logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 48


Zaterdag 24 november 2018

Sperwerdagje!

Opgestaan met uitzicht op een lichtjes aangevroren grasveldje naast het veldlab. Rondom het gebouw is het totaal windstil, maar achter in de opstelling in het open veld voel je de koude Oostenwind toch wel goed, al is 'ie ook daar nog maar slechts iets van 2 bft.

De eerste ronde levert in de netten van sectie 1 en 7 toch nog een terugvangst van een Vuurgoudhaan, een verse Vink en jawel, terugvangst van de Ijslandse Koperwiek op. De tweede ronde is een nulronde, maar in de ronde van 10:15 uur hangt er achter het veldlab een in 2017 geringde Koolmees en heb ik in het langste grofmazige net een eerstejaars Sperwer-vrouw te pakken. Zoals we gewend zijn van Sperwervrouwen een felle tante die iedere gelegenheid aangrijpt om bij een moment van zwakte van de ringer haar poten uit je vingers los te trekken en ze meteen terug te planten in je huid, waar dan ook op je lichaam. Geen zorgen lezer dezes... zo ver kwam het nu niet.

Vervolgens werden de gedroogde netten kastklaar gemaakt en opgeborgen, nieuwe netten gelabeld en zijn er weer twee ontpropte netten van sectie 2 naar binnen gehaald en hebben we sectie 7 opgeruimd.

Na de middag hangt er, zoals we inmiddels al een paar dagen gewend zijn, ineens een groepje vogels tegelijkertijd in één net halverwege sectie 1. Waarschijnlijk weer Sperwerwerk.

Sperwerman

Aan het eind van de middag zagen we een Sijsje in de Meidoornstruik voor de ringtafel minutenlang roerloos stilzitten. Dat duidt vaak op de aanwezigheid van een Sperwer. Die hebben we niet gezien, maar het eerste rondje daarna leverde wel weer een Sperwer op... Ditmaal wederom een eerstejaars vogel, maar nu een mannetje. We hebben iets met Sperwers deze week, net zoals onze voorgangers iets met Buizerden hadden. Deze laatste Sperwer is de vierde van onze November-periode en is de zesde Sperwer van het hele jaar!

Morgen gaan we maar beginnen met het opruimen van de rallenkooien want het lijkt voor dit moment helemaal over te zijn met die soort. Voor het eerst deze periode helemaal geen vangst van een Waterral. wellicht morgenochtend nog.

Groet,

Henri en Hanneke

dagvangst 24 november


Zondag 25 november 2018

Klooien met kooien

Wederom heel rustig weer. Aanvankelijk dachten we vannacht bij de laatste middernachtelijke ronde langs de rallenkooien en grofmazige netten nog dat we een heel koude ochtend zouden krijgen want op dat moment had het rond de klok van 22 uur maar liefst 6 graden gevroren. Maar gaandeweg de nacht is er bewolking ontstaan en steeg meteen de temperatuur. Wel nachtvorst maar geen ochtendvorst dus...

Het was voor de zoveelste dag op rij weer heel stil en rustig met vogels. Daarbij bovenop komt dan ook nog de serene rust die de Zondagochtend kan uitstralen en dan is het plaatje wel compleet. In de laatste netten die we nog hebben staan: sectie 1 met 37 meter, en 42 mtr verdeeld over 3 grofmazige netten vingen we toch nog een paar vogels. Vandaag geen Sperwers in de grofmazige netten, maar wel een Merel en een... jawel, Pimpel.

Verder nog een keertje het dagelijkse clubje dat soortenrijk in één rondje in sectie 1 probeerde het pad over te steken en dat was het dan wel weer. Daarbij wel een Tjiftjaf, maar ditmaal een heel gewone groenbruinige zoals wij ze kennen en niks Siberisch danwel Turks...

'k Heb m'n wagen volgeladen...

Vanmorgen en -middag hebben we in één dag alle vijf Rallenkooien kunnen opruimen. Dat kwam vooral doordat alles eerder in het seizoen keurig netjes en overzichtelijk was opgezet, doordat we nu in droog terrein hebben kunnen werken, maar vooral omdat naar nu bleek er dit seizoen vele meters minder wiek aan de kooien heeft gestaan. Dat zal ook wel verschil in de vangsten hebben veroorzaakt want een flink deel van het gebied was nu niet overbrugd door wieken.

Morgen halen we de laatste netten binnen en kunnen we de eindbalans van het najaarsseizoen opmaken.

Groet,

eerder
terug
later

Henri en Hanneke

dagvangst 25 november 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox