logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later

Dagboek van week 30


Dinsdag 25 juli 2017

CES-periode 11.

Meteen bij het opstaan viel al op dat er in de loop van de nacht ineens wind was opgekomen. Er stond meteen vanaf de eerste ronde langs de netten al een Noordenwind van 4-5 bft. Zelfs in het bos bollende netten dus meteen ook voor het eerst dan maar blaadjes schudden. De eerste ronde leverde twaalf vogels op, de tweede hetzelfde laken een pak. Er vielen heel even een paar druppels regen om 06:45 uur, maar om 08:15 uur was het dusdanig betrokken in de lucht dat daaruit een serieuze bui viel die in een tien minuten tijd weer een hele millimeter hemelwater aan de regenmeter toevoegde. Daarna zou het de gehele rest van de sessie blijven bij af en toe een paar sputters.
Het was en bleef deze ochtend rustig met de vangsten. Afgelopen dagen viel tijdens het snoeien en harken ook al wel op dat het erg stil was in het terrein. De meeste vogels zag je eigenlijk nog voor het veldlab... Bij de vangsten viel verder op dat vooral de Kleine Karekieten en Fitissen graatmager waren en werkelijk vol met luisvliegen zaten. Je moest niet gek opkijken dat met het uit het bewaarzakje halen van de vogel tevens een stuk of tien of meer luisvliegen in je gezicht vlogen...
Hoewel je in de Juni- en Juliperiode van het CES-project toch echt wel de beste vangdagen moet hebben vielen periode 10 en dus vooral ook de periode van vandaag vies tegen en lagen ze ver beneden het gemiddelde. Maar goed, ons CES-seizoen zit er hiermee op en na nu begint officieus het najaarsproject. Dat betekent dat er nog weer werk aan de winkel was want daarvoor moet dan nog ongeveer 300 meter net extra bijgezet worden.
Dus verder met snoeien en harken. Het weer bleef daarbij zeer wispelturig en ik besloot om mijn plan om het eiland nog even op te gaan maar af te blazen en meteen nadat de paden vrij waren door te gaan met het nog even maaien van de totale baan. Daar ben je dan de rest van de middag wel zoet mee, maar het is gelukt. Daarna meteen de netten erop en met een uurtje onderbreking voor de maaltijd stond bij het vallen van de nacht de gehele opstelling compleet klaar. We kunnen...
Vermeldenswaardige waarnemingen vandaag: tijdens twee rondjes een overvliegende Kruisbek en in de middaguren zelfs een groepje van ongeveer twintig exemplaren die even in de Noordelijke berkenrand bij sectie 9 gingen zitten. Spannend. Verder voor het veldlab enige tijd een adulte (ongeringde) Buizerd op een overhangende tak loerend op het halfbegroeide pad en aan het eind van de dag heel redelijke trek van Witgatjes.

Henri Bouwmeesterdagvangst 25 juli


woensdag 26 juli 2017

De eerste volle vangdag van het seizoen.

Hèhè, de wind is gelukkig flink geluwd. eerste ronde twintig vogels, maar ja, vandaag begonnen met de dubbele opstelling ten opzichte van gisteren... In één van de grofmazige netten zit een ongeringde adulte man Zwartkop die op de ringtafel vetgraad 4 blijkt te hebben, nu al! Meteen in die eerste ronde vliegt er al een Kruisbek boven de opstelling. In de tweede ronde vliegen er drie rondjes boven het centrale deel. Op het moment dat ik er naar sta te kijken voegt er zich nog een vierde exemplaar bij. Die tweede ronde is verbluffend... Wel zes vogels in 600 meter net. Het is al weer erg stil geworden, maar de rest van de dag valt het enorm mee en leveren de meeste rondes wel een paar vogeltjes op. In lichte mate trekt de sloot vandaag ook al wel een beetje, maar naast een paar Mezen vooral Vinken.
Wederom hebben veel vogels luisvliegen, en die wil je maar wat graag kwijt. Bij de sloot in sectie 1 ook een adulte Koolmees met een 2,3 mm-ring, een NVO (niet van ons) dus die zeer waarschijnlijk een oorman/vanderWal/Lichtenbeld-achtergrond zal hebben... Daarnaast vandaag ook een adulte Fitis NVO.
In de rustigste middagrondes ben ik nog een tijdje bezig geweest met wat afschoren van de netten in sectie 6, voorwaar een echte vangtuin met dan ook heel wat tuidraden. Het was vandaag weer zo'n dag zoals we ze dit jaar weer meer kennen, de eendagszomers... En dus was het meteen te merken aan het publiek, de grote trek is weer begonnen. In slagordes trokken de mensen door de polder alsof het de vierdaagse van Nijmegen betrof. En de zomerkampen zijn afgelopen weekend dan ook nog eens begonnen dus de drukte werd ook nog eens regelmatig verbaal aangevuld met zich door het landschap verplaatsende zangkoren.
Over zangkoren gesproken... de hele week zit er al een bedelende jonge Buizerd in de hoek van sectie 9 en 0. Wel een heel mooi lichtgetekend exemplaar, maar al dat gepieuw dag in dag uit...
In de avonduren volgt nog even de gebruikelijke opleving met vanavond enkele Winterkoningen, Fitissen en Tjiftjaffen. Daarbij een Winterkoning die we in 2013 al geringd hebben, leuke leeftijd voor een Winterkoning. In de late avond wordt op het veldje naast het lab het nachtvlinderlaken nog even gespannen. Niet veel verandering in soorten ten opzichte van eerder deze week, maar wel een stuk of dertig Berkenbrandvlerkvlinders. Verder het gebruikelijke spul varierend van Rietvink tot Kameeltje, Peper en Zoutvlinder en veel Gaasvliegen. Muggen vallen mee, die populatie is kennelijk nog niet hersteld van de droogte in het voorjaar.

Henri Bouwmeesterdagvangst 26 juli


Donderdag 27 juli 2017

Van zomer naar herfst.

Zoals ik gisteren al schreef: een eendagszomer. Vanmorgen is alles anders... wind aangehaald, zwaar bewolkt na lichte regen en... blaadjes in de netten gelardeerd met een paar elzenproppen en mestkevers. Tussen de blaadjes weet ik toch nog negen vogels te vinden. En alsof het zo moet zijn: net als eerdere dagen hetzelfde aantal in de tweede ronde... Het weer is dan inmiddels aanzienlijk opgeknapt. Het regenfrontje is gepasseerd en de zware bewolking (zelfs de haantjes kraaiden pas vanaf acht uur) begint een beetje open te trekken. Veel actie komt er echter nog niet van vogels dus het laat zich al snel aanzien dat het een dagje van verspreid sprokkelen over de dag wordt...
Vandaag wel de eerste paar Fitissen met trekvet gevangen. Dat kondigt aan dat er de komende dagen bij die soort wat meer verplaatsing over het eiland te verwachten is want ze zullen heel wat voedsel tot zich moeten nemen teneinde die vetreserve te kunnen opbouwen. Met het huidige beeld van bladluizen in het terrein gaat dat inderdaad een flinke zoektocht worden.
In de ochtend worden in één ronde van zowel Spotvogel als grauwe Vliegenvanger het tweede exemplaar van de week gevangen, een stuitend laag aantal ten opzichte van wat ik gemiddeld gewend ben in de opbouwweken. 's Middags hangt er net als gisteren nog weer een Fitis met een NVO-ring (Niet Van Ons) in het net en dat blijken in al die jaren de enige NVO-Fitissen te zijn die ik in al die jaren op 2500 gevangen Fitissen hier in handen heb gehad.

Henri Bouwmeesterdagvangst 27 juli


Vrijdag 28 juli 2017

Nog meer herfst.

Opgestaan met getik in de regenpijp... Er blijkt nog net een staartje van een onweerswolk gepasseerd te zijn die het vangterrein nog net een beetje besproeid heeft. Vanaf de late avond weerlichtte het in de richting van Ameland maar passeerden de meeste buien via de Noordzee het eiland. Het laat zich raden: uitslapen voor de vogels. Dus nul vogels in de eerste ronde en maar twee vogeltjes in de tweede. Daarbij wel een al doorgeruide jonge witgesterde Blauwborst.
Nadat de buien zijn weggetrokken begint de wind aan te halen. In korte tijd verandert het in herfstige omstandigheden met windkracht 5 bft uit WZW. In sectie 6 wordt het meteen bladeren peuteren alsof het November is. Die netten gaan dus vanaf 11 uur dicht. Even later ook de netten van de lange sectie van 5 waar de wind vrij spel heeft nu de vegetatie daar nog zo laag is.
's Middags werd er een Zwartkop teruggevangen uit 2014. Deze bleek nu pas voor de derde keer gevangen, de tweede keer was alleen in 2015. Alle 3 vangsten alleen van eind Juli...
Verspreid over de dag vang ik duidelijk meer Fitissen met vet dan gisteren, ook de eerste met een gewicht boven de 10 gram is een feit. Naast deze Fitissen ook de eerste kleine Karekieten die al vet hebben aangelegd, het gaat allemaal weer beginnen...
Tegen de avond hangt er toch nog iets leuks in de netten, een Witgatje! Er is de hele week al leuke trek van deze soort, daar zouden we echt iets mee kunnen doen want we hebben met ons natte broekbos mooi Witgattenhabitat. Dit individu had kennelijk het oppervlaktewater tussen de vegetatie bij sectie 3 en 7 gezien en was bij de landing het net ingestuiterd. In de laatste avondronde hangt er na Winterkoning, Witgesterde Blauwborst en Witgat nog een W in het net--. Ditmaal een Witte Kwikstaart die van plan was om te gaan slapen in het riet.
Oh ja... Bauke Henstra belde nog met de mededeling dat er op het strand een Zeehond was gevonden (amper levend) die op basis van een tattoeage-merk maar liefst 30 jaar oud bleek te zijn. 'Jaaa, er wordt wel meer voor overleving gemerkt dan alleen vogels' waren zijn woorden….. ' Heb ik daar ook eens een keer iets over aan jullie te melden..'

terug
later

Henri Bouwmeesterdagvangst 28 juli 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox