logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 43


Ardie Noorman

Zaterdag 20 oktober 2018

Verandering van spijs....

De dag begint weinig spectaculair. Rond 12:00 uur dragen Kees O. en Symen het stokje over aan Koos, Helma en Ardie.

Koos en ArdieDe zakjes zijn gewassen en de baan ligt er veelbelovend bij. De pestvogel pest ons nog steeds en een Grote Bonte Specht verkent de omgeving.

Het bleef een rustige dag, met geen nulrondes Er was weinig beweging in de lucht waar te nemen vanuit onze positie.

Koos en Ardie

dagvangst 20 oktober


Zondag 21 oktober 2018

Rustoord voor vermoeide ringers

De Hanen kraaien, Hoefgetrappel klinkt, de Kraaien krassen en de vogelpiepjes begroeten ons op deze mooie oktoberzondagmorgen.

Wat vangsten betreft lijkt het eerder augustus, enkele vogels per ronde totdat er in de 11.30 uur ronde ineens een complete familie staartmees in het achterste net van sectie 5 hangt. De dagscore wordt dan ineens verdubbeld.

Koos in het net

Daarna is het weer sprokkelen, met tijdens de excursie een nul en een één-ronde. De verhalen vermaken de excursiegangers des te meer en maken voor ons de vangdag toch nog tot een vermoeiende bezigheid.

Na de excursie is het dan ook tijd voor de hangmat en worden er door Ardie gedachtenloos bomen omgezaagd. De temperatuur daalt en de wind neemt toe maar de vangsten blijven beperkt tot een enkele vogel. Ook vandaag weer ruim de tijd voor de frituur.

De avondpiek bestond uit een enkele vogel. De wind gaat vannacht draaien naar noordelijke richting en geeft ons hoop op verse aanvoer.

Met vriendelijke groet, Ardie, Helma en Koos.

dagvangst 21 oktober


Maandag 22 oktober 2018

Herfst

Er staat een stevige noorwesten wind, er zijn de afgelopen nacht wat druppels gevallen, de bomen zwaaien en het blad valt gedachteloos. De eerste ronde leverde herfstige bladerrijke taferelen op gelardeerd met enkele vogels.

Dit veranderde nauwelijks in de loop van de dag; hoogtepunt was een verse bladkoning. We werden moe van het nietsdoen, en zijn toen maar de baan gaan maaien. Het ligt er weer bij als een golfcourt.

De laatste ronde leverde nog een aardig aantal op van acht stuks. Sectie 6 is gesloten en na de laatste ronde hebben we, gezien de vooruitzichten, ook sectie 1,2 en 0, alsmede de hoge netten gesloten.

Gea kwam nog controleren of we alles onder controle hadden, en gelukkig bleek dat het geval.

Groeten uit het Glop,

Koos, Ardie, Helma.

dagvangst 22 oktober


Dinsdag 23 oktober 2018

Lucht en ledigheid

Na een startronde van twee vogels is het lucht en ledigheid wat we aantreffen in de netten. Aangezien de verwachting, ons eerder meer dan minder wind voorspelt, besluiten we de netten te sluiten en de dag verder te gebruiken voor onze gedachteloze overpeinzingen.

De vogel is gevlogen

Dit gaf toch geen tevredenheid en we besloten om de tijd te gebruiken om een windscherm aan de westkant van de ringtafel te maken. Onze eerste merel ging namelijk helaas gewichtloos de database in omdat de weegkoker van de weegschaal af stormde. Met windscherm blijft de weegschaal nu keurig op nul staan zelfs bij windkracht 8 Bft.

De rallenkooien leverde ons toch nog één ral op. Verder was er in de middag tijd voor het bijwonen van de film "Het Wad" Ook het einde van de dag was Winderig.

Met vriendelijke groet, Ardie en Koos + Helma.

dagvangst 23 oktober


Woensdag 24 oktober 2018

Oranje uitzicht

De dag begon met het openschuiven van de netten, het licht kwam oranje op ons af, niet veroorzaakt door een ochtendzon maar, door ons bijna perfect werkend windscherm.

De wind waait namelijk nog stevig over het eiland. Van invasies kunnen we dan ook nog niet spreken. De eerste ronde levert ons vier vogels op.

Daarna bleef het doordruppelen, zowel voor de vogels, alsmede ook af een toe een spatje hemelwater. Goed voor de stappenteller.

Ansichtkaart excursie

De middagexcursie was weer een volle bak en ook met de vogels was het leuk, geen grote aantallen, maar wel een leuk assortiment. Als aandenken kregen we bijgaande ansichtkaart opgestuurd.

Om vijf uur werden gedachteloos de frikandelen weer naar binnen gewerkt, want volgens onze bewegingsapp hadden we toch wel zon 481 kcal verbruikt.

Ook in de slotronde hadden we nog een vijftal vogels en zo sloten we de dag niet ontevreden af.

Met vriendelijke groet, Ardie en Koos + Helma.

dagvangst 24 oktober


Donderdag 25 oktober 2018

Herfst

De dag begint licht onstuimig met af en toe lichte regen en vlagerige wind. De vogels zorgen voor het rustgevende element. En dat blijft de hele dag zo. Af en toe een enkele vogel, en een spatje regen.

Als er dan toch een hoogtepuntje moet worden genoemd, is het een Vuurgoudhaan en als laatste vogel een adulte Groenling man.

Groenling

Er kwam nog een klein groepje JNM ers op bezoek met de vraag of het wat was, maar het was geen excursie waardig, hoewel ze enthousiast een ronde meeliepen, waarbij goed geholpen werd de blaadjes te verwijderen en nul vogels.

Een enkel stapeltje hout werd gedachteloos verplaatst naar de andere kant van de draad.

Groeten uit het Glop,

Koos, Helma, Ardie.

dagvangst 25 oktober


Vrijdag 26 oktober 2018

Echt herfst

gedachteloos vallen de blaadjes, waterdruppels vallen met enige regelmaat uit de bomen, de geur van verrotting stijgt op uit de bosbodem, Wat gaat deze dag ons brengen, als wij langs vrijwel blader- en vogelloze netten lopen?

In ieder geval genoeg reuring na de eerste ronde; De hier op het eiland verblijvende JNM=groep komt de vogels van de eerste ronde bekijken en de Groenling, Goudhaan, Winterkoning, Koperwiek en Waterral kijken verbaasd naar zoveel jeugdige aandacht. Een paar ringstrengen worden gesponserd en de dag verloopt verder druppelsgewijs, hemelwater en vogels in kleine hoeveelheden.

Koperwiek

De slotronde zorgde nog voor een aanzienlijke aanvulling van ons dagtotaal en tijdens het typen van dit dagverslag gaan de hemelsluizen weer open. Deze laatste ronde werden we ondersteund door Willem-Bouwe.

Dit is weer het laatste dagverslag van onze vangweek. Een herfstweek met zomerse aantallen vogels. We wensen onze opvolgers toch wel iets meer vogels toe, dan dat wij mochten verwerken. Een weektotaal van zo'n 250 vogels is in deze periode toch niet echt spectaculair te noemen.

eerder
terug
later

Met vriendelijke groet, Ardie en Koos.

dagvangst 26 oktober 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox