logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 38


Zaterdag 15 september 2018

Wisseldag

Sperwergrasmus

Vanaf middernacht heeft het zo nu en dan behoorlijk geregend. Uit de regenmeter kon 5 mm afgetapt worden. Bij het opgaan van de zon was het gelukkig weer droog en scheen het zonnetje op de netten. De bladval viel reuze mee maar de vogelvangst niet. Bij het teruglopen van de eerste controleronde was een Zwartkop man als bonusvogel de hele oogst.
De ochtend was qua aantallen zeer matig, de kwaliteit des te beter. De tweede Sperwergrasmus van dit seizoen is van een ring voorzien en we hadden een Zwartkop met Brusselsring.
Om 12.00 uur is de ringtang overgedragen aan Symen. Het bleef erg rustig met de vangsten. De hele middag werden geen vogels gevangen. Een kleine opleving in de avond leverde nog vier vogels op.

Groeten uit het Glop!

Symen, Marjolijn en Hugo

dagvangst 15 septemberZondag 16 september 2018

Rustige start van de week

Met een prachtige zonsopkomst werd de eerste ronde gelopen, welke zes vogels opleverde.
Daarna werd het meteen erg rustig met de vangsten. Hoogetepunt van de dag was een Zwartkop met Belgische ring, een ander individu als de dag ervoor.
's Ochtends kregen we bezoek van Arnold Wijker en Sandra. De wind was stevig en trok in de middag aan tot ZW 5-6 Bft. Dit was vooral te merken bij sectie 6, waar de eikenblaadjes dan alweer beginnen te vallen. Tijdens de ronde van 13:30 uur werd de eerste Sijs van het seizoen gevangen in sectie 2. Vermoedelijk was deze afgekomen op het water in de sloot in combinatie met elzenzaad. De rest van de middag hield zich hier bovendien ook een klein groepje op. De avondpiek stelde niet veel voor en betrof twee vogels. Al met al weer een prachtige vangdag vandaag,

Groeten uit het Glop!

Marjolijn, Hugo en Symen

dagvangst 16 september


Maandag 17 september 2018

Aankomst

Tijdens de eerste ronde was het gelijk duidelijk dat er verse aankomst was. In de eerste twee rondes werden 38 vogels gevangen. Voornamelijk Zwartkoppen met behoorlijk veel vet (3-5).
Ook was een luid roepende Bladkoning aanwezig, die helaas (nog) niet werd gevangen. Na 10:00 uur zakten de vangsten zienderogen in. Toch zaten er iedere ronde wel enkele vogels in de netten. Ardie kwam in de ochtend even buurten.
Ondanks dat er zonnig weer was voorspeld, bleef het vrijwel de hele dag bewolkt. In de avond luwde de wind van ZW 4 naar ZO 2 bft.
Het dagtotaal kwam uit op 47 verse vogels en 5 terugvangsten. Het merendeel van de verse vogels bestond uit Zwartkoppen (42).

Groeten uit het Glop!

Marjolijn, Hugo en Symen

dagvangst 17 september


Dinsdag 18 september 2018

Herfst

De dag begon nagenoeg windstil met wederom een mooie zonsopkomst. Er was weer verse aankomst van Zwartkoppen. De eerste ronde leverde exact 40 vogels op. De ronde erna was het gelijk rustig en werden vijf vogels gevangen. Leuk was een Merel NVO.
De rest van de dag was het sprokkelen en werd af en toe een vogel gevangen. De wind trok sterk aan in de middag tot ZW 6 Bft. Sectie 6 werd rond 14:00 uur ontbladerd en gesloten. In de avond luwde de wind weer wat tot ZW 4 Bft. De avondpiek leverde vier vogels op, waaronder twee Zanglijsters. Wellicht zit hier wat trekbeweging in. We zullen het morgen zien,

Groeten uit het Glop!

Marjolijn, Nadia, Hugo en Symen

dagvangst 18 september


Woensdag 19 september 2018

Rustdag

Winterkoning

voor de vogels dan. De eerste ronde leverde twee vogels op en de tweede ronde vijf vogels, allen Zwartkoppen. Een heel verschil met de twee dagen ervoor, toen er nog sprake was van enige aankomst. De rest van de dag was het buitengewoon rustig met de vangsten.
Ardie kwam in de ochtenduren even buurten. Er was dus genoeg tijd om de op hande staande reis van Ardie en andere VRS-leden te bespreken naar Ventes Ragas (Litouwen) en andere spannende ringstations. Veel plezier de komende week heren!!
De wekelijkse excursie werd druk bezocht en bestond uit 13 personen. Ondanks dat we ze slechts één vogel, een Zwartkop, konden laten zien, was de groep zeer enthousiast, en vertrokken de laatste excursiegangers rond 16:00 uur het ringstation.
Daarna zijn we druk geweest met het vangklaar maken van de rallenkooi bij sectie 8. Rallen hebben we echter de hele week nog niet gehoord. Het is dan ook nog steeds erg droog in het terrein. Na een tamelijk rustige vangdag qua wind, neemt de wind in de namiddag behoorlijk toe. In de avond zelfs krachtig tot ZW 5 tot 6 Bft.
Ondanks de wat magere aantallen en soorten hadden we weer een erg mooie vangdag,

Groeten uit het Glop!

Marjolijn, Nadia, Hugo en Symen

dagvangst 19 september


Donderdag 20 september 2018

Stilte voor de storm

De vangdag begon wederom erg rustig. Er was duidelijk geen aankomst geweest, eerder vertrek. De eerste twee rondjes leverden acht vogels op. In de loop van de ochtend nam de wind weer sterk toe tot WZW 6 Bft. Sectie 6 werd rond 12:00 ontbladerd en gesloten.
We hebben de speaker voor de rallenkooien geïnstalleerd en getest en proberen morgen nog een kooi bij te plaatsen, zodat ook met dit onderdeel een start gemaakt kan worden.
Gedurende de rest van de dag werden nog drie vogels gevangen, zodat het dagtotaal uitkomt op drie verse vogels en acht terugmeldingen. Opvallend genoeg geen enkele Zwartkop.
In de avond luwde de wind en is het vrijwel windstil. Stilte voor de storm die morgen voorspeld is? Wij hebben voor de zekerheid alle netten rond 19:00 uur gesloten.

Groeten uit het Glop!

Marjolijn, Hugo en Symen

dagvangst 20 september


Vrijdag 21 september 2018

Stormachtige wind

Vanwege de stormachtige wind WZW 6-7 Bft zijn vandaag de netten gesloten gebleven.
Regelmatig is er een ronde langs de netten gelopen om snel de takken en elzenproppen te verwijderen, met name in de bossecties. De windverwachting voor morgen ziet er iets hoopgevender uit. We wachten het weer af.

Groeten uit het Glop!

Marjolijn, Hugo en Symen

dagvangst 21 september


eerder
terug
later

 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox