logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 43


Zaterdag 21 oktober 2017


Vuurgoudhaan

Lekker rustig begin van de week

Bij de overdracht 30 vogels op de teller. De rest van de dag keutelen de vangsten wat door met aan het eind van de middag een kleine opleving in lijsteractiviteit. Alle tijd om onze oktobervogelvaardigheid weer wat te onroesten. De drie Vuurgoudhaantjes en de Keep waren fijn.
Lijsterpalet begint wat meer richting Merel te verschuiven. Regelmatig roepende Ijsvogels en Bladkoninkjes en een paar keer Havik en Sperwer boven het Glop, maar vandaag niks van dit alles in het net.
We maken ons op voor een natte en winderige zondag.

Kees O., Symen D, Ardie Ndagvangst 21 oktober


Zondag 22 oktober 2017

Onstuimig weer

De dag begon als een echte herfstdag: veel wind uit het zuiden en verspreide buien. In de loop van de ochtend klaarde het enigszins op. De ochtendronde leverde 14 vogels op, daarna werd het meteen een stuk rustiger.
We hadden gisteren reeds de excursiebij het Bezoekerscentrum afgezegd in verband met de zeer onstuimige vooruitzichten. Er kwam echter nog een klein groepje van drie personen. (een eilander dame met kleinzoon en een kameraad) die niet hadden meegekregen dat het niet door ging. We konden een leuk palet aan vogels presenteren en men was zeer enthousiast en het weer werkte gelukkig mee op het juiste moment.
De wind haalde aan ondertussen en het gegrom van de branding duidde er al op dat de wind draaide naar het noordwesten
. Een vertegenwoordiger van de JNM kwam langs met de vraag of ze weer met een groepje langs konden komen deze week en dit verzoek werd uiteraard gehonoreerd. Rond het tijdstip dat de frituur werd gestart, kwam Gea Fokker ons, net als gisteren, met een bezoekje verblijden, mede vanwege het feit dat ze niet met lege handen komt. De gefrituurde snacks doen het wederom goed.
Af en toe worden we opgeschrikt door een bui, maar het blijft goed hanteerbaar. In het terrein is redelijk wat activiteit van de Waterral; ze hebben de vanglocaties echter nog niet massaal ontdekt. Al met al was het een erg leuke vangdag. Het posten bij de netten in de avondschemer leverde nog een tiental Koperwieken op.

Waarnemingen:IJsvogel, Siberische Tjifjaf en Bladkoning.

Kees O., Symen D, Ardie Ndagvangst 22 oktober


Maandag 23 oktober 2017

Typische oktoberdag

De vroege ochtend begon met veel beweging in de lucht, bestaande uit veel regen en veel wind en behoorlijk wat vers aankomende Koperwieken. We moesten continu rondjes lopen tot een uur of elf. Toen werd het droger en ging de wind eruit. Eindelijk konden we sectie 6 weer open zetten.
Cees Soepboer rook de appeltaart en kwam even op bezoek. We konden hem onder andere een Siberische Tjiftjaf laten zien. Even later kwam Christiaan Both nog even langs met zoon en een vriendje. Ze hielpen dapper mee met de rondjes langs de netten en het loslaten van de vogels.


Siberische Tjiftjaf

In de middag volgde nog wat onverwachte buitjes, die ons regelmatig van de ringtafel hielden. Naast bovengenoemde Koperwieken leek er wat aankomst te zijn van Roodborst, Waterral en Tjiftjaf. Van de laatste opvallend veel Siberische Tjiftjaffen, waarvan we er drie vingen en enkele hoorden op de ringbaan.

Kees O., Symen D, Ardie Ndagvangst 23 oktober


Dinsdag 24 oktober 2017

Lijsterdag

De dag begon heel aardig met een eerste ronde van zo'n dertig vogels. Hiervan bestond een derde deel uit Waterrallen, maar ook zag het er voor lijsterachtigen veelbelovend uit. Het weer was wel weer wat onstuimig en er moesten regelmatig tussenrondjes worden gelopen, vanwege de vele buitjes.
Rond de klok van twaalf uur kwam een groep studenten met begeleiders van de RUG langs. We konden ze een mooie verscheidenheid aan soorten laten zien, waarvan de Grote Gele Kwikstaart verreweg het meest in het oog sprong.
Gedurende de rest van de dag ving het aardig door. Regelmatig korte buitjes, waarbij veel lijsters naar beneden kwamen. We vingen weer opvallend veel Zanglijsters en een Kramsvogel maakte het lijsterkwartet compleet.
Tijdens de schemering postten wij bij de netten. Dit leverde nog aardig wat vogels op. Ons streven om de 120 vol te maken, haalden we hierdoor makkelijk. Een leuk opwarmertje voor de rest van de week.

Groeten uit het Glop!

Kees O., Symen D, Ardie Ndagvangst 24 oktober


Woensdag 25 oktober 2017


Beflijster

Drukte rond de ringtafel

Vandaag een prima dagje. Op een enkel buitje na droog, veel vogels en veel menselijk bezoek. De dag begon nog vrij onstuimig maar de eerste twee rondjes leverden al gelijk een hoop vogels op. De rallen deden het wat minder dan de afgelopen dagen, maar Koperwieken en Merels waren massaal aanwezig.
Om 10 uur meldde zich de eerste excursie van de dag, de eerste helft van het herfstkamp van de JNM hier op het eiland. Na eerst de vangsten en het ringen bewonderd te hebben maakten ze zich nuttig met het ontbladeren van sectie 6.
Het tweede deel van het kamp pikte de krent van vandaag mee, een mooi geschubd vrouwtje Beflijster. Ook de kort daarna aankomende reguliere excursie kon meegenieten van deze vogel naast een ruim en gevarieerd aanbod aan andere soorten.
Na al dit excursiegeweld eindigde de dag vrij rustig. We hadden geen sterke avondpiek, maar wel veel roepjes van hoogvliegende, dus waarschijnlijk vertrekkende Koperwieken.

Groeten uit het Glop!

Kees O., Symen D, Ardie Ndagvangst 25 oktober


Donderdag 26 oktober 2017

Rustig afpieken

De Koperwieken zijn vertrokken. We zien en vangen ze nauwelijks meer vandaag. Ook de Waterrallen laten het in het begin van de dag grotendeels afweten. In de loop van de dag nam het aantal Merels in het terrein toe en druppelde de vangst toch nog een beetje door. De laatste ronde van twintig vogels, waaronder acht Waterrallen, maakte nog veel goed. Nu tijdens het schrijven van het dagverslag horen we weer overvliegende Koperwieken. Hopelijk een goed teken voor morgen.

Kees O., Symen D, Ardie Ndagvangst 26 oktober


Vrijdag 27 oktober 2017


Barmsijzen

Rustig maar gestaag

Met een stevige noordwester kwamen de vangsten traag op gang vandaag. In de eerste rondes leek het haast sprokkelen. Ardie joeg een Beflijster op bij sectie 6, die maar rakelings over het net ging bij sectie 7. Ten opzichte van voorgaande dagen was het percentage terugvangsten bijzonder hoog. Weinig aanvoer en vertrek.
Gedurende de dag kregen we hulp van Corine Eising en haar zoons. In de middag luwde de wind iets en kregen we wat kleine buitjes,maar ook de zon kwam er regelmatig bij kijken. De vangsten trokken wat aan en er was duidelijk meer beweging van vooral Merels.
Ook hadden we een mooie ronde met een tiental terugvangsten van de Staartmees, waarvan één Niet Van Ons en enkele individuen uit 2014 en 2015.
Soort van de dag was een Grote Barmsijs (links op de foto) die naast een Kleine Barmsijs in het net hing.
Met een klein eindspurtje tijdens de laatste ronde, kwam het eindtotaal uit op precies 100 vogels. Niet slecht voor een dag met een gemiddelde windkracht 6 Bft uit noordnoordwest.

Groeten uit het Glop!

Groeten uit het Glop!

eerder
terug
later

Kees O., Symen D, Ardie Ndagvangst 27 oktober 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox