logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 40


Grote Gele Kwikstaart

Zaterdag 29 september 2018

Rustig najaarsweer

Bij de overdracht stond de teller op 23 vogels. De middag werd opgefleurd door een zestal Kepen en een Grote Gele Kwikstaart.
Verder was het op een paar overvliegende Buizerds na, vrij rustig in het Glop.

Groet,

Daphna, Thijs en Kees

dagvangst 29 september


Zondag 30 september 2018

Rustig najaarsdagje

Op meerdere plekken roepende Bladkoningen in het terrein, maar we vingen er maar eentje en deze was een paar dagen eerder al door onze voorgangers geringd.

Verder was het, zowel wat vangsten als weer betrof, een rustige najaarsdag. De hele dag kabbelden de vangsten door en we konden de excursie een redelijk aanbod aan najaarssoorten presenteren.

De dag werd afgesloten met een paar buitjes aan het begin van de avond en een bescheiden lijsterpiekje tijdens de afsluitende ronde.

Kees en André

dagvangst 30 september


Maandag 1 oktober 2018

Weersomslag!

Afgelopen nacht is het weer merkbaar omgeslagen. Met de overgang van September naar Oktober doet de "O" die nu in de maand is zich gelden. Het weer is een stuk onstuimiger. Een stevige NW wind van 5 Bft en regelmatig een pak hemelneerslag.

De vangsten zijn vandaag helaas een stuk minder onstuimig. Zo nu en dan waaien er groepjes lijsters over het Glop maar er belanden maar een paar individuen in de netten.

Kees en André

dagvangst 1 oktober


Dinsdag 2 oktober 2018

't Kon beter!

Na de omslag van gisteren hadden we vandaag een vette dip. De wind was niet al te problematisch, maar de neerslag wel. Tot de middag was het één en al buitjes en motregen en rondjes lopen, veelal met slechts één vogel als resultaat.

Het totaal bleef steken op 13, wel was er een hoogtepunt van de dag in de vorm van een Hoornaar. Morgen zal het wellicht beter zijn.

Kees en André, Nadia en Bram

dagvangst 2 oktober


Bladkoning

Woensdag 3 oktober 2018

Eindelijk weer een Bladkoning en de eerste Waterral van het seizoen

's Ochtends vroeg nog een paar buitjes, maar al snel nam de wind af en kwam de zon te voorschijn. De vangsten waren in het begin niet overweldigend, maar om twaalf uur evenaarden we al wel het dagtotaal van gisteren. Direct hierop volgde een rondje van acht vogels met onder andere onze eerste verse Bladkoning van deze week.

Daarna werd het weer wat rustiger, maar we hadden voldoende vogels om aan de excursie te laten zien. Op speciaal verzoek haalden we tijdens de excursie de eerste Waterral van het seizoen uit kooi 4/5. Behoorlijk onverwachts want het Glop is nog steeds zo droog dat we geen laarzen nodig hebben om de rallenkooien te controleren.

De dag werd afgesloten met een lijsterrondje van maar liefst zes vogels: vier Koperwieken en twee Zanglijsters

Kees en André, Nadia en Bram

dagvangst 3 oktober


Donderdag 4 oktober 2018

Mooi weer, maar erg weinig vogels

De dag begon hoopvol, met twee aardige rondjes, maar daarna moesten we het van de kwaliteit hebben. De twee Bladkoninkjes waren natuurlijk erg leuk en ook de Buizerd en de late Tuinfluiter hielden ons voor langere tijd van de straat.

Buizerd

De lijsterinvalpiek leverde vanavond maar één Koperwiek op en Waterrallen lieten zich vandaag niet zien of horen.

Groet uit een stil Glop met een roepende Kerkuil op de achtergrond,

Kees & Nadia

dagvangst 4 oktober


Vrijdag 5 oktober 2018

Wederom erg rustig

De dag begon net als gisteren best leuk. We liepen een paar aardige rondjes en er leken redelijk wat vogels aanwezig in het Glop. Op vijf verschillende plekken roepende Bladkoninkjes, waarvan we er twee van vingen. Maar vanaf 10 uur kwam de klad er in en hoorden, zagen en vingen we nog nauwelijks vogels.

Omdat het Glop een klein beetje natter begint te worden hebben we de rallenkooien gecontroleerd en her en der wat dingetjes aangepast.

Vanavond is het vrijwel windstil en draaien we voor het eerst deze week rallengeluid. Dit leverde tijdens de avondcontrole de tweede ral van het seizoen op. Hopelijk morgen nog een paar meer plus wat verse aankomst van zangvogels

eerder
terug
later

Kees & Nadia

dagvangst 5 oktober 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox