logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 36


Zaterdag 1 september 2018

Wisseldag met later begin

Na aankomst met de 9:30-boot was om 12:00 de boel weer vangklaar. Het is zonnig, onbewolkt en vrijwel windstil. We vangen weinig, evengoed maar één nul-rondje, en aan het eind van de middag/begin avond de normale kleine opleving met onder andere wat Bonte Vliegenvangers.

Groet, André en Jos c.s.

dagvangst 1 september


Zondag 2 september 2018

Sperrie

Een voor onze begrippen prima eerste rondje van zo'n twintig vogels werd vervolgd met kleine rondjes. Met als hoogtepuntje een Sperwergrasmus om 12:30.
De excursie werd bezocht door 4 personen (alle na eerste kalenderjaar). Verder geen bijzonderheden te melden.

Groet, André en Jos c.s.

dagvangst 2 september
Maandag 3 september 2018

Vertrek

Grauwe Vliegenvanger

Ik zei het gisteravond nog... als ik een Fitis of Bonte Vieg was zou ik nu vertrekken. Rustig weer, helder, windstil, Mars als extra baken in het zuidoosten. En jawel, vanochtend was het weliswaar mooi vangweer, inmiddels wel bewolkt, maar geen vogel meer te bekennen.
Veel rondjes nul of één... Overdag werd de wind noordoost 4 Bft, bij het vallen van de avond viel de wind weer weg, noordoost 1 Bft.
In de avond nog een eerste kalenderjaar Heggenmus terug, in juli geringd als juveniel (kleed 0) en enkele keren teruggevangen en steeds als eerste kalenderjaar gedetermineerd, ook nu, maar die toch nog actief ten minste de secondaries, tertials en staartpennen ruide. Opmerkelijk.
Op de foto een Grauwe Vliegenvanger

Groet, André en Jos c.s.

dagvangst 3 september
Dinsdag 4 september 2018

Nieuwe aanvoer laat op zich wachten

De Indian Summer houdt aan, de vangsten zijn navenant... nieuwe aanvoer is nodig. De enige bijzondere zaken waren een Buizerd die vanuit het net boven het Ebelbruggetje ontsnapte en zich letterlijk uit de voeten maakte in het bos voordat Jos erbij was, en een Paapje in de slotronde.

dagvangst 4 september


Woensdag 5 september 2018

Excursieboffers

Boompieper

Het was wederom een vrij zonnige en slome dag, met veel nul- en één-rondjes. Dat beloofde niet veel goed voor de excursie.
Maar liefst 12 personen werden aangekondigd, die ook alle kwamen opdagen. Maar dankzij 'good vibes' en natuurlijk de Profi's werden maar liefst zes vogels tegelijk uit het Glop getoverd, in een zeer gevarieerd palet. Genoeg om te laten zien en over te vertellen dus. We hadden sowieso best een heel aardig breed soortenpaletje vandaag.
Daarna zakten de rondjes weer in tot het 'gebruikelijke' niveau. Aan het begin van de avond nam de bewolking toe en viel een zeer miniem aantal spetters.

Groet, André en Jos c.s.

dagvangst 5 september


Donderdag 6 september 2018

Leegte houdt aan

Prachtig vangweer vanochtend, licht nevelig, windstil. Maar wederom vrijwel geen vogels.
In de loop van de ochtend en middag een paar lichte buitjes.
Vandaag evengoed al weer de 35-ste Bonte Vliegenvanger van dit jaar (in 2017 5, in 2016 27).

Groet, André, Jos & Kees

dagvangst 6 september


Vrijdag 7 september 2018

Dieptepunt

Het kan dus altijd nog minder.
Vandaag wisselden zonnige perioden af met enkele buien. De wind nam toe en zit nu in de west- tot zuidwesthoek. Vele nul-rondjes.
In de slotronde, vlak voor een buitje in het donker en met een vlagerige wind wel nog twee Boerenzwaluwen, waarvan één terugvangst: een jonge vogel geringd op 13 augustus door Joop. Vleugellengte toen was 115, nu 126, dus daar zat nog wel enige groei in.
Vandaag geen foto van een vogel maar van een Wespenspin die langs het pad langs sectie 3 zat. Ook leuk. Deze soort heeft zich de afgelopen twee decennia vanuit Zuid-Europa naar het noorden uitgebreid en is nog niet zo heel lang geleden voor het eerst ook op Schiermonnikoog vastgesteld (2006). Zie haar pagina bij EIS Kenniscentrum Insecten en andere Ongewervelden. In het noorden van Nederland is ze nog steeds relatief schaars.

eerder
terug
later

Groet, André & Kees

dagvangst 7 september 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox