logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 35


Sneon 26 augustus 2017

It sil heve, it giet oan!

Wij zijn er iets eerder bij dan vorig jaar, eind augustus in plaats van midden september en we hebben er mooi weer bij. Benieuwd naar het aantal Wilsters dat Catharinus gaat flappen en wat de Glopweek gaat opleveren.
De eerste vangactie van Catharinus levert zowaar al drie Wilsters op! Valt niet tegen. De aantallen op het Glop komen vandaag niet boven de 30. Vooral Fitis en Tjiftjaf, maar die ene mooi uitgekleurde Gekraagde Roodstaart man was wel de krent in de pap vandaag.
Voorlaatste ronde voor de schemer: nul! Laatste ronde na invallen duisternis: één Tjif, één Groene Glazenmaker en één Geelgerande Watertor. De gedecapiteerde en uit het net verwijderde mestkever telt niet mee. Het lijkt behoorlijk rustig in het struikgewas, we horen nauwelijks iets ruisen!

Joop, afgelost door Ype, Tryntsje, Catharinus en André (D)dagvangst 26 augustus


Snein 27 augustus 2017

Meer Wilsters as sangfûgels

Prachtige zomerse dag, weinig vogels, erg rustig. Catharinus had vandaag meer vogels gevangen dan wij in het Glop: 47 Wilsters en op het Glop bleef de teller steken op 24. Minder Fitjiffen, maar het karige pallet kende met twee Grote Bonte Spechten wel weer kwaliteit. Ook een Braamsluiper en een Grasmus waren leuk. Je hoort ze niet meer, maar ze zijn er wel.
De excursie betrof slechts drie personen, wel trouwe gasten, want ze waren niet voor de eerste keer bij ons op bezoek. Met name de specht, aangekondigd als zijnde een "soort kakatoe' viel in de smaak.
Verder een rustige, bijna nazomerse dag. Net als de voorgaande dag was het voorlaatste ronde een nulrondje en hingen er na schemering nog een aantal vogels in de netten die op weg waren naar hun slaapplek, waaronder twee Roodborsten, beide al voorzien van een ring.
De waddenvangploeg had nog een prachtige vangnacht met sterrenlicht weerspiegelend op het wadoppervlak. Daardoor was het een "lichte" nacht, wat een geringere vangst veroorzaakte. Daar zat dan wel een Noordse Stern bij, best wel bijzonder!

Ype, Tryntsje, Catharinus en André (D)dagvangst 27 augustus


Moandei 28 Augustus 2017

De mosken lizze foar apengapje yn it sân

Over de vangst van vandaag is werkelijk niets bijzonders te vertellen... echt niets. Iets meer dan gisteren, maar niet veel. Wat nieuwe vogels, wat terugvangsten en dat was het dan wel.
Het is warm en enigszins drukkend en morgen wordt het nog een stukje warmer, met aan het eind van de dag waarschijnlijk wat buien met onweer en daarna, de hele woensdag lang...regen.
We zullen zien, de mussen uit de titel hebben dan waarschijnlijk een zwembroekje nodig.

Ype, Tryntsje, Catharinus en André (D)dagvangst 28 augustus


Tiisdei 29 Augustus 2017

Hurricane Gert.

Het huidige mooie weer hebben we te danken aan Hurricane Gert, een voorloper van Hurricane Harvey, die voor hij de Amerikaanse kust bereikte afboog naar het Oosten en via de straalstroom bij ons het weer gunstig heeft beinvloed. Maar dat is nu klaar. De temperatuur zal van 27 graden vandaag "kelderen" naar 17 graden morgen. Alle weersvoorspellingen hebben het over regen morgen, van 20 tot 50 mm en de voorspelling van wetteronline laat een lange band van buien zien die morgen tot laat in de avond voor regen zal zorgen, precies over alle waddeneilanden heen. Voor 20:00 was ook al regen voorspeld, kort maar heftig, dus hebben we besloten alle netten te sluiten in de veronderstelling dat het morgen niets zal worden met de vangerij. We krijgen er ook nog een strak windje bij.
Bij het sluiten van de netten om half acht zaten er wel behoorlijk wat vogels in, vrijwel allen geringd en op weg om voor de bui snel een droog slaapplaatsje te vinden. Eenmaal de netten geleegd en gesloten barstte er inderdaad een kort maar fel buitje los, maar wij en de vogels zaten droog aan de ringtafel. Het dagtotaal was door de laatste ronde best nog redelijk en we hadden vandaag de eerste Goudhaan. Een erg witte Buizerd zat meerdere malen in het bos bij de netten, maar nog niet in het net.

Ype, Tryntsje, Catharinus en André (D)dagvangst 29 augustus


woansdei 30 Augustus 2017

hiele dei rein.

...en dus de netten dichtgelaten.

Ype, Tryntsje, Catharinus en André (D)dagvangst 30 augustus


Tongersdei 31 Augustus 2017

Drûch wer, fette fûgels!

De netten waren om 08:30 weer open, de vangst aanvankelijk matig. Met het vele regenwater van gisteren is het Glop weer zoals we het meestal kennen: vochtig met water in de sloot. Er is gisteren 71 millimeter regen gevallen (regenmeter) op onze ringplek.
Er zijn tegenwoordig automatische weerstations te koop die via het wereldwijdeweb online te raadplegen zijn. Deze stations zijn verenigd in een mondiaal net, door iedereen te raadplegen (zie www.wow.knmi.nl). Op Schiermonnikoog zijn er twee, allebei in het dorp. Het station op de Boelensschool registreert momenteel geen neerslag (kapot of er zit geen regenmeter in hun station) en het tweede station aan de Noorderstreek geeft voor gisteren 56 millimeter neerslag weer.
Nou wil het toeval dat onze Ype al jaren weeramateur is en ook zo'n weerstation in zijn tuin heeft, Piet Paulusma raadpleegt hem omtrent het weer in zijn regio. En Ype weet te vertellen dat de regenmeters in die automatische stations bij zware regenval niet alle neerslag registreren. Regen valt in een klein reservoir, dat als het vol is geleegd wordt doordat het bakje omkiept. De inhoud van dat bakje is slechts 0,2 millimeter neerslag. Als het hard en langdurig regent dan wordt er tijdens het legen van het regenbakje dus neerslag niet opgevangen, vandaar het verschil met de meting die Ype gisteren deed met de regenmeter! Kortom... blij dat we de netten dicht hadden.
Terug naar de vogels. Zo'n regendepressie vult niet alleen de slot, maar zorgt ook voor reuring in de vogelwereld. Vandaag vangen we ineens veel Fitissen met vleugellengtes rond de 70 millimeter en allemaal goed opgevet. Dat zijn vrijwel zeker vogels uit Noorwegen, mogelijk hier neergestreken vanwege al dat hemelwater van gisteren. Een handvol Gekraagde Roodstaarten en twee soorten Vliegenvanger maken de vangst interessant.

Ype, Tryntsje, Catharinus en André (D)dagvangst 31 augustus


Freed 1 septimber 2017

Phylloscopendei

Vandaag weer "normale" aantallen, vooral Fitis en Tjiftjaf. In de namiddag voor het eerst drie nulrondes.
Catharinus had nog een goede dag in het weiland en vong net iets meer dan 50 Wilsters. Daarmee kwam zijn weektotaal op 112 en dat is voor de laatste week van augustus helemaal niet slecht.
In de avond, zoals gewoonlijk, nog wat reeds geringde vogels op weg naar de slaapplaatsen in de netten, waaronder drie Roodborsten en dat was het wel zo'n beetje.
Het weer was erg prettig, ietsjes frisser en wat meer wind en dat was best wel lekker.

eerder
terug
later

Ype, Tryntsje, Catharinus en André (D)dagvangst 1 september 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox