logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 37


Zaterdag 8 september 2018

Wisseldag

In de nacht vielen nog wat buien maar de nieuwe dag begon droog, ook qua vogels...
Er was wel aankomst en wegtrek maar dat betrof vandaag de ringers. De ringtang werd om 12:00 uur overgedragen aan Wim en Ellen bij een stand van Zes vogels. Gedurende de middag werd de nul gehouden. In het voetbal zou dat een mooi resultaat zijn. De tijd is nuttig gevuld met het plukken van appels en bramen ten behoeve van taart en sap.
De eerste vogels bezochten de netten weer aan het begin van de avond zodat het totaal meer dan verdubbeld werd tot 14.
De dagperiode eindigde enigszins nat.

Groeten uit een aardedonker Glop

Wim en Ellen

dagvangst 8 september


Zondag 9 september 2018

Een rustige septemberdag

Na de lichte regen van gisteravond begint de ochtend met een waterig zonnetje. De wind blijft gestaag waaien uit het zuidwesten kracht 4 Bft.
Dat belooft qua vangsten een continuering van het beeld van de afgelopen dagen, af en toe een verse vogel om te ringen en veel nul-ronden.
En inderdaad werd het een rustige dag. De teller blijft steken op 20 vogels, 16 vers en 4 retour.
De wind is in de avond bijna weggevallen waardoor het nu zwoel aanvoelt.

Groeten,

Wim en Ellen

dagvangst 9 september


Maandag 10 september 2018

Zwartkoppen

De eerste ronde leverde gelijk een golfje vette Zwartkoppen op. Na een paar dagen van zeer lage aantallen eindelijk aankomst van verse vogels. De Zwartkoppen zijn zonder uitzondering moddervet.
Halverwege de dag heeft een roofpiet ter hoogte van het Ebelbruggetje een vangstverhogende actie ondernomen. Een ronde van tien aan het begin van de middag is voor ons een bijzonderheid. Het dagtotaal komt uiteindelijk op 54.
Vanmiddag is de baan weer geheel gemaaid en waar nodig zijn netten opgespannen en stokken rechtgezet. Het staat er weer puik bij.
De wind is bij het typen van het verslag totaal weggevallen waardoor de geluiden vanuit de polder ook duidelijk bij het glop hoorbaar zijn.
Vol verwachting zijn we naar de komende morgen wat die ons zal brengen.

Groet,

Wim en Ellen

dagvangst 10 september


Dinsdag 11 september 2018

Onrustig weer

Wat een verschil met gisteravond. Er staat een harde zuidwestenwind kracht 4 tot 5 Bft. Na de tweede ronde de eikensectie gesloten met het oog op de nog steeds aantrekkende wind. Met tien vogels in de eerste ronde is de dag qua aantallen vogels aardig begonnen.
Een Tapuit is door de wind in sectie 5 terecht gekomen. Een soort die we niet veel vangen.
Gedurende de ochtend trekken er zeer lichte regenbuitjes over. De wind trekt echter steeds meer aan. De netten daarom om 13.00 uur gesloten.
In de namiddag begint het daarbij zeer gestaag te regenen. Op de buienradar is niets te zien, op de motregenradar des te meer.
Voor morgenochtend belooft de radar niet veel goeds. We verwachten pas in de middag de baan weer vangklaar te hebben.

Groet uit een nat Glop,

Wim en Ellen

dagvangst 11 september


Woensdag 12 september 2018

Onrustig weer

Na de harde wind en regen van gistermiddag en -avond begon de dag met heel weinig wind maar wel met lichte regen. De netten zijn daarom tot 14.00 uur dicht geweest.
Omdat de netten toe waren is van de gelegenheid gebruik gemaakt de rallenkooien het terrein in te rijden. Al het rallenmateriaal ligt ter bestemde plekke zodat de komende weken de kooien vangklaar gemaakt kunnen worden.
Een waterig zonnetje probeert er in de loop van de middag door heen te komen. Het is rustig in het glop, zowel qua wind alsook qua vogels.
Bij het lopen van de laatste ronde is het bladstil, de netten hangen loodrecht naar beneden.
Het dagtotaal komt na een middagje vangen uit op tien.
Kortom, een rustige dag waar ik meer met onderhoud ben bezig geweest dan met ringen.

Groet,

Wim

dagvangst 12 september


Donderdag 13 september 2018

Prachtig septemberweer

De netten glinsteren je tegemoet bij het lopen van de eerste ronde. Het is een heldere nacht geweest. De temperatuur is behoorlijk onderuit gegaan en de netten hangen vol dauwdruppels.
Voor de rest is er weinig te melden. Het gebuikelijke lijstje aan soorten vandaag. De Vuurgoudhaan gaf letterlijk kleur aan de dag.

Groet,

Wim

dagvangst 13 september


Vrijdag 14 september 2018

Dul dagje

Na de zonnige dag van gisteren begint het net voor licht worden geheel te betrekken. De motregenradar geeft lichte neerslag aan maar daar is gelukkig geen sprake van in het Groene Glop. We keutelen daarom rustig door waar we gisteren zijn gebleven met Zwartkop, Roodborst, Tjiftjaf en mees.
De meest opmerkelijke vangst was die van een Tjiftjaf. Deze zat met een poot verstrikt in de begroeiing langs het pad bij sectie 2. Ellen zag de vogel tussen de struiken bewegen maar deze vloog niet weg. De tjif is vakkundig bevrijd en aan de ringtafel verder behandeld.
De teller komt op deze rustige septemberdag uit op 28. Morgen geven we de ringtang door aan Symen en Marjolein.

Groet,

eerder
terug
later

Wim en Ellen

dagvangst 14 september 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox