logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 39


Zaterdag 22 september 2018

Een aantal vogels na de storm

Tot het middaguur bleven de netten gesloten vanwege te veel regen en wind. Sectie 6 is de hele dag dichtgebleven behalve de twee oostelijke grofmazige netten. In de voormiddag waaide het nog steeds behoorlijk, en kwamen er een paar buien voorbij, maar door frequent rondjes te lopen konden we toch vangen.
Het was druppelen met de vangsten, met een kleine opleving in de avond. Totaal passeerden er veertien vogels de ringtafel, twee daarvan waren daar eerder geweest getuige de reeds aanwezige ring.
Vermeldenwaard was een adulte vrouw zwartkop die op 10 juni dit jaar geringd bleek. Ze had toen een nest op het Glop getuige de broedvlek. Daarna werd ze nog weer een paar keer teruggevangen. Op 11 augustus was ze in de vleugelrui. Nu constateeerden we voor het eerst een beetje vet op de buik, dus deze lokale broedvogel zal binnenkort wel warmere oorden (?) opzoeken...
De wind is in de loop van de dag zowaar afgezwakt, en vannacht lijkt het geen onaardige treknacht te worden. Wie weet kunnen we morgen spreken van aankomst? De buien trekken in ieder geval ten zuiden van ons door.

Groet vanaf het Glop, Raymond, Youri en Henk

dagvangst 22 september


Zondag 23 september 2018

Een paar vogels voor de nat- en winderigheid

De eerste twee rondjes leverden zes vogels op, dus van aankomst durven we niet te spreken. In de ochtend druppelde het steeds meer of minder, regen wel te verstaan, waardoor we veel kilometers maakten.

Ruigrens

Zwartkoppen domineerden natuurlijk de vangsten, dus hadden we genoeg tijd om naar ruicontrasten (zie foto: nog drie oude armpendekveren), carpale dekveren en wat dies meer zij te kijken.

De middag werd gevuld met het opbouwen van rallenkooien. Ondertussen vingen we onder andere nog een Staartmees, altijd leuk om weer even van dichtbij te zien.

Toen het om 15:00 uur echt hard begon te regenen hebben we alle netten maar gesloten. De voorspellingen voor vanavond en morgen zijn slecht, we gaan het zien.


Groeten vanaf het Glop, Raymond, Youri, Henk

dagvangst 23 september


Maandag 24 september 2018

Geen vangweer, wel een terugmelding

Vandaag passeerde er een buienfront met korte maar felle buien. Bovenal waaide het de hele dag heel hard. We hebben besloten de netten maar dicht te houden.
In de middag hebben Youri en Henk een rondje over het eiland gemaakt met de metaaldetector. Bij de Sperwer naast de camping vond hij een ring. Deze bleek toe te horen aan een Barmsijs die op 12 oktober vorig jaar op het Glop was geringd.


Groet, Raymond, Youri en Henk

dagvangst 24 september


Dinsdag 25 september 2018

De eerste Bladkoning meldt zich

Vandaag gelukkig prachtig vangweer. Bij zonsopkomst spetterde het nog een beetje, maar de rest van de dag was het droog en er was beduidend minder wind. In de middag met de zon erbij was het soms zelfs warm te noemen.

De eerste rondjes leverden nog niet zo veel vogels op, maar het bleef de hele dag doorvangen zodat er uiteindelijk dertig vogels de ringtafel passeerden.

In de ochtend hadden we een excursie van de Stichting Vogelreizen. We konden een mooi palet aan vogels aan deze groep laten zien. Hoogtepunt was een Goudhaan die mer veel oooh en aaahs bewonderd werd.

Opperste concentratie

In de middag hingen er ineens twee Tjiftjaffen met daarbij een Bladkoning in de netten van sectie 7. De eerste pas van dit jaar en de 258-ste voor het ringstation. Qua waarnemingen kunnnen we nog melden dat er een Goudvink, Barmsijs en (overtrekkende) Veldleeuwerik gehoord zijn, en daarnaast zagen we een Waterral wegschieten.

In de avond is de rallendisco geopend. We zagen tweemaal een ral op de bovenste spandraad zitten, wat de burger moed geeft wat betreft mogelijke rallenvangsten morgen.

Groet vanaf het Glop,


Raymond, Youri, Henk en Sylvia

dagvangst 25 september


Woensdag 26 september 2018

Vinken en lijsters

Het waait vandaag hard, dus vangen we weinig. Tenminste... uiteindelijk meer dan gisteren. 35 vogels passeren de ringtafel.

De excursie wordt bezocht door veertien mensen, oftewel alle stoelen bezet. Gelukig hadden we ook nog een paar vogels om te laten zien te weten een Vink, Keep, Koolmees en nog een Vink. De mensen waren enthousiast en hadden ook goede vragen.

Houtsnip

In de avond was het ineens nog even hectisch, ineens een paar Zanglijsters in het terein die we nog voordat het echt donker wordt willen wegringen. Bij het teruglopen hangt er een Houtsnip in het net boven het Ebelbruggetje, een adult in actieve vleugelrui. Wat een mooi beest.

Ook voor morgen willen ze behoorlijk wat wind hebben, prima als het net zo'n vangdag als vandaag betekent.


De eerste rondjes leverden nog niet zo veel vogels op, maar het bleef de hele dag doorvangen zodat er uiteindelijk dertig vogels de ringtafel passeerden.

Groet vanaf het Glop, Raymond, Youri, Sylvia en Henk (terwijl we dit schrijven krast de Kerkuil bij de buren)

dagvangst 26 september


Donderdag 27 september 2018

Bericht uit Parijs

In de ochtend bleek het niet te waaien maar was het bijna bladstil in het Glop. Dat merkten we ook aan de vangsten want de eerste ronde leverde 24 vogels op, dat is behoorlijk te noemen voor deze locatie. Onder de aanwezige Zwartkoppen zat een eerstejaars vrouw met een bling-bling kleine ring met de inscriptie Museum Paris. Een vogel geringd in Frankrijk dus. Opmerkelijk, want deze Franse vogel is blijkbaar na het ringen noordwaards gevlogen. Misorientatie, dispersie, of een beest dat een nieuwe route zoekt? Op weg naar de vetbollen in Engeland om daar te overwinteren? Zeg het maar. In ieder geval voldoende stof om over te speculeren. Wat weten we eigenlijk nog maar weinig van hoe de trek bij met name jonge vogels precies in zijn werk gaat. Het is pas de vierde Paris ring hier op Schier, en de eerste Zwartkop met Fans metaal om de poot. De rest van de dag bestond uit rondjes met weinig vogels waarbij sectie 2 (het bos) steeds één of twee vinkachtigen opleverde. Ook wat oranje vinken (Kepen). Onverwacht was een tweetal Witte Kwikstaarten naast elkaar in een net (sectie 5). Dat er twee op één dag gevangen worden gebeurt hier niet zo veel. Beide jonge vogels. Tussen het rondjes lopen door werd er nog flink gesnoeid en gemaaid, waardoor de baan er weer piekfijn bij ligt.

Groeten van het Glop, Raymond, Youri, Sylvia en Henk

dagvangst 27 september


Vrijdag 28 september 2018

Een dag met vinken in de meerderheid

Staartmees

De wind is in de nacht naar noord gedraaid. We hoopten op aankomst vanuit Scandinavië maar de eerste rondjes leverden slechts een klein dozijn vogels op. Sectie 2 (in het bos) bleef de hele dag mooi doordruppelen met vangsten van vinken. Wat betreft noemenswaardige vangsten kunnen we twee Grote Bonte Spechten en een Gekraagde Roodstaart noemen.

Een rondje door het bos langs de plukbomen van de Havik en Sperwer met de metaaldetector leverde maar liefst 16 ringen op. Allen vogels die op Schiermonnikoog waren geringd. De oudste bleek een Koolmees uit 2000, de meest recente een Merel uit januari dit jaar.

In de namiddag, vlak na het avondeten, vingen we de tweede Bladkoning van de week en van het seizoen. Dit bracht de teller op 48 vogels vandaag.

eerder
terug
later

Groet vanuit het Glop, Raymond, Youri, Sylvia en Henk

dagvangst 28 september 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox