logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 33


Zaterdag 12 augustus 2017

Spetters en blaadjes

Als ik buiten kom spettert het en bij de netten zie ik blaadjes, heel veel blaadjes. Door de droogte laten de elzen hun blad al heel makkelijk vallen. Er is gelukkig weinig wind, die vannacht wel naar zuidwest is gedraaid, dus de blaadjes zijn er makelijk uit te schudden. Het voelt een beetje herfstig aan.
De eerste rond levert één geringde vogel op. Het druppelt daarna door, met een enkele vogel en af en toe een spetter. Inmidels ben ik weer bezig met het laatste dagverslag, van mij voor dit seizoen; ik kijk terug op een heel aardige vangweek. Bijna alle Schierse soorten (Houtsnip, Kleine Barmsijs, Spotvogel en Grauwe Vliegenvanger) heb ik weer over tafel mogen krijgen. Alleen Sijs en Koekoek lieten verstek gaan. 269 vogels zijn er in de database bijgezet, 171 kregen nieuw metaal en 98 werden er gecontroleerd.
Krent was de Kerkuil en krentje de IJsvogel. Ook de Kneutjes waren een verrassing. Opvallend was de afwezigheid van teken, ik ben er niet één tegengekomen. Om 12 uur neemt Joop het "Harry"-bordje van mij over.

Rond een uur gaan Helma en Koos naar de boot, weer op weg naar huis. We nemen een uitermate verzorgde baan over. Er komen nagenoeg geen nieuwe vangsten meer bij.

Joop van Ardenne en Marijke Vanekerdagvangst 12 augustus


Zondag 13 augustus 2017

"praachtig mooie dag"...

...zong Daniel Lohues, en dat betrof zeker deze dag, al was het vannacht niet helder genoeg om vallende sterren te zien. Een klein buitje van vijf minuten viel er om 06:30 uur. De regenmeter had afgelopen nacht 4,5 millimeter regen opgevangen, maar daar hebben we niets van gemerkt.

Excursie

Vanaf 10:00 uur brak de zon door. Plots verschenen er ook weer meer vogels rond de ringtafel. Zelfs af en toe een zingende Fitis die zich zachtjes liet horen.
Rond de middag was het een onbewolkte hemel. Wat helaas niet betekende dat er ook meer te vangen vogels verschenen. Met wat sprokkelen konden we de gebruikelijke excursiegangers toch wat vogels laten zien. De groep bestond uit twaalf volwassenen en dertien kinderen. Volle bak dus, leuk! De groep was geinteresseerd, luisterde aandachtig wat we te vertellen hadden en sponsorde zes ringstrengen.
Opvallend was de vangst van een Grauwe vliegenvanger in sectie 6, over het algemeen vangen we daar niet erg veel. De bramen smaken bijzonder goed tijdens de ronde nuttigen we er enkele. Al met al een mooie dag met iets meer vogels die via de ringtafel weer verder gingen met hun dagelijkse bezigheden.
Bij het lopen van de slotronde koelde het behoorlijk af en het voelde frisjes aan.

Groet van het rusthuis voor ringers,
Joop & Marijkedagvangst 13 augustus


Maandag 14 augustus 2017

Het blijft stil

Iets meer bewolking dan gisteren en een lagere temperatuur dat was het begin van een nieuwe vangdag. Later op de dag werd het weer aangenaam zonnig. Wind was in het terrein van uiteenlopende richtingen.
Geen piepjes in het terrein het is ongewoon stil. Maar eens twee jaar teruggekeken voor wat betreft de vangsten in augustus. Die resultaten komen overeen met de vangsten van nu.
Wel vliegen er de gehele dag tientallen Huis- en Boerenzwaluwen over het glop. Niet éénn vergist zich om in een mistnet te vliegen.
Opvallend is de afwezigheid van Merels, niet een nog gehoord of gezien. Ook niet waargenomen in de directe omgeving van het Glop.

Joop van Ardenne en Marijke Vanekerdagvangst 14 augustus


Dinsdag 15 augustus 2017

Dreiging in de lucht

Bij het opstaan vol verwachting naar buiten gekeken, zo van wat brengt deze dag voor weer. Het lijkt bladstil in alle opzichten. In de tweede ronde hoorde ik een Kramsvogel geluid tussen 8-9 en 0. Dat zou leuk zijn. Er zit verandering in de lucht in de eerste drie rondes hebben we al vijftien vogels gevangen.
De verse winnen het nu van de retouren. Enkele vogels met vet 4.
Het ziet ernaar uit dat een enorme bui deze kant op komt, met donkere kernen die doorgaans fikse regen beloven. We hadden al allerlei noodsenario's bedacht (waarvan akte) maar even na 14:00 uur kwam de bui en uiteindelijk is het zand amper nat geworden. De bui was leesgeplenst over de rest van het land.
Boven de polder was een spektakel van vliegende mieren, overal fouragerende meeuwen die een lekker hapje konden bemachtigen.
Vanmorgen ook steeds 3 gierzwaluwen boven het Glop. De vogels boden zich steeds aan om geringd te worden, dat kwam uit op een dagje 50+.
Om 21:05 uur nog een klein buitje, weer voor het stof deze keer.

Joop van Ardenne en Marijke Vanekerdagvangst 15 augustus


Woensdag 16 augustus 2017

Een opmerkelijke bijvangst

Meervleermuis

Bij het begin van de dag zag het er al veelbelovend uit. Mooie zonsopkomst in het oosten, prachtig om te zien. De vangsten bleven achter ten opzichte van gisteren. Deze Meervleermuis was de enige die voor wat opschudding zorgde.
Alleen de sectie 2 en 9 hadden dauwdruppels in de netten, de rest niet. Er was wel een opleving van mestkevers in de ochtend. Tijdens de koffie zagen we achtereenvolgens een Havik, Bruine Kiekendief, Buizerd en een Torenvalk door Boerenzwaluwen begeleid worden. De tientallen Boeren- en Huiszwaluwen attendeerden ons er steeds met hun gekwetter op, we hoefden zelf niet eens op te letten.
De excursie werd net als afgelopen zondag rond 12:00 uur aangekondigd door een van de medewerkers van het bezoekerscentrum. Er hadden zich 8 personen opgegeven. Dat waren in dit geval 3 kinderen en 5 volwassenen. Enkele vogels konden worden getoond tijdens hun aanwezigheid. Ze waren getuige van alle handelingen die bij het ringen van een vogel worden uitgevoerd. Ze hadden slimme vragen voor ons over het ringen van vogels.
Vanmiddag schoot bij sectie 2 de eerste Merel van deze week de bosjes in. Ook in het dorp heeft Marijke ze niet waargenomen.
Zelfs nu nog, bij het sluiten van het dagboek, bladstil en een zeer aangename temperatuur.

Joop van Ardenne en Marijke Vaneker

dagvangst 16 augustus


Donderdag 17 augustus 2017

Steeds stiller...

Al flink wat mestkevers aktief deze morgen. Aangekomen bij net 5 een adulte Boerenzwaluw met ring. Kees Oosterbeek heeft deze ook al gevangen en geringd op de CES-dag van 6 julidit jaar.
De weersverwachting vandaag is regen maar wanneer en hoeveel is altijd een verrassing. Het kwam in vlagen maar genoeg over het weer.
Er is echt niets te melden vandaag. Van een uur tot ruim na half negen geen vogel gezien laat staan gehoord en nog minder gevangen. En dat terwijl er voedselaanbod genoeg is, we kunnen niet alles in onze yoghurt goooien.
Morgen weer een dag..

Joop van Ardenne en Marijke Vaneker

dagvangst 17 augustus


Vrijdag 18 augustus 2017

...en stiller...

Een grijze ochtend, weinig wind, maar erg veel mesttorren. Tot en met 13:00 uur vijf vogels gevangen. Geen aktiviteit in het glop van vogels.
Het enige opwindende vandaag was een Buizerd die op 5 meter afstand van de ringtafel ging zitten.
In de slotronde was het windstil. De afgelopen 24 uur 5 millimeter regen in de meter.

eerder
terug
later

Joop van Ardenne en Marijke Vaneker

dagvangst 18 augustus 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox