logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 33


Zaterdag 11 augustus 2018

Een mooie overdracht en net nog geen nieuwe baansoort

Na een regenachtige nacht en ochtend werden de netten om 10:30 geopend. De eerste paar rondjes leverden elk een paar vogels op en het rondje van half twee maar liefst zes. Een serieus aantal voor deze tijd, maar helaas geen goede voorspeller voor het verdere verloop van de middag. Het duurde namelijk tot half acht voor er nieuwe vogels in de netten hingen.
De laatste paar rondjes maakten echter veel goed en verdubbelden het dagtotaal. De laatste ronde voor de schemering bestond voornamelijk uit Boerenzwaluwen onderweg naar hun slaapplaats in het riet achter secties 4 en 5. De dag werd afgesloten met de eerste Kerkuil van het seizoen. De vogel was reeds geringd met een voor ons onbekende ring.

Kees en Leo, opgevolgd door Keesdagvangst 11 augustus


Zondag 12 augustus 2018

Zondagsrust

Net voor 14.00 uur kwam ik me melden bij mijn voorgangers. Juist op tijd voor de gebruikelijke excursie.
Totaal acht personen: vijf volwassen en drie van het jeugdige type. We konden net twee vogels tonen met uitleg.
Na die excursie enkele nul-rondes. Maar de laatste reguliere ronde in het laatste licht toch tien vogels.

Kees en Koos, later Joopdagvangst 12 augustus

Maandag 13 augustus 2018

Een leuk begin en een abrupt einde...

In de eerste ronde vogels uitgehaald en daarna in de volgende ronde de netten geschoond van mestkevers. Dat was bijna evenveel.
Ik kreeg vandaag hulp van twee fotograverende broers uit Zwolle. De vangsten druppelden de gehele dag door.
Leuk was de vangst van een Rietzanger, de derde geringde van dit seizoen, betrekkelijk weinig tot op heden.
Je zou kunnen spreken van enige aankomst omdat er meer geringde waren dan hervangsten.
Even na 15.00 uur schampte ons een bui die gepaard ging met licht onweer. Dat duurde toch wel meer dan twee uur. Er viel ruim zes mm in de regenmeter.
De laatste ronde in het daglicht leverden maar liefst 14 vogels op. Hierbij zat de derde Oeverzwaluw uit onze ringvangstgeschiedenis.
Maar het leeuwendeel was boertjes in sectie 4 waarnaast ze met groten getale slapen.
Op dit moment regent het weer flink zo te zien op de neerslagradar.

Joop, Douwe & Gerritdagvangst 13 augustus


Dinsdag 14 augustus 2018

Een leuk begin en een abrupt einde...

Vannacht zowaar een fikse bui, dat resulteerde 9 mm in de regenmeter. Een uiterst matte ochtend met maar enkele vogels.
Een aantal nul-rondes konden we niet vermijden. Een dwarrelige wind op de baan, gelukkig niet hard. Verder was het de rest van de dag uitermate stil rond de netten.
Ook slechts enkele mestkevers vonden het nodig om de netten te verwarren. Onderweg bij het controleren van de netten was het ook leuk en lekker om van de overvloedige bramen te snoepen. Krent in de pap was een mooie Braamsluiper. Samen veel tijd en energie gestoken in de verschillende kenmerken van de gevangen vogels.
Rond sectie 4 zijn de boerenzwaluwen nog niet aan de netten gewend, die stommerds vliegen er nog steeds in.
Vandaag ook een Nederlandse NVO (Niet Van Ons) van de BF-serie.

Joop, Douwe & Gerritdagvangst 14 augustus


Woensdag 15 augustus 2018

Alle tijd voor de excursie

Je voelde dat deze dag anders begon dan gisteren. Wat meer vogels en meer dan 25 mestkevers. De temperatuur was zo net na zessen al heel aangenaam. Met een handje bramen en de kop was eraf.
Gedurende de verdere ochtend vingen we leuke en interessante soorten. Het verschil van een vogel fotograferen en er eentje in je hand hebben is een hele andere wereld. Dichterbij als dit wordt het niet.
Het is woensdag en maak me zorgen om genoeg vogels te kunnen tonen op de excursie zo meteen. Het geluk was met mij: vier exemplaren kon ik aan zes bezoekers laten zien. Waaronder ook een Paapje in jeugdkleed. Dik twee uur duurde de uitleg over de handelingen die wij hier zoal verrichten. De bezoekers waren enthousiast.
In de schemer waren de Boerenzwaluwen minder aktief dan voorgaande dagen. Misschien was de jagende Boomvalk daar de schuld van.

Joop, Douwe, Gerrit, Andries en Hettydagvangst 15 augustus


Donderdag 16 augustus 2018

Meer kevers dan vogels

Met je hoofd in het spinrag vanmorgen en je mond vol bramen de eerste ronde lopen. Een bewolkte dag is het en dat zal ook de gehele dag zo blijven.
Veel nul-rondes vandaag maar dat had geen invloed op de sfeer met zijn allen hier. In de middag ging het regenen en toen hadden we ineens zes vogels in het net, de beste ronde van de dag.
Met tien terugvangsten op deze dag hadden we het niet super druk. Twaalf soorten en 32 totaal op deze dag. In de laatste ronde voor de nacht vlogen er heel veel Boerenzwaluwen. Het was enorm druk boven de netten met boertjes. Jammer dat er maar tien gevangen zijn. De pret was ineens over met het vangen toen er een Sperwer overkwam die de zwaluwen wegjoeg.
We hadden heel veel mestkevers in de netten. Lastig om te verwijderen en arbeidsintensief.

Joop, Douwe, Gerrit, Andries en Hettydagvangst 16 augustus


Vrijdag 17 augustus 2018

Meer beweging

Een ochtend die windstil begint is een zegen voor de natuur. En bij het tweede rondje dertien vogels op de stok hangen is best weer apart te noemen. Gezien de vorige dagen wel ongewoon.
De mezen in het glop worden luidruchtiger en bewegen zich meer dan de vorige dagen. Er werden door Andries en Hetty veel Kneuen gehoord bij sectie 5.
Over Nederland trekt een brede baan met regen net langs Schier, maar wij blijven zo verschoond van regen. Gedurende de ochtend neemt de wind heel licht toe wellicht windkracht 2 Bft of zo.
Rond de middag wordt het steeds zonniger en warmer. We zien wel enkele trekkers overvliegen zoals Vink, Watersnip en ook Oeverzwaluwen. Die op hun beurt overnachten rechts van sectie 3/4. We horen vanmiddag ook een vlok Staartmezen echter nog niet kunnen vangen.
Ter informatie: de Grote Kar die in het terrein vorige week werd gezien en gehoord is door mij helaas niet meer aangetroffen.
Erg opvallend vanavond tijdens de laatste lichtronde was het ontbreken van die hinderlijke vliegen. Bij vorige avonden vlogen er rond een vogel die in het net hing wel een tiental vliegen.
Er loopt nu een egel onder de ringtafel door. Verder op de ruiten een Roesje en een Lieveling: voor mij nieuw.

eerder
terug
later

Joop, Andries en Hettydagvangst 17 augustus 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox