logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 41


Zaterdag 6 oktober 2018

Wisseldag

Inderdaad worden in de eerste ronden enkele Waterrallen gevangen, en ook weer een Bladkoning. André van Loon. Jos van de Staaij, Ingrid de Nobel en Kees Verhoef nemen het over van Kees Oosterbeek.

Op de ringtafel

Bij terugkomst van de overdrachtronde vloog een eerstejaars Havik-man vanaf de grond langs sectie 2 (padkant) in het net, ontsnapte door een gat toen ik er zo goed als bij was, vloog aan de slootzijde weer oostwaarts maar sloeg gelukkig toch weer rechtsaf het net in en kon worden ingerekend.

De rest van de dag gebeurde er niet veel meer. In en vooral rond het Glop, ook in het weiland bij Florida bijvoorbeeld, waren wel de nodige Vinken en Kepen aan de grond en die trokken ook regelmatig in kleine groepjes over.

Groet, André, Jos, Ingrid en Kees

dagvangst 6 oktober


Zondag 7 oktober 2018

Lekker dagje

Na een enigszins onstuimige nacht met regen en noordoost 6 Bft brak een fraaie dag aan met mooie en ruime vangsten.

Er is aankomst van Zanglijsters, Koperwieken en Roodborsten en de hele dag is er wel beweging van Vinken en Kepen en ook Kramsvogels. Die laatste vangen we niet natuurlijk.

We vangen een interessante Vink terug met de volgende datums: geringd 1-8-2012, en terug 20-8-2012, 17-5-2014, 13-10-2014, 8-6-2015, 19-4-2016 en vandaag 7-10-2018. Een lokalo, maar op een dag met wederom doortrek van veel Vinken was dat toch wel leuk om even bij stil te staan.

De excursie (11 adult + 1 juveniel) kon meekijken met enige tientallen vogels, in een zeer gevarieerd palet, waaronder ons logovogeltje en een Waterral.

Bij het vallen van de avond koelt het behoorlijk af en de wind valt weg. Hopelijk hebben de Calidris-mannen (en vrouw) die vannacht op het wad vangen een extra wolletje aangetrokken.

Groet, André, Jos, Ingrid en Kees

dagvangst 7 oktober


Maandag 8 oktober 2018

Hoog bezoek

Siberische Braamsluiper

De ochtend begon met een fraaie eerste ronde van ruim veertig vogels, waaronder tien Kepen en een zeer waarschijnlijke Siberische Braamsluiper. DNA-analyse zal de identificatie nog moeten bevestigen. Daarna zakte het wel meteen in en hobbelden we verder, maar nulrondjes vielen er niet.

In de middag hadden we een speciale excursie voor het college van B&W en een raadslid. Geïnteresseerd hoorden ze onze uitleg aan en we konden ook een aantal vogels tonen.

In verband met de wat aangetrokken wind is sectie 6 aan het eind van de middag ontbladerd en tijdelijk gesloten.

Al met al een heel aardige dag.

André an Jos c.s.

dagvangst 8 oktober


Dinsdag 9 oktober 2018

De dikkerds komen!...

...dachten wij. In de eerste ronde zaten namelijk wat Merels en die hebben we tot nu toe niet veel gezien en/of gevangen. Maar dat zette niet door. En zo verliep de dag zonder opvallende zaken.

In de Glop-vlakte direct ten oosten van ons, langs het Kooipad, bevindt zich sinds gister een Klapekster.

André an Jos c.s.

dagvangst 9 oktober


Woensdag 10 oktober 2018

Rondjes lopen in T-shirt

De ochtend begon windstil en nevelig. Een redelijk eerste rondje dat echter niet helemaal strookte met de verwachting... Er volgde een stralend zonnige dag met temperaturen die begin september niet zouden misstaan. Het moet niet gekker worden, maar dat zal wellicht morgen al het geval zijn...

De excursie was goed bezocht, met 16 volwassenen, en we hadden voldoende vogels om onze betogen te illustreren. Aan het eind van de middag vloog nog een Bladkoning onze digitale annalen in.

Groet, André en Jos c.s.

dagvangst 10 oktober


Donderdag 11 oktober 2018

Winterkoningen on the move

Leuk dagje weer. Goed eerste rondje, waarin ook meerdere Winterkoningen met vet. Ook ineens Roodborsten met vet en daar zitten ook meerdere adulte tussen. De afgelopen dagen hadden zo'n beetje alle Roodborsten vet 0.

Ook de rallenmuziek van afgelopen nacht (de eerste keer deze week, de nacht was er heel geschikt voor) werpt zijn vruchten af. Er lopen en fladderen meerdere Waterrallen op de paden, in de bosjes en naast de kooien, ook een paar in de kooien. Later op de dag ook nog enkele gevangen.

De Kepen doen het ook heel aardig, nu reeds bijna net zo veel als in 2017. Verder nog een late Gekraagde Roodstaart en (pas) de eerste Kleine Barmsijs van het najaarseizoen.

Groet, André en Jos

dagvangst 11 oktober


Vrijdag 12 oktober 2018

Zanglijsters...

...zijn de enige in de twee cijfers vandaag, afgezien van terugvangsten. We vangen geen Koperwieken en het aantal vogels is sowieso een stuk minder dan de dagen hiervoor. Ook de Kepen stagneren even, ondanks dat ze zich regelmatig vertonen en laten horen. Niettemin sluiten we een mooie vangweek af, morgen dragen we de ringtang over.

eerder
terug
later

Groet, André, Jos en Kees.

dagvangst 12 oktober 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox