netten mooi in de zon.
Familie Klaassen kwam even langs, de kinderen hebben een rondje meegelopen. Verder kregen we nog bezoek van de overbuurvouw met een journaliste, die konden meekijken met het ringen van een Tjiftjaf en Roodborst.
Alles bij elkaar een prima dagje op het Glop. Nu kijken we tegen een prachtige maan aan, terwijl er een zwakke oostenwind waait. De verwachting voor morgen is dan ook hooggespannen.

Vandaag heb ik het spits mogen afbijten op het Glop. Het is natuurlijk wennen, maar volgens mij heb ik inmiddels het meeste wel onder de knie. Veel dank aan Joop voor de introductie en het inwerken, en het was nog eens een heel leuke dag ook.
De aantallen waren vandaag OK, morgen verwachten we het dubbele met zo’n mooie treknacht.
Joop gaat morgenmiddag na de excursie naar de vaste wal. Met dezelfde boot komt mijn assistentie waarmee ik de week ga volmaken.

Groeten vanaf het Glop,

Raymond en Joopdagvangst 28 augustus


Woensdag 29 augustus 2018

Vikinginvasie!

Ondanks een mooie stille treknacht met een lichte oostenwind leverde de eerste ronde maar elf vogels op, één meer dan gisteren. Daarna sprokkelde het goed door, ondanks dat de netten grotendeels in de zon stonden.
In de ochtend vingen we een reeds geringde Fitis met een ons onbekend ringnummer. Het bleek een behoorlijke klus om de tekst op de ring te lezen, maar uiteindelijk konden we STAVANGER MUS NORWAY ontcijferen. Oftewel een in Noorwegen geringde Fitis (een Løvsanger dus)! Gezien het feit dat het een jonge vogel was zal deze wel kort geleden op een Noors ringstation in een net gevlogen zijn.

Stavangerring

We zijn natuurlijk benieuwd naar de ringgegevens! Het is pas de zesde in Noorwegen geringde Fitis voor het Glop, op 21.356 vangsten vanaf 1991 (het voordeel van 'het direct in de computer invoeren van de ringgegevens, zoals op het Glop gebeurt, is dat je dit soort details direct even kunt opzoeken).
Eerdere in Noorwegen geringde Fitissen werden gevangen in 1996, 1999, 2003 en 2012 (de enige voorjaarsmelding). Het was kortom wel weer eens tijd voor een Noorse ring, en de volgende is pas weer in 2022/2023 te verwachten.
Vermeldenswaardig was verder nog een netje met twee Pimpelmezen, één Staartmees en twee Zwartkoppen, op een ronde met verder geen enkele vogel...

De zeer geslaagde excursie werd bezocht door 10 mensen, 6 adulten en 4 juvenielen. Daarnaast schoof de familie Klaassen nog weer even aan. We konden een Tjiftjaf, een hele serie Zwartkoppen en een Fitis laten zien.
Direct na de excursie kwam er een groep van tien JNM-ers aanwaaien die hun zomerkamp op het eiland hebben. Een rondje leverde een Grauwe Vliegenvanger, Fitis en Vink op, en deze vogels werden met veel interesse bekeken.
Joop verliet om 16:00 het Glop, waarna het eigenlijk vrijwel direct zacht begon te regenen. Dit ging over in harde buien. Uiteindelijk toch maar de netten gesloten, mede omdat er door de regen en wind veel blad in kwam.
Met de middagboot was ook Sylvia gearriveerd die de komende dagen komt helpen.

Groet vanaf een nu nog regenachtig Glop,

Raymond en Sylviadagvangst 29 augustus


Donderdag 30 augustus 2018

Matig vangdagje

Vandaag om half zes zijn we begonnen met de netten openzetten, na een regenachtige nacht. De eerste ronde leverde zeven vogels op. In de ochtend konden we daar nog elk rondje wel wat bij sprokkelen, maar in de middag liepen we alleen nul-rondjes.
Het waaide behoorlijk, en ook stond de zon op de netten te schijnen, een slechte combinatie voor de vogelvanger. Tussen de bedrijven door hebben we het grofmazige net bij sectie 3 nog wat strakker gezet.
Wat betreft benoemenswaardige vangsten kunnen we een jonge Buizerd melden, dezelfde vogel die Joop een paar dagen eerder ving.
De eindstand van de dag staat op 21 vogels, van 14 soorten. Verder vingen we een Pimpelmees die al twaalf keer eerder op het Glop gevangen was. Allereerst als jonge (eerste kalenderjaar) vogel in de nazomer van 2017. Prachtig om de life-historie van zo'n vogel te volgen!

Morgen weer een dag!

Groet van het Glop, Raymond en Sylvia

dagvangst 30 augustus


Vrijdag 31 augustus 2018

Halve dag met Zweedse inslag

De ochtend begon met een paar leuke rondjes. Vermeldingswaardig zijn de vangst van een Paapje, Sprinkhaanzanger, Gekraagde Roodstaart en Grauwe Vliegenvanger, oftewel een divers palet. We zagen een Beflijster, maar die vloog uiteindelijk hoog weg, te hoog om in de netten te belanden.
Nulrondjes werden de hele ochtend niet gelopen. In sectie 4 vingen we een Fitis met een vreemde ring, weer een buitenlander, al de tweede deze week. Deze keer stond er RIKSMUSEUM STOCKHOLM op de ring, oftewel een in Zweden geringde Fitis. En nog wel een adult! We wachten de ringgegevens met spanning af. Het is pas de tweede in Zweden geringde Fitis op het Glop.
Na de lunch hebben we de banen gemaaid. Dat ging heel voorspoedig met de nieuwe maaimachine! Wel is de benzine nu echt bijna helemaal op. Om 15:00 hebben we alle netten dichtgeschoven. We moeten naar huis en de opvolging komt pas morgen (op wat normaliter ook de wisseldag is). Na de bezem nog even door het station gehaald te hebben verlaten we het Glop met een goed gevoel. Veel vogels hebben we afgelopen week niet gevangen, maar de diversiteit en de buitenlandse terugmeldingen maakten veel goed. En verder was het gewoon goed vertoeven op dit prachtige ringstation.
In totaal hanteerden we 35 vogels, niet slecht voor een onvolledige dag...

We wensen de opvolgers goede vangsten,

eerder
terug
later

Groet, Raymond en Sylvia

dagvangst 31 augustus 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox