logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English

Klik hier om deze pagina toe te voegen aan uw Favorieten!

week 30 week 31 week 32 week 33 week 34 week 35
week 36 week 37 week 38 week 39 week 40 week 41
week 42 week 43 week 44 week 45 week 46 week 47

Dagboek 2017


Vrijdag 24 november 2017

De staart is eraf

In tegenstelling tot de verwachtingen was het vanmorgen nog droog. Op het veldje naast het veldlab wederom 5 tot 8 Merels en op het pad ook nog een aantal. Maar helaas pindakaas... daar kunnen we niks meer mee doen, de netten zijn weg. Wat we nog wel hebben staan... de rallenkooien, en wel alle vijf. In tegenstelling tot gisteren vangen we er nu wel meteen een paar in de ochtenduren, en wel om 10:15 uur als ik besluit om de eerste kooi te ontmantelen. Later op de dag als het aantal kooien gaandeweg minder wordt hebben we er nog twee en in het laatste schijnsel van het daglicht en het eerste schijnsel van de maan komt er nog eentje uit de één na laatste kooi die nog staat.
De allerlaatste kooi haal ik in het stikkedonker weg na een heerlijk door Hanneke bereid avondmaal bestaande uit een grote pan zuurkool en diverse restjes van eerder deze week uit vele windstreken der culinaire tradities. Gelukkig hoefden we deze intercontinentale rijsttafel niet met z'n tweetjes te verhappen, we hadden ondertussen twee tafelgenoten van de telploeg voor de integrale Wadvogeltelling, Holmer Vonk en Peter van Horssen. De laatste kooi had in die laatste ronde geen Ral meer in petto, en dus zit hiermee formeel ons najaarsseizoen inclusief CES-seizoen er op.
We kunnen vaststellen (of moeten vaststellen) dat het in aantallen een niet al te best jaar was. Sterker nog, we moeten terug naar onze beginjaren, om precies te zijn 1994 om een nog minder jaar te vinden als we onze CES-vangsten buiten beschouwing laten. En dan vingen we in dat jaar nog met veel minder meters net gedurende minder vangdagen...
Opmerkelijke zaken van dit jaar: een heel goed jaar voor Grote Bonte Specht, 15 stuks maar liefst. En een heel goed jaar met Grote Barmsijzen natuurlijk, 215 stuks... Verder totaal geen soorten in opmerkelijk hoge aantallen. Sterker nog: in het door Sovon ingestelde jaar van de Koekoek vingen wij totaal geen Koekoek!!! Geen Sperwergrasmus dit jaar... geen Draaihals... en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Op roofvogelgebied een bijna vergelijkbaar verhaal; buizerd slechts twee waar een jaartotaal van vijf of zes gewoon is. Sperwer nog opvallender, twee exemplaren... Houtsnip slechts drie exemplaren... Het is inmiddels bekend dat in het hele land een negatieve trend is vastgesteld op langdurig opererende ringstations, maar het tikt bij ons hard door.
Persoonlijk ben ik bang dat de veranderingen in de waterhuishouding op het eiland nu toch negatieve invloed begint te krijgen. In de periode waarin wij onze beste vangsten moeten doen staat er nu gemiddeld genomen een behoorlijke hoeveelheid water. En dan hebben we hier op Schiermonnikoog in November bijvoorbeeld nog maar 12 mm meer neerslag gehad dan het langjarig gemiddelde, het water wordt simpelweg gewoon langer vastgehouden en dat heeft invloed op diverse soorten die geen natte benen willen hebben...
We zullen maar blijven uitkijken wat de toekomst ons in dezes zal brengen, maar dat zal een lage termijn verhaal worden om daar enige zekerheid over te krijgen. Voor nu; tot 2018 !!!

eerder

Henri en Hanneke

Dagvangst van 24 11 17
Soortnaam Nieuw Terug NVO BUI FOU Totaal
Waterral 3 2 5
Totaal: 3 2 5
Aantal soorten: 1


Het overzicht 2017 op www.trektellen.nl.


 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox