logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 34


Zaterdag 18 augustus 2018

Kwaliteit boven kwantiteit

Het werd een dag met veel soorten en geringe aantallen. De wind viel mee. Het is de gehele dag droog gebleven.
De aantallen zwaluwen die boven het glop vliegen zijn qua aantallen en verdeling tussen Boer- en Oeverzwaluw ongeveer gelijk. We hebben de indruk dat de Boerenzwaluwen in het riet slapen en de Oeverszwaluwen in de boompjes rechts van het pad.

Joop en Marijke, Andries en Hetty


dagvangst 18 augustusZondag 19 augustus 2018

Enerverend dagje

Zwartkop

Een lekkere frisse ochtend. Met zowaar vier ongeringde vogels en weinig mestkevers bij aanvang. Vermoedelijk door de wind die nu meer waait dan gisterenochtend.
Sectie 1 en 2 zijn bladstil en tegelijkertijd waait sectie 6 bijna van de stokken. Verder weinig geritsel bij de netten. Buizerd boven en in het glop maar niet in de netten.
De temperatuur is aangenaam te noemen maar wel bewolkt met af en toe wat blauwe lucht. De excursie ging vanmiddag niet door. Aan het einde van de middag waren er kleine buitjes van slechts een paar minuten. Net voor de laatste ronde in het licht kwam er een bui aanzetten. Dat resulteerde in een totaal voor die ronde van 23 vogels hoofdzakelijk Boertjes waarvan één vermoeddelijk een Niet Van Ons. Andries is nog het eiland rond geweest en zag erg veel vliegenvangers overal op het eiland. We vingen vandaag dan ook vier exemplaren. En dat zonder enig geluid. Kun je nagaan hoeveel er dan op het hele eiland moeten zitten. We hebben de indruk dat de vogeltrek vroeger is dan andere jaren.

Joop en Marijke, Andries en Hettydagvangst 19 augustus


Maandag 20 augustus 2018

Mooi palet

Wat zijn ze toch mooi die mannen van de Boerenzwaluw. Al reeds in het eerste rondje hing er eentje mooi te wezen in de netten van sectie 5. Bij aanvang wel wat fris, heel af en toe een piepklein buitje. Wind west tot noordwest hier kracht 2 a 3 Bft, zodat we bij sectie 2 de branding konden horen. Kortom een prettige start van weer een vogelvangdag op Schier.
Eindelijk een Merel gevangen om deze te bemonsteren voor het zoönose project, deze merel was hier geringd op 2 augustus 2017. Net na de middag liepen Hetty en Andries een rondje langs de netten. Komend van sectie 5 richting 6 dreven ze langzaam maar beheerst een eerste kalenderjaar man Buizerd in een van de grofmazige netten. Beide hebben al jaren op de vogelopvang "De Fûgelhelling" vele vogels van deze soort opgevangen. Ik kon er zeker nog wat van leren hoe zo'n buizerd te hanteren.
Gedurende deze mooie dag een aantal miezerbuitjes over ons heen gekregen. Nu tijdens dit schrijven rond de klok van 21:00 uur is het hier muis- en bladstil. Ook is het in de slotronde tussen de netten muis- en bladstil. De zwaluwen lijken te zijn vertrokken of slapen elders. Niets meer te horen of te zien.

Joop en Marijke, Andries en Hettydagvangst 20 augustus


Dinsdag 21 augustus 2018

Meer insecten dan vogels

Nagenoeg de gehele dag windstil. Qua temperatuur een plakkerige dag dus veel zweten. De vliegen zijn de nieuwe muggen. Ze wachten je op bij sectie 2 en vliegen om je hoofd tot en met sectie 0. Erg irritant. Maar er zijn ergere dingen op de wereld dus we moeten niet klagen.
Overdag zien we nog enkele tientallen zwaluwen fourageren boven ons maar de meeste zijn echt weg.
Behoudens enkele groepjes mezen horen we bijna niets meer in het terrein. Wat wel erg druk is zijn de libellen er vliegen tientallen van verschillende soorten rond het gebouw.
De geluiden die wel hoorbaar zijn cicades, en of sprinkhanaen en krekels of zo iets, ik heb geen kennis van de insectenwereld, maar het is mooi om te horen.

Joop en Marijkedagvangst 21 augustus


Woensdag 22 augustus 2018

De vangsten trekken aan

Bizar gewoonweg, maar liefst tien vogels in de eerste ronde, hierdoor moet ik echt naar een hogere modus schakelen. Lichte dauw aan de netten en de temperatuur was lekker fris.
Een roepende c.q. zingende Goudplevier boven ons maakte deze morgen weer zeer aangenaam. Verrassend was deze jeugdkleed Goudhaan. Hij was ongeringd en hij bleek pas de 23-ste voor augustus in alle jaren te zijn. Dus erg ongewoon te noemen.
Het weer bleef aangenaam warm.
Voor de excursie hadden we gelukkig een paar vogels om te laten zien. Waaronder ook een Boomkruiper uit sectie 5, de vijfde dit jaar. Leuk om uit te leggen wat onze werkzaamheden hier zijn als vogelringstation.
We hadden steeds enkele vogels per ronde. Opvallend was dat elke Fitis die we controleerden nog steeds geen vet had. Tot vanavond Marijke een Fitis met ring meebracht met vet 2. Deze was van een voorgaande ringserie en was geringd op 21 juni 2016 als ouder dan eerste kalenderjaar door Harry die ook een broedvlek constateerde. Die vrouw moet dan in 2015 of eerder uit het ei zijn gekropen.
Wat betreft het weer, daar schijnt verandering in te komen de komende dagen, we wachten het af.
Leuk waren de drie Gierzwaluwen die tegen de avond overvlogen. De Houtsnip die al de hele week rond de netten scharrelt heeft zich helaas nog niet laten vangen. Er ritstelt genoeg in het Glop, daar ligt het niet aan. Ook zien we veel muizen.
We zijn nieuwsgierig wat de dag van morgen brengen zal.

Joop en Marijkedagvangst 22 augustus


Donderdag 23 augustus 2018

De vangsten trekken aan

Er lag een grauwsluier over het eiland vanmorgen. We vingen een Zwartkop met vet 2. Ook een Grauwe Vliegenvanger is altijd leuk.
We vangen erg lage aantallen, en we hebben eigenlijk weinig te melden. Vanwege de regen in de namiddag en avond veel nul-rondes.
Een overvliegende sperwer bracht nog een beetje leven in de brouwerij, hij werd belaagd door minstens 100 zwaluwen, die we boven het Glop helaas niet terugzagen.
Verder vloog er nog een Blauwe Kiekendief over.
Het waterniveau in de sloot daalde al weer behoorlijk, maar met wat er nu gevallen is, en wat er nog is aangekondigd zal het toch zo'n vaart niet lopen. De kikkers hebben voorlopig nog genoeg om in te spartelen.
De wind trekt aan, wat resulteert in veel blad in de netten. Vanwege de droogte van de afgelopen tijd zit er al een boel los, en ook hebben we de eerste elzenproppen al los moeten peuteren.
We hoorden een groep Staartmezen, en Putters zijn ook van de partij. Als ze nou niet zo in de toppen van de bomen blijven hangen maken we misschien nog kans er een paar te vangen.

Joop en Marijkedagvangst 23 augustus


Vrijdag 24 augustus 2018

Donkere wolken

De dag begon rustig na een regenbui. Sinds gisterenmiddag 17:00 uur tot en met vanmorgen 09:00 uur 16 mm regen in de regenmeter.
Wat volgde was een zeer rustige dag voor wat de vogels betreft: slechts negen exemplaren lieten zich vangen.
Het weer was wisselvallig, Bewolking en zon werden afgewisseld door felle buien.
Vanmiddag hadden we nog een kort bezoek van een oud-student die uit nostalgische overwegingen even kwam buurten.
Vanwege de vanavond verwachte regen en daarmee gepaard gaande donderbuien, die ook daadwerkelijk kwamen, en de verwachting van treurig weer met veel regen, wind, onweer en hagelbuien voor morgen, hebben we besloten vanavond de netten te sluiten.
Tijdens onweer langs de netten te moeten lopen lijkt ons een onverstandig besluit. Het sluiten van de netten voelt onnatuurlijk, maar we vonden toch dat het moest.

eerder
terug
later

Joop en Marijkedagvangst 24 augustus 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox