logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 32


Zaterdag 5 augustus 2017

Wisseldag.

Vanmorgen was de er bijna geen wind, dat was ook meteen al te merken aan de vangsten, die waren de hele morgen goed. Leuke soorten zoals een Houtsnip, Kneu en Bosrietzanger. In de loop van de ochtend zal Koos het stokje van Henk overnemen en wij kunnen terugkijken op een leuke vangweek met een gevarieeerd aanbod en leuke soorten.

Bij het overnemen stond de teller inmiddels op 39 en elke ronde leverde weer enkele vogels op. In de loop van de middag werd het weer zomers en hadden we in de bossectie badgasten.
Met de Half vijf boot arriveerde Piet Veel, die mij de komende dagen zal helpen. Om 18.00 uur is het eerste nulrondje ook een feit, de wind is inmiddels aangetrokken tot kracht 5 uit het noordwesten.
In de avond hingen er gelukkig nog een paar vogels in het net en het dagtotaal kwam daarmee op: 62, 43 nieuw en 19 terug en dit met 24 soorten. Een leuk begin van de vangweek.

Mvg Piet, Helma en Koosdagvangst 5 augustus


Zondag 6 augustus 2017

zondagsrust

Het is bijna windstil en in de verte hoor je de branding zacht ruisen. Een enkel vogelpiepje klink uit de wilgen in het Glop. Een klein beetje dauw zorgt voor iets vochtige tenen in mijn sloffen. In de netten meer blaadjes dan vogels in de eerste ronde, twee stuks. Er zit wel een nachtegaal bij.

Verder is het erg rustig, enkele vogels per ronde en om half negen even een buitje tegen het stof, goed voor een extra rondje. Tijdens de ochtend neemt de wind weer flink toe, maar we hebben elke ronde toch nog een paar vogels. De excursie wordt bezocht door 14 deelnemers, 11 adult en 3 juveniel. De vogels hadden er zin in en we konden ze in 10 soorten laten zien, waaronder: Kneu, Boomkruiper en Boerenzwaluw. Er werden ook nog enkele ringstrengen van een sponsor voorzien.
De ronde erna was goed voor het gewicht; een Houtsnip en Grote Bonte Specht. Ook in de avond was elke ronde nog weer goed voor een paar vogels. Het sortiment was ook vandaag weer groot en kleurrijk te noemen.
We haalden net de 50 vogels, 34 nieuw en 16 terug, waaronder een Kleine Karekiet uit 2012 die voor de 25-ste keer in het net belande. Een dag om weer best tevreden op terug te kijken.

MVG Piet, Helma en Koosdagvangst 6 augustus


Koos met Kerkuil

Maandag 7 augustus 2017

Lekkere frisse zomerdag

Het vestje moet vanmorgen eerst nog even aan en de eerste twee ronden gaan op schoenen, het gras en riet is nat en buiten het bos hangen de druppels aan het net. Bij het grofmazig net tussen sectie 5 en 6 hangt een verrassing. Een Kerkuil die reeds een ring draagt, Vorig jaar op 17 oktober geringd door Kees O. De vleugel is heel mooi in de rui, waarvan akte.

Verder hebben we vandaag tot 20.00 uur elke ronde enkele vogels, Aan het einde van de ochtend enkele boerenzwaluwen en in de middag vooral badgasten, Het is prachtig werkbaar zomerweer.
Tussen de ronden door de rallenkooiplaats bij 3/7 uitgeknipt en de kooi op zijn plek gezet. Verder nog wat Calidrisnetten van nieuwe lussen voorzien.
Met de avondboot is Piet Veel weer vertrokken. De komende dagen zal ik alle rondjes zelf moeten lopen.(geen straf hoor, het kan op m'n sloffen.)
In de avond valt het letterlijk helemaal stil. Geen wind en vanaf 20.00 uur geen vogels meer. Toch is het ook vandaag weer een mooie dag met 48 stuks, 34 vers en 14 retour in 17 soorten.

MVG Helma en Koos van Eedagvangst 7 augustus


Dinsdag 8 augustus 2017

Wind uit een andere hoek

Het voelt heel anders als ik de eerste ronde loop, de blaadjes zitten aan de andere kant van het net, de wind waait uit het noordoosten. In de eerste ronde loopt er een Houtsnip uit de onderste baan van het laatste korte stuk van 5, die ik met een kort sprintje in de bramen nog net weet te pakken. (daarna wel een poosje bezig met de braamenprikkels in mijn hand). Het is een adult man, met ring, die op 19 aug. 2015 door Symen als jong is geringd.
Het wordt 's morgens eerst nog even zomers en de vogels vliegen dan nog graag het net in, elke ronde en aantal vogels en om 11 uur zelfs een heel clubje vinken als badgast. Tegen 1 uur is het geheel bewolkt en waait de wind inmiddels met een kracht 4 en zakt de vangst in. Ook de temperatuur daalt en om 3 uur is het eerste nulrondje een feit. Dan volgen nog enkele vogels, net voor de regen
. Om 17 uur kom het regenfront aan op Schier en blijft het tot het donker is regenen, de regenmeter geeft 8 millimeter aan. De vogels blijven stil onder de blaadjes zitten.
De teller staat vandaag op 51, met opvallend veel terugvangsten, 22 stuks en 29 nieuw, in totaal 17 soorten. Ook vandaag was het weer een mooie dag, ondanks de wat natte afsluiting.

Mvg Helma en Koos van Eedagvangst 8 augustus


Woensdag 9 augustus 2017

Bolle, volle netten

Het riet is weer droog en de netten zitten vol, niet met vogels maar met blaadjes of wind, er staat een stevige zuidwesten wind die ervoor gezorgd heeft dat de waterdruppels alweer verdwenen zijn. De eerste ronde levert geen vogels op, wel een kruiwagen blad en verschillende knopen van de mestkevers.
Verder is het een serene stilte die over het glop waait. De eerste vogels laten zich pas on kwart voor zeven horen. We zullen ze ontvangen met mooie schone netten. Verder alle tijd om dit dagverslag te starten. Ook ronde twee is een nul ronde en ronde drie één vogel. Conclusie: geen aankomst!

IJsvogel

Ronde 5 en 6 ook één vogel en de eerste waar we een ring om kunnen doen. Wel een leuk soort: De IJsvogel. Daarna valt het weer stil tot de excursie, die bestaat uit 17 personen, 8 adult en 9 juveniel. Dan krijgen we zowaar een rondje van drie en twee, waaronder twee kneutjes. Ze worden met veel aandacht bekeken. André Duiven is inmiddels ook aan de ringtafel aangeschoven om mij te helpen bij de excursie.
Dan valt het weer helemaal stil en gebruiken we de tijd om de baan te maaien, verstoren doen we de boel toch niet, want er zijn gewoon geen vogels! Hoewel, tijdens het maaien dwarrelt er een jonge onvolgroeide winterkoning in het half dichtgeschoven net.
Het is inmiddels weer prachtig fris zomerweer geworden en de dazen zoemen weer om mijn oren tijdens het maaien en snoeien.(de wilgen groeien alweer door sectie 4 en 5).
Ook de avondpiek bestaat uit één vogel en dat brengt het dagtotaal op 11 vogels 6 nieuw en 5 terug. Dit is het aantal dat verklaart, waarom de weken in augustus minder populair zijn om hier te ringen. Hoewel, Kneutjes en IJsvogel zijn voor mij ook geen dagelijkse soorten.

Mvg Helma en Koos

dagvangst 9 augustus


Donderdag 10 augustus 2017

Vol verwachting...

...klopt ons hart, is er aankomst of word het een dag als gisteren met veel nulrondjes. We starten met een rondje van drie en daarna negen, veelbelovend dus. Dan wordt het tot 19.00 uur elk rondje één of twee, met overdag alleen een enkele badgast.
De meest opvallende vogel is een juveniele Grote Bonte Specht die al laat zien dat het een mannetje is.
Het is verder prachtig vangweer en de overtollige tijd wordt benut voor nog wat maai- en snoeiwerk, rallenkooi bij sectie 8/3 op zijn plek zetten en wat powernappen in de hangmat. We vermaken ons nog prima en genieten van het eilanderzomerweer.
De avondpiek is ook vandaag weer avondstilte, geen wind en geen vogels. We sluiten deze dag af met 32 vogels, 19 vers en 13 terug. Opvallend bij de terugvangsten was dat er nogal wat vogels bij zaten die we voor het eerst dit jaar terug zagen.

Mvg Helma en Koos van Ee

dagvangst 10 augustus


Vrijdag 11 augustus 2017

Niets...

...dat is het wat de eerste ronde van deze dag kenmerkt, geen wind, geen blaadjes, geen dauw, geen regen, geen muggen en vliegen, geen mestekevers, geen opkomende zon (het is geheel bewolkt), geen brandinggeluid, geen vogelgeluiden, alleen het constante gejammer van de jonge Buizerd, die in de dode berk roest achter net 8.
Met lege handen kom ik terug bij net 1, als een jonge Merel zich daar tegoed doet aan een braampje en schrikt van mijn verschijning en het net opzoekt. De eerste vogel voor vandaag. Wat zal er volgen?

In ieder geval prachtig vangweer, bijna windstil en bewolkt en de dreiging van regen op het vasteland. Er vliegen dan ook geregeld vogels in het net. Om 12 uur staat de teller op 28.
Tussendoor genoten van een stukje taart en enkele tientallen dazen, die mij bij het plaatsen van rallenkooi bij 7/3 geregeld zaten te plagen. Ook die kooi staat er weer. In de middag was het weer tijd voor een powernap en verder de vaste rondjes.
Het waterpeil in de glopsloot is inmiddels weer gezakt tot -40 centimeterm. Grote stukkken sloot staan weer droog en de stekelbaarsjes zijn met het blote oog zichtbaar. In de loop van de middag kwam André Duiven nog even een uurtje waarnemen omdat ik nog even naar de Herdershut moest voor wat Calidris opruim-zaken.
Ook deze avond was het verschrikkelijk stil in het Glop en hadden we nul-ronden. Totaal vandaag 44 stuks in 17 soorten, 27 nieuw en 17 terug.

eerder
terug
later

Mvg Helma en Koos

dagvangst 4 augustus 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox