logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 31


Zaterdag 28 juli 2018

Onweer, maar te weinig

Bij de eerste ronde is het meteen al benauwd warm. Het hele terrein gonst weer van de tienduizenden vliegen; ik begrijp werkelijk niets van alle gedoe rondom Schiphol als je naar alle vliegbewegingen van Schier kijkt... In de eerste en tweede ronde wordt het persoonlijk record Mestkeverpeuteren weer wat scherper gezet, 23 stuks ditmaal, leve de grote grazers!
De derde ronde geeft ineens een heel ander beeld. Ik haal maar liefst drie bonte Vliegenvangers uit de netten en zie er ook nog minimaal twee samen met enkele gekraagde Roodstaarten rondscharelen in de struiken bij het voormalige meteoveld. Het rare weer van gisteravond lijkt zowaar voor echte eerste aankomst te hebben gezorgd.
De overdracht vindt onder dreigende omstandigheden plaats: donkere luchten en onweersgerommel houden ons scherp. Er volgen in de loop van de middag een paar korte buitjes die in totaal 1 mm. in de regenmeter achterlaten. Niet echt voldoende om het Glop weer wat natter te maken.
De rest van de dag verloopt rustig, met tijdens elk rondje een paar vogels en wordt afgesloten met de vangst van een heel magere houtsnip. De 67 vogels van vandaag zijn een mooi begin van deze eerste najaarsvangweek van het seizoen. Meest opvallend vandaag waren natuurlijk de Bonte Vliegenvangers. Niet eerder in ons bestaan vingen zo vroeg in het seizoen dit soort aantallen.

Kees Oosterbeekdagvangst 28 juli


Zondag 29 juli 2018

zondagsrust

Rustig begin van de ochtend. Het is merkbaar koeler dan de afgelopen dagen, maar een positief effect op de vangsten heeft dit niet. Per rondje sprokkelen we een paar vogels bij elkaar en pas tegen de middag hebben we meer vogels dan mestkevers gevangen.
In de tussentijd houden we ons bezig met het fine tunen van de baan en het uitdiepen en graven van nieuwe drinkpoelen in de droge glopsloot.

Kees Oosterbeekdagvangst 29 juli


Maandag 30 juli 2018

Meet the locals

Koekoek

Rustig begin van de dag met in het eerste rondje maar twee vogels. Het tweede rondje levert al wat meer op waaronder weer een Koekoek in een van de grofmazige netten van sectie 6.
De rest van de dag vangt het aardig door. Het golfje Bonte Vliegenvangers is tot onze spijt al weer voorbij, het miegelt van de dazen op de baan. De meeste vogels die we vangen lijken van lokale oorsprong en nog lang niet klaar voor vertrek.
De Tjiftjaffen en Karrekieten zijn net uitgevlogen en hun ouders zwaar in de rui, maar 's middags beginnen we ineens Fitissen met vet 3 en 4 te vangen. Er staat dus toch wat te gebeuren.

Kees Oosterbeekdagvangst 30 juli


Dinsdag 31 juli 2018

Nog meer onweer, en weer wat meer water

De eerste rondjes leverden, in tegenstelling tot gisteren, redelijk omvangrijke en gevarieerde vangst op. Ondanks dat het gortdroog is in het Glop is er weinig animo voor de drinkpoelen in de Glopsloot en vangen we vogels wijdverspreid over het vangterrein. Aan het begin van de middag volgen twee heftige onweersbuien elkaar snel op. Dit levert maar liefst 3 mm. in de regenmeter op en ook het waterniveau in de poelen stijgt een beetje.
Hierna vallen de vangsten stil om pas weer aan het eind van de middag wat op te veren.
André D. neemt vanaf 17:00 uur een paar uur waar zodat sommigen anderen nog wat laatste metingen aan opgroeiende meeuwen op de kwelder kunnen doen.

Kees Oosterbeekdagvangst 31 juli


Woensdag 1 augustus 2018

Augustusdipje en eerste excursie van het jaar

De eerste ronde wekte met grondnevel en natte netten een herfstige indruk. De onweersbuien van gister lijken het Glop sowieso een beetje vochtiger te hebben gemaakt. Qua vangsten valt de ochtend tegen: het eerste rondje levert een handvol vogels op, maar daarna moeten we tot 9 uur wachten tot we wat nieuws hebben.
Slechte vooruitzichten dus voor de eerste excursie van het jaar.
Gelukkig valt dit laatste mee. We kunnen de 14 deelnemers maarliefst twee Fitissen, een Winterkoning en een Spotvogel laten zien. Ook 's middags en 's avonds valt het niet mee met vangen. De Fitissen met trekvet zijn weg en ook wat andere soorten betreft is het erg rustig in het Glop.

Kees Oosterbeekdagvangst 1 augustus


Donderdag 2 augustus 2018

Twee nieuwe weeksoorten

boomkruiper

Een rustige, koele ochtend, gevolgd door een warme middag. Iets meer vogelactiviteit dan gister in het Glop. 's Middags ook wat meer drinkers bij de sloot.
Na de eerste ronde, elke ronde één tot drie vogels in de netten. Met Grote Bonte Specht en Boomkruiper, beide juveniel, twee nieuwe soorten op de weeklijst. Geen verdere bijzonderheden.

Kees Oosterbeekdagvangst 2 augustus


Vrijdag 3 augustus 2018

Fitisarme afsluiting van de week

Na een koel begin, met een beetje nevel en natte netten tijdens de eerste ronde, warmde het vanochtend al snel op. De eerste ronde leverde de gebruikelijke zes vogels op, maar daarna bleven de vangsten de hele dag gestaag doordruppelen met gemiddeld zo'n twee vogels per ronde.
Opvallende afwezigen tijdens het grootste deel van de dag waren de Fitissen. Pas tijdens het rondje van drie uur vingen we de eerste en daarna volgden er nog enkelen.
Voor de rest vingen we een hoop soorten, maar van de meesten maar één exemplaar.
Wat dat betreft was vandaag een goed afspiegeling van deze week: geen enorme aantallen, maar wel veel variatie. We hebben ons weer prima vermaakt en verheugen ons op de volgende keer.

eerder
terug
later

Kees Oosterbeekdagvangst 3 augustus 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox