logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 31


Zaterdag 29 juli 2017

Wisseldag.

Getverdekkie, wat een beestenweer! Hadden we Woensdag nog zomer, nu lijkt het eind Oktober. Gestage regen en de wind van gisteren die vannacht behoorlijk was geluwd trekt er nu weer stevig aan. Het oude ambacht van Elzenproppen peuteren kan dus weer opgepakt worden...
De eerste ronde is desillusionerend, alle knippen, harken en snoeien lijkt voor niks te zijn geweest. Het pad ligt bezaaid met blad, Elzenproppen en afgebroken dode takken. Die ronde levert vanzelfsprekend geen vogels op, die kijken wel uit...

Om 10.00 uur het stokje van Henri overgenomen en aan de paal hingen zowaar vier vogels. De rest van de rondes vingen we nul tot twee vogels, vervolgens viel het helmaal stil.
Om 17.00 uur werd het geheel bewolkt en de wind zwakte af naar kracht 3 Bf. Om 18.30 uur hinger er zowaar weer vier vogels. Om 20.30 uur begon het te regenen en tijdens deze ronde vingen we tien vogels, recordronde van de dag. De rest van de avond bleef het regenen.
We hadden vandaag geen grote vangsten maar wel een soortenrijke dag.

Met vriendlijke groet vanuit het Groene Glop,

Henk, Jan, Teo en Judithdagvangst 29 juli


Zondag 30 juli 2017

Leuke soorten.

Gisteravond en vannacht regende het van tijd tot tijd, er viel totaal zes millimeter. Vanmorgen was het eerst droog en hadden we in de eerste en tweede ronde elk twee vogels. Om 8.00 uur ging het opnieuw regenen en viel er twee millimeter regen. Daarna trokken de wolken weg en de temperatuur ging omhoog, helaas trok de wind ook aan naar kracht 4 Bft uit het Zuidwesten.
Gedurende de morgen vingen we twee tot zes vogels waaronder Braamsluiper, juveniele Blauwborst en juveniele Gekraagde Roodstaart.

De wind bleef aanhouden met kracht 4 en 5 Bft en dat was te merken want we vingen de hele middag nul tot twee vogels per ronde. Pas in de avond luwde de wind, de zon scheen heel de middag prachtig en de vlinders vlogen volop op de bloemen rond het gebouw en het toegangspad.
De wind viel, met het ondergaan van de zon, nagenoeg weg en de netten hingen er rustig bij. In de avond vingen we nog enkele vogels maar een echte avondpiek was er niet.

Met vriendelijke groet vanuit het Groene Glop,

Henk, Jan, Teo en Judithdagvangst 30 juli


Putter

Maandag 31 juli 2017

Van herfst naar zomer.

Vanmorgen was de lucht helemaal blauw, en we zagen de zon opkomen tijdens de eerste ronde. Er stond al een redelijke wind uit het ZW en er hingen ook slechts twee vogels in het net. Het belooft vandaag een mooie dag te worden met aangename temperaturen.
De ronde van 8.00 uur was een ronde met leuke soorten zoals Putter, Grauwe Vliegenvanger, Spotvogel en een Sprinkhaanzanger. Het was opnieuw een dag met een gevarieerd aanbod, geen grote vangsten maar wel leuke soorten.

Bij de ringtafel zagen we een adulte Grasmus met een jong die aan het bedelen was en door de ouder gevoerd werd. Ook een Grote bonte Specht zat te timmeren nabij het gebouw.

Grasmus

De juveniele Buizerd aan het eind van sectie 8 zit nog elke dag te roepen om door z'n ouders gevoerd te worden.
We horen en zien ook regelmatig Barmsijzen en Putters boven het vangterrein.

Met vriendelijke groet vanuit het Groene Glop,

Henk, Jan, Teo en Judithdagvangst 31 juli


Dinsdag 1 augustus 2017

Leuke soorten 2

Prachtig vangweer vanmorgen, nagenoeg geen wind en meteen ook mooie vangsten in de vorm van een Boerenzwaluw en een Nachtegaal.

Latere rondes weer leuke soorten zoals Gekraagde Roodstaart en Graspieper. Later op de ochtend viel het stil en hadden we rondes van nul tot twee vogels. Ook in de middag bleef het rustig. Vandaag wel de gehele sectie 6 opengezet, deze was nog voor een deel gesloten in verband met de wind uit het Zuidwesten.
Om 20.30 uur vingen we een Kleine Karekiet vrouw die op 29 juli 2012 door Henri geringd is als een vrouw ouder dan eerste kalenderjaar. Deze vogel is in de tussenliggende jaren tot op heden elk jaar één of meerdere keren terug gevangen, totaal 21 keer.

Met vriendelijke groet vanuit het Groene Glop,

Henk, Jan, Teo en Judithdagvangst 1 augustus


Woensdag 2 augustus 2017

Leuke soorten 3

Vanmorgen om 06.00 uur de eerste ronde gelopen, er stond al een beetje wind en de vangsten vielen qua aantal wat tegen, maar wel weer leuke soorten met onder andere Grasmus, Kleine Barmsijs, Grauwe Vliegenvanger.
Vanmiddag de eerste excursie gehad van dit seizoen. Er waren zeven deelnemers: vier adulten en drie juvenielen. Er werd één ringstreng van 2,3 millimeter gesponserd.
We konden leuke soorten laten zien zoals Putter, Kneu, Groenling en Boerenzwaluw.
In de avond stak de wind op, er wordt later op de avond en vannacht regen verwacht.

Met vriendelijke groet vanuit het Groene Glop,

Henk, Jan, Roel, Gé, Teo en Judith

dagvangst 2 augustus


Donderdag 3 augustus 2017

Zwarte Roodstaart

Even wat minder.

Vanmorgen bij het opstaan regende het, de eerste ronde leverde dan ook geen vogels op. Later werd het iets droger met zo nu en dan een bui, het werd sprokkelen met vogels.
Na de middg stak de wind op naar kracht 5 Bf. Het dreigde steeds naar regen, maar de buien werden door de harde wind weggedreven.
We hadden tussen de schrale vangsten nog een eerste kalenderjaar Zwarte Roodstaart. De wind bleef de hele verdere dag aanhouden en we vingen de rest van de dag nog twee vogels.
De hele sectie 6 vanmiddag gesloten met het oog op de vele eikenbladeren en -takken die in het net belanden.

Met vriendelijke groet van uit het Groene Glop,

Henk, Jan, Roel, Gé, Teo en Judith

dagvangst 3 augustus


Vrijdag 4 augustus 2017

Onze laatste volle vangdag

Vanmorgen direct al veel wind en wat regen, Sectie 6 laten we dicht op de twee roofvogelnetten na die dwars over het pad staan.
Het blad in sectie 1, 2 en 0 viel mee, dus we besluiten om deze open te laten staan. De eerste ronde slechts één vogel een eerste kalenderjaar Gekraagde Roodstaart.
Zo nu en dan vingen we één of twee vogels, maar ook vaak liepen we alleen blad en elzenproppen te verwijderen.
Vanavond nam de wind wat af en vingen we nog enkele vogels.

Met vriendelijke groet vanuit het Groene Glop,

eerder
terug
later

Henk, Jan, Roel, Gé, Teo en Judith

dagvangst 4 augustus 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox