logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 40


Zaterdag 30 september 2017

Wisseldag

Vanmorgen tapten we 14 millimeter regen af uit de regenmeter. Die regen viel vanaf gisteravond 21.00 uur. Maar het was droog in de ochtend.
Joop en Marijke vertrokken, André vL c.s. arriveerden: AvL, Kees Verhoef en Luc Knijnsberg. Jos en Ingrid komen morgen.
Tegen 15.00 uur bereikte een groot langdurig regengebied het eiland, en gezien de geringe vangsten hebben we de netten gesloten.

Groet, André et al.dagvangst 30 september
Zondag 1 oktober 2017


IJsvogel

1 oktober: vroeger zeiden we dan "bladkoningen"

De regen is weg en de dag begint zonnig. De lange sectie staat al snel vol in de zon. Pas later op de dag neemt de bewolking toe, maar het blijft droog. Zuid 4 Bft, dat wel, dus in de loop van de middag sluiten we sectie 6.
Een geanimeerde excursie van vijf personen krijgt het verschil tussen Fitis en Tjiftjaf aan de hand van 'live' materiaal uitgelegd.
Twee rondjes later worden we verrast door een IJsvogel in sectie 1.
Verder is het erg stil.

Groet, André, Jos, Ingrid, Luc en Keesdagvangst 1 oktober


Maandag 2 oktober 2017

Veel wind, weinig vogels

Het was een onstuimige nacht met veel regen en een harde zuid-zuidwester (5 Bft). Gelukkig was de regen precies op tijd weggetrokken en konden we vandaag gewoon van start. De wind nam even iets af maar bleef later toch west 4 tot 5 Bft. Het bleef grotendeels droog, behoudens een enkel minibuitje af en toe. De vangsten zijn navenant.

Groet, André, Jos, Ingrid, Luc en Keesdagvangst 2 oktober


Dinsdag 3 oktober 2017

Senioren

Senioren

Wederom een regenachtige nacht achter de rug. Overdag wat verspreide korte buien. Het was daardoor eerst weer een rustig dagje. De IJsvogel van zaterdag werd teruggevangen. Ook een Boomkruiper was geinig.
Om 15.30 arriveerde een excursie voor de senioren van Schiermonnikoog, georganiseerd door de Vogelwacht Schiermonnikoog. Helaas konden we geen vogels tonen maar men keerde heel tevreden huiswaarts.
De gasten waren nog niet weg of de volgende ronde leverde een heel rijtje vogels op, vooral Staartmezen.
Even later meldde zich een Waterral in de inloopkooi bij sectie 3.

Groet, André, Jos, Ingrid, Luc en Keesdagvangst 3 oktober


Woensdag 4 oktober 2017


Waterral

En nog een excursie

Qua weer en vangsten wordt het wat eentonig maar verder vermaken we ons. De Zwartkop BUI betreft een Belgische; het is de eerste buitenlandse ring dit seizoen.
We vangen ook drie IJsvogels: een nieuwe, die van zaterdag j.l. (ook gister terug) en de vogel die Judith op 11 september ringde (en ook al een paar keer is teruggevangen).
De excursie was ook vandaag weer goed bezocht met twaalf adulten (en één hele jonge juveniel).

Groet, André, Jos, Ingrid, Luc en Keesdagvangst 4 oktober


Donderdag 5 oktober 2017

Stilte na de storm

De storm viel uiteindelijk alleszins mee. Wel viel de boot van 9.30/10.30 naar en van Schiermonnikoog uit door hoog water (de veerdam lag net onder). De wind bleef lang west 6 Bft maar om 11.00 (we waren even aan zee) ruimde de wind in zeer korte tijd (5 minuten of zo) naar noordwest en nam daarbij snel in kracht toe en was korte tijd windkracht 10 Bft. Daarna nam de kracht al snel af tot NW 6 tot 7.
Vanaf 15.00 hadden we weer wat netten open staan (secties 1, 2, 3 (tot aan het kruispunt), 7, 8, 9 en 10). Dat leverde uiteindelijk nog een paar vogeltjes op, waaronder alweer een verse IJsvogel.

Groet, André, Jos, Ingrid, Luc en Keesdagvangst 5 oktober


Vrijdag 6 oktober 2017

Alweer IJsvogels (teruggevangen, dat wel)

We vangen vandaag alleen met de netten die ook gistermiddag na de storm nog zijn opengezet. Het blijft een groot deel van de dag NW 7 Bft met af en toe een klein buitje, pas in de loop van de middag neemt de wind af. Veel zonnige perioden.
Met deze beperkte opstelling vangen we toch nog 39 vogels, met Grote Gele Kwikstaart als verrassing. Deze soort vangen we niet vaak en de vorige was op 2 oktober 2011. En dus ook weer twee IJsvogels in hetzelfde rondje, op honderd meter van elkaar in sectie 2; wel twee terugvangsten, die van gister en die van zondag j.l.

eerder
terug
later

Groet, André, Jos, Ingrid, Luc en Keesdagvangst 6 oktober 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox