logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 44


Zaterdag 28 oktober 2017

Voorbereiding voor de storm

Bij zonsopkomst stond er al een stuk meer wind dan de afgelopen dagen en dat werd er gedurende de dag niet veel beter op. De eerste paar rondes leverde dan ook niet veel vogels op. Ook daarna vingen we niet veel, maar elk rondje wel een paar vogels.
In de loop van de middag hebben we steeds meer netten gesloten en aan het eind van de dag secties 1, 2 en 0 binnengehaald. Voorlopig dus alleen de rallenkooien op scherp. Morgen hopelijk in de loop van de dag weer aangevuld met mistnetten.

Groeten uit het Glop!

Kees, Symen, Leo en Bramdagvangst 28 oktober


Zondag 29 oktober 2017

Storm

's Ochtends tijdens de storm alleen met de rallenkooien gevangen. Dit leverde 5 vogels op. Om half twee was de wind dusdanig afgenomen dat we de bossecties weer op konden zetten. De rest van de middag vingen we toch nog best een aardig aantal vogels.
Morgenochtend kunnen we hopelijk weer de hele baan open zetten.

Kees en Leodagvangst 29 oktober


Maandag 30 oktober 2017


Boomkruiper

Terug naar normaal

Tijdens de ochtendschemering stond er nog windkracht 6 Bft. Snel daarna nam de wind behoorlijk af en konden we het oostelijke deel van de vangbaan weer openen.
Het vangen begon 's ochtends met een paar goede rondes heel aardig, maar doofde halverweg de middag behoorlijk uit. In de avondschemering was er weinig activiteit. Geen slapers, maar ook geen hoorbare wegtrek van lijsters.
Het grote aandeel terugvangsten van vandaag illustreert dat er de afgelopen dagen weinig trekbewegingen zijn geweest.

Kees en Leodagvangst 30 oktober


Dinsdag 31 oktober 2017


Blauwstaart

Onze derde al weer

Vanochtend, terwijl we mopperend over het gebrek aan vogels onze eerste ronde liepen, werden we iets voorbij het Ebelbruggetje verrast door een Blauwstaart in het net. Het is na eerdere vangsten in 2001 en 2008 onze derde voor het Glop. In tegenstelling tot de voorgaande twee keer ging het nu niet om een juveniele vogel, maar om een adulte vrouw.
Redenen tot mopperen hadden we nu niet meer, maar het aantal 'gewone' vogels bleef deze dag laag. Enkele magere merels tussen de veelal reeds geringde opgevette exemplaren wezen op wat beperkte aankomst. Hopelijk plukken we daar morgen wat meer vruchten van.

Kees en Leodagvangst 31 oktober


Woensdag 1 november 2017

Erg rustig

Het lijkt wel augustus. Zo stil was het Glop vanochtend. Op een enkele plonzende Waterral na dan. We vingen dan ook nauwelijks vogels tijdens de eerste paar rondjes. Halverwege de dag begon het wat te miezeren en leek het erop dat een aanzienlijk regenfront over Schier zou gaan trekken. We sloten de netten, maar het bleek loos alarm want het front paseerde ten oosten van ons.
Twee uur later stonden alle netten weer open en ging het wachten op vogels door.
's Middags werd het bos rond het gebouw bezocht door enkele grotere groepen Sijzen en Kleine Barmsijzen, maar deze kwamen helaas niet laag genoeg om gevangen te worden. De dag eindigde zoals ie begonnen was: rustig met 'n enkele ral.

Kees en Leodagvangst 1 november


Donderdag 2 november 2017

Een heel rustige najaarsdag

Vandaag een tussenwisseldag. Kees gaat en Wim en Ellen komen. Jan is de enige constante factor vandaag.
Er scharrelen veel Waterrallen in het terrein rond. Hiervan vangen we er maar een handvol. In de ochtend controleren we een Zwartkop met Belgische ring.
Er zijn ook behoorlijk wat Merels op het eiland. Een Merel met witte borst houdt ons de hele middag bezig bij het laatste net van het lange stuk van sectie 5. De Beflijster hebben we gehoord, gezien en (nog) niet gevangen.
De IJsvogelstok is bij de slootwerkzaamheden gesneuveld. Hedenmiddag hebben we twee zitstokken gemaakt en binnen het halfuur zat er reeds een geringde Ijsvogel een visje te verorberen op de zitstok.
Het is bijna windstil. We hebben net 6 de gehele dag open gehad zonder noemenswaardige bladval.
Voor het overige was er niets vermeldingswaardig te melden.

Met vriendelijke groet,

Kees en Leodagvangst 2 november


Vrijdag 3 november 2017

Rustig najaarsweer

Bij het krieken van de dag scharrelden diverse Merels op het pad langs de sloot. Helaas resulteerde dat niet in een vogelrijke eerste ronde. Na twee ronden stond de teller op 20. Een eerste kalenderjaar Kerkuil konden we wel bijschrijven.
Het keutelde de gehele dag een beetje door met in de middag een Bladkoning. De schemeravondronde leverde een clubje van acht Kepen op die op weg naar een slaapplaats eerst de netten bezochten.
De hele dag veel Waterrallen gehoord, gezien maar niet gevangen. Met een eindtotaal van 49 verse en 13 gecontroleerde vogels geen onaardige dag.

Met vriendelijke groet uit een rustig Groene Glop,

eerder
terug
later

Ellen, Jan en Wimdagvangst 3 november 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox