logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 33


Zaterdag 19 augustus 2017

...en stiller...

In de afgelopen nacht 7 millimeter in de regenmeter opgevangen. Bijkomend voordeel in deze is dat er weer water staat in de sloot naast sectie 2.
om 14:00 uur hadden we de eerste vogel gevangen.

Joop van Ardenne en Marijke Vaneker

dagvangst 19 augustus


Zondag 20 augustus 2017

The only way is up!

Fikse buien bij aanvang van de dag. De oogst in de regenmeter was ruim 10 millimeter. Gedurende de dag knapte het weer o,p echter de wind bleef. Windkracht 4 Bft.
De gebruikelijke zondagse excusie was weer aan de orde. Een gezellige groep van 10 volwassenen en 6 kinderen. Tegen de avond was er duidelijk minder wind.
Vangsten licht omhoog, geen doel op zich, maar wel leuk voor de gasten.
De weersverwachting lijkt gunstig voor ons en hopelijk iets meer vogels in de netten de komende dagen.

Joop van Ardenne, Jorien van Schie en Tim van Nus


dagvangst 20 augustus


Maandag 21 augustus 2017

The only way is up!

Nagenoeg geen wind vanmorgen, en één millimeter in de regenmeter was een goede start voor deze dag. Met rondes van vier of vijf vogels liep het aantal leuk op. De verhouding nieuw en terug was ook gunstig. Meer nieuw dan terug. Slechts enkele vogels met vet deze dag. Plots was er een groep Staartmezen in het glop. Hiervan was er één niet van ons.
De twee adspirantringers konden met dit aantal de vogels makkelijk aan en hadden ook nog een verscheidenheid aan soorten, Waaronder voor elk enkele nieuwe handsoorten. De komende dagen lijkt het weer gunstig, hopelijk maken ook de vogels een gunstige aantalsontwikkeling door.

Joop van Ardenne, Jorien van Schie en Tim van Nusdagvangst 21 augustus


Dinsdag 22 augustus 2017

Mooi palet!

Een deken van grondmist lag over de polder, en in enkele netten hingen de dauwdruppels.. Altijd spannend zo'n eerste ronde die leverde vijf leuke vogels op. We vingen twee tuinfluiters die in aanmerking kwamen om te worden bemonsterd.
In de middag was het iets wat rustiger maar in de avond weer leuke rondes gelopen. Er zat vandaag diversiteit in de soorten wat het een leuke dag heeft gemaakt. In de slotronde was het opvallend dat we zoveel verschillende micro's in de netten aantroffen.

Joop van Ardenne, Jorien van Schie en Tim van Nusdagvangst 22 augustus


Woensdag 23 augustus 2017

Nieuwe handsoort.

We konden in de eerste ronde van deze dag, genieten van een mooie zonsopkomst. Spreeuwen komen in groepjes terug van de slaapplaats om op de weide weer te gaan fourageren.

Determinatie

Die slaapplaats is ergens in de duinen. Gisterenavond gingen de spreeuwen in een grote groep richting slaapplaats.
Net voor de lunch werd Harry de Hoofdringer verrast met een voor hem nieuwe handsoort. Een mooie man Tapuit. Verder was het rustig. De gebruikelijke excursie ging niet door.
Boven het glop in de lucht was het ook rustig. Niet veel vliegbeweging te zien.
Na 16:00 uur vingen we alleen maar geel/groen Tjif/Fitis en Spotvogel. Sommigen met vet.
Tot slot in sectie 5; drie eerste kalenderjaar boertjes die dachten zeker dat daar geslapen kon worden.

Joop van Ardenne, Jorien van Schie en Tim van Nusdagvangst 23 augustus


Donderdag 24 augustus 2017

Zeldzame verschijning.

Het was vanmorgen bij het eerste rondje al erg warm, het leek of het vannacht niet was afgekoeld. We hadden meteen al wat vogels om uit te halen. We vingen de tweede Oeverzwaluw ooit hier op Schier. Op 12 augustus 2013 had André van Loon de eerste, toen ook in net 4, net zoals wij.
Het druppelde goed door met de vogels.We kregen het druk en dat waren we niet meer gewend met die aantallen van de afgelopen tijd. Ardie had gelijk hij mailde onlangs; "na regen komt zonneschijn".
Het verloop van de middag was iets minder met de vangsten.
Ook heel bijzonder: de laatste drie rondes geen enkele vogel. Het werd ook erg stil in het glop.
Ookis de laatste dagen geen regen meer gevallen, zodoende is de sloot naast sectie 2 weer flink aan het opdrogen. Aan het begin van de middag waren er nog twee pimpels kletsnat na het badderen in de sloot zo in het net gevlogen.

Joop van Ardenne, Jorien van Schie en Tim van Nusdagvangst 24 augustus


Vrijdag 25 augustus 2017

Ongewenste bijvangst.

Direct om de hoek van sectie 1 naar 2 zag ik een merel wegvliegen. De eerste op de baan na bijna twee weken vogels vangen.
In een van de grofmazige netten had zich een egel verstrikt. Dat wordt knippen dacht ik, dag net, eeuwig zonde. Echter gelukkig had deze egel-schlemiel zich >100 keer gedraaid. Dus op eigen gewicht laten terugdraaien. Hem of haar uit geschud bleek er alleen een stukje net onder de kin te zitten. Wat ook redelijk snel los raakte. Die egel zal wel dronken zijn geweest van het draaien, maar dat gaat over.
Prachtig mooi weer in deze lusthof, het is een waar genoegen hier te vertoeven (dat rijmt).

eerder
terug
later

Joop van Ardenne en Jorien van Schiedagvangst 25 augustus 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox