logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 41


Zaterdag 7 oktober 2017

Wisseldag

De wisseldag begint wat lastig: net iets te regenachtig voor 'comfort'... netjes toch dicht gezien ook de buienradar. Er zijn wel vogels en het levert bij dichtdoen zelfs een Bladkoning op. Zal je altijd zien dat het toch meevalt en een uurtje later alles weer open, nu ook alle netten (behalve sectie 6 die na zondag niet meer is open geweest). En de Buizerd die we vanuit het veldlab even in een boom zien zitten hangt even later in sectie 6!
Wil Gerritse en de zijnen arriveren en nemen de tang over. Ze zijn precies op tijd om de Buizerd nog te bewonderen.
Het druppelde de hele dag door met de vogels en de regen. Gelukkig viel de bladval erg mee. Het was erg stil in het Glop, weinig doortrek. Een opleving in het laatste rondje leverde maar liefst tien vogels op, waar onder zeven Merels. Het merendeel al boven de 100 gram.
De weersverwachting voor morgen is goed en we zullen zien wat dat aan vogels gaat opleveren.

Wil Gerritse c.s.dagvangst 7 oktober


Zondag 8 oktober 2017

Over de honderd!

Na een vrij heldere nacht met volle maan en weinig wind, begon de dag goed met in sectie 1 al vier vogels, zoals het hoort. Die eerste ronde leverde dan ook direct dertig vogels, met als hoofdmoot Roodborsten. Dat ging de hele dag door met hele magere Roodborsten.
Halverwege de dag was er een kleine opleving van Goudhanen. Er was lichte trek van piepers en Merels. Een paar keer overvliegende groepjes Barmsijzen leverde slechts twee vangsten op.
Een op het eiland verblijvende Noordse Boszanger wist helaas onze netten niet te vinden.
De excursie bestond uit acht heel enthousiaste adulten die we maar liefst negen soorten konden laten zien, waaronder twee Grote Bonte Spechten. Gaandeweg de middag klaarde het weer op en viel de wind nagenoeg weg en liepen ook de vangsten terug. Best nog spannend of we onze target van 100 vogels nog gingen halen, maar dat is gelukt.
's Avonds redelijke wegtrek van Koperwieken.
Gerrit meldde dat ze op Ventas Ragas in drie dagen tijd 3200 Pimpelmezen hadden gevangen dus wie weet.

Wil Gerritse c.s.dagvangst 8 oktober


Maandag 9 oktober 2017

Merels

Weer een mooie start van de dag. Weinig wind en blad en een eerste rondje van 29 vogels. Lichte trek van Vink met Keep. Rallenactiviteit als voorgaande dagen. Waterstand nog steeds te hoog voor de andere kooien.
Vergeten te vermelden dat we gisteren rond twaalf uur de sectie zes weer operationeel hebben gezet. (dus gewoon vangklaar)
In de tweede ronde zowaar twee IJsvogels waar onder een verse, die we allebei een keer terug vingen. Later vingen we nog een vorige week geringde IJsvogel. Het aantal Roodborsten is flink teruggezakt en nu stond de Merel op nummer 1. De laatste ronde droeg daar flink aan bij. Ook wij deelden nu in de Bladkoningenvangst.
Een snel rondje Kobbeduinen/Marlijn leerde dat er zeer weinig vogels zaten. Benieuwd of er nu vannacht nog aankomst is aangezien het morgen regenachtig lijkt te worden. Wij hebben het droog gehouden tot 18:00 uur. Tot nu toe geen enkele roofvogel in het Glop gezien, maar aan een gewonde Merel te zien waren ze er wel.
Anita is met de middagboot vertrokken en morgenavond krijgen we versterking van Adrie Hottinga.

Wil Gerritse c.s.dagvangst 9 oktober


Dinsdag 10 oktober 2017

Taigaboomkruiper

Het was een fraaie zonsopkomst maar wel in een akelig stil Glop. Maar het is niet altijd de kwantiteit dat telt, de vangst van een Taigaboomkruiper maakt veel goed! (teek verzameld)
Na een naar omstandigheden redelijk eerste rondje kwam de wind flink opzetten zodat we rond de middag sectie 6 weer gesloten hebben (met uitzondering van het oostelijke grofmazig net).
Begonnen met het ophogen van het zompige deel achter bij sectie 5.
Adrie Hottinga kwam met de middagboot en kwam net op tijd om de terugvangst van de Taiga te bewonderen. De vangsten vielen wel sterk terug, maar ondanks dat toch nog 49 vogels op de lijst.

Wil Gerritse c.s.dagvangst 10 oktober


Woensdag 11 oktober 2017

Maatje erbij

Weer een erg rustig begin van de dag. Vannacht was de wind tijdelijk aangetrokken maar bij de start nog maar 4 Bft. Later werd het al een dikke 5, maar ondanks dat nog relatief weinig blad en proppen. Het derde rondje leverde ons eerste nulrondje op. Daarna bleef het druppelen met een kleine opleving met twee Bladkoningen, waarvan een ongeringde.
Verder gegaan met het ophogen van de zompige stukken bij 5 en langs 7.
De excursie bestond uit tien adulten die drie strengen sponserden.
Nadia Heiner kwam in de avond om te overnachten. Zij gaat voor Matty het komende jaar op de kwelders onderzoek doen aan Kwelderspringers en we zullen haar dan nog wel vaker tegen komen. Ze bleek het klaverjassen al vlot onder de knie te krijgen;)

Wil Gerritse c.s.dagvangst 11 oktober


Donderdag 12 oktober 2017

Happy memories

Vannacht is de wind pal west gedraaid en naar 6 Bft gegaan. Gelukkig viel het aantal blaadjes erg mee. Wel iets meer proppen, maar de meeste moeten nog komen!
De wind ging in de loop van de dag meer naar zuidwest en zakte naar windkracht 3-4 en zal de komende dagen nog verder afnemen.
Anton en Ardie vertrokken met de middagboot en met de halftien boot arriveerden Henk Dommerholt met Gerrit Gerritsen en Einar. Einar was één van onze counterparts van onze WIWO expeditie in 1992 naar Ijsland. We vingen en kleurringde daar 38 Ijslandse Grutto's.
Vandaag vrijwel geen enkele ral gehoord. Verrassend dat de Kleine Barmsijs vandaag de lijst aanvoerde, al is het nipt. Vanavond 12 Grote Zilvers op weg naar hun slaapplaats. Enkele malen weer Kruisbekken gehoord en een Sperwer in het Glop.

Wil Gerritse c.s.dagvangst 12 oktober


Vrijdag 13 oktober 2017

Niets bijzonders

De wind was zwak bij zonsopgang maar trok later op de dag weer flink aan. Vanwege de verhouding vogel/blaadjes sectie 6 gesloten gehouden. Weer erg weinig vogels in het Glop. Wel een grote groep van zeker 35 Barmsijzen en enkele tientallen Putters. Tevens lichte hoge Veldleeuwerikkentrek (ook Boomleeuwerik).
De Rallenkooien aan de rechterzijde van het pad vangklaar gemaakt. Voorzichtig met het benaderen. Nieuwe route kiezen of lieslaarzen aan.
Ardie en Martin Duisterwinkel met vrouw op bezoek gehad. Toevallig troffen we bij een Merel in zijn bijzijn drie teken aan.
Verder weinig bijzonderheden te melden melden

eerder
terug
later

Wil Gerritse c.s.dagvangst 13 oktober 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox