logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 39


Zaterdag 23 september 2017


Dwerggors

Wisseldag

Wij zaten op de boot richting Haven van Schier toen Symen me belde, ze hadden zojuist een Toppertje gevangen. Of wij deze nog wilden zien, Graag natuurlijk maar wat is het? Symen zei "We hebben een Dwerggors in sectie 7 gevangen". Dit was nummer 10 van het VRS ooit. Negen daarvan in september en één in november.
Verder wat betreft de vogels, een zelfde beeld als de afgelopen dagen. Niet veel in aantal maar wel een variatie in soorten.
Het was de rest van de dag stralend weer hier op Schier. Net na de middag een rondje van meer dan tien vogels in sectie 9, waarschijnlijk als gevolg van een actie van een roofpiet.
In de middag viel er erg veel blad bij een zwak windje, gelukkig liet zich ook gemakkelijk verwijderen. Het waterpeil is erg hoog nog en sommige looppaden zijn modderig.
Verder alles onder controle met goed weer in het vooruitzicht de komende week.

Groeten uit het Glop!

Joop en Marijkedagvangst 23 september


Zondag 24 september 2017

Rustig nazomerweer

Er lag een grijze deken over de polder vanmorgen bij aanvang en er hingen druppels aan de netten. We haalden 22 vogels uit de netten in de eerste twee rondes. Waaronder zelfs twee vrouwelijke Merels, die ik lange tijd niet hebt gezien op Schier.
Ook vingen we een zwartkop man met vet 5. Ook hoorden we een keep roepend overvliegen.
Wind was er nauwelijks maar wel erg veel blad was er afgelopen nacht van de bomen gevallen. Je kon ze horen vallen zo stil was het.
De gebruikelijke excursie werd bezocht door Zes personen waaronder een kind. We konden slechts enkele vogels laten zien. Het gesproken woord moest het doen vandaag.
Na 16:00 uur nam de wind toe, dus ook het blad dat in de netten terecht kwam. Je blijft bladruimen op zo'n dag.
Op een ronde zat er bij het begin van sectie 3/4 een zanglijster met slakkenhuis op de grond. Die bleef tot einde sectie 5 bij het klaphekje voor ons uit lopen en stukjes vliegend. Wilde zijn hapje kennelijk niet missen.
Het is nu fris en rustig in het glop, we wachten af wat de dag van morgen brengen zal.

Joop en Marijkedagvangst 24 september


Maandag 25 september 2017


Bladkoning

Het druppelt lekker door

Erg vochtig en dikke mist was vanochtend het devies. Optimale bladval, de netten kunnen ook die uitstekend opvangen. Vogels waren er mondjesmaat deze ochtend. Enkele met vet, niet allemaal natuurlijk. In de loop van de dag knapte het weer op.
Steeds rondjes van enkele vogels en dat telt ook goed op voor het totaal van de dag. Net na de middag was ons krentje van de dag in het net beland. De vierde Bladkoning van dit seizoen, wellicht volgen er meer.
Opvallend was een Kleine Karekiet die anderhalve gram minder woog dan een Winterkoning die na hem op de weegschaal ging. We denken dat een Kleine Karekiet met zo'n gewicht (9,6 gram) de reis niet zal halen naar zijn of haar winterkwartier.
Leuk waren de vier Heggemussen die tegen de avond in de netten hingen, zou er dan nu aankomst zijn?
Er zijn een boel geluidjes in het glop te horen en ook de Waterral krijst er op los, helaas hebben we er nog geen uit de kooien kunnen halen.
Rond 17:00 uur was de grauwe sluier boven Schier veranderd in blauwe lucht met witte wolkjes. Het koelt nu rap af tot lekker fris zonder een zuchtje wind.
Voor vandaag zijn we zeer tevreden en we hebben zin in de dag van morgen.

Joop en Marijkedagvangst 25 september


Dinsdag 26 september 2017

Het druppelt lekker door

Vanochtend vroeg eerst een extra ronde gelopen, om voor het eerste licht de netten van het blad te ontdoen, dat hielp helaas niet, de vogels zijn waarschijnlijk hoog overgevlogen.
De verwachte windkracht 2 Bft werd duidelijk overtroffen. Waardoor enkele secties behoorlijk bol stonden. Na het Ebelbrugje was dat behoorlijk te merken. Aantallen bleven uit helaas, het is niet anders. Het Glop voelt droog en fris. De hoge waterstand die ik op zaterdag rond sectie 6 aantrof is grotendeels weg.
In de loop van de dag is de enorme bladval licht afgenomen. We krijgen nu de netten soms even schoon. Alhoewel, soms hangen de vogels tussen het blad in het net.
Net na 17:00 uur nog een nieuwe weeksoort voor ons uit sectie 4, een Boompieper. De ronde in het laatste daglicht kwam Marijke met de eerste Waterral voor dit seizoen aanlopen. We hadden ze al wel eerder gehoord maar meestal maar even, en nu heeft de eerste zich laten vangen, leuk!
Jammer genoeg lieten de grote groepen Staartmezen zich niet vangen, en ook van de aanwezige Putters hing er vandaag maar eentje in het net.
Meneer Fazant, die mij behoorlijk liet schrikken, steeg met luid kabaal naast me bij het Ebelbrugje en vloog richting sectie 9. Slechts een mooie veer achterlatend maar zonder ring weer gevlogen.

Joop en Marijkedagvangst 26 september


Woensdag 27 september 2017


Waterral

Fijn publiek

Windkracht 3 Bft uit het oosten maar gelukkig niet koud. In het derde rondje was het weer prijs, in het net van sectie 9 hing een Bladkoning. Dat kwam mooi uit omdat er een excursie was gepland op deze ochtend. Een telefoontje naar de reisleider, en even daarna kon de gehele groep dit ukkie bewonderen. De vergelijking met de tegelijkertijd gevangen Fitis vonden ze zeer interessant. Alles wat foto's kon maken werd gebruikt. Onder luide oooooh's en aaaggg's werd bewonderd wat wij gevangen hadden. Enkele vogels meer gingen door onze handen op de ringtafel en we konden een bijpassend verhaal houden over de betreffende vogels en ons bijbehorende werk.
Net na de middag stond de reguliere excursie op ons programma. Slechts drie personen bezochten ons ringstation. We konden dit gezelschap enkele voor hun interessante vogels laten zien, waaronder een waterral.
De hele dag moesten we volop blad ruimen. In het bos achter het gebouw hoorden we volop roepjes van onder andere Staartmezen en Sijzen, terwijl het in de rest van het terrein juist erg stil was.
Ook in de duisternis is er weinig te horen.

Joop en Marijkedagvangst 27 september


Donderdag 28 september 2017


Goudhaan

Mooi Palet

Vanaf sectie 5 was de boerderij van Talsma niet te zien door de mist. Dat bleef enkele uren zo. De verwachte regen heeft gelukkig niet plaatsgevonden. De temperatuur was aangenaam en vanmiddag kwam zelfs de zon er door. Ook wind was er nauwelijks, wel fijn om eens niet zo vreselijk veel blad te moeten ruimen, hoewel er nog genoeg overbleef.
In de loop van de ochtend vingen we veel Zwartkoppen. Allemaal jongen van dit jaar, sommige al ruim in het vet. Leuk waren de Goudhaan en de Kleine Barmsijs. En nieuw voor deze week waren de Groenling, de Boerenzwaluw en de Bonte Vliegenvanger, die opeens in het allereerste net hing.
De houtduif die we in sectie zes vingen bleek geringd te zijn, en wel door Henk Luten op 2 augustus vorig jaar.
Hoewel we wel Vink en Keep hoorden lieten die zich niet vangen. Vanwege de vele plassen overal is er blijkbaar geen noodzaak om bij onze sloot te komen drinken, en dientengevolge komen ze ook niet in de daar aanwezige netten. Wel hing in het laatste licht een Groenling in sectie zeven.
Ook vingen we de eerste merel van deze week. Er waren er diverse in het Glop te horen. Ook hoorden we op vier plaatsen tegelijk rallen roepen, maar die hadden vandaag geen zin om geringd te worden. In de laatste ronde visten we nog een Boerenzwaluw uit de onderste baan van het laatste net van sectie vier.
Ook vloog toen bij sectie zes een Kerkuil over, wie weet...

Joop en Marijkedagvangst 28 september


Vrijdag 29 september 2017


Vuurgoudhaan

Hollen of stilstaan

Natte netten na een nacht en ochtend met dichte mist. We konden amper 100 meter ver kijken.De eerste vier rondes bleef dat zo, pas om elf uur waren de netten droog en konden ze weer van al het blad worden ontdaan.
Het was een rustig dagje tot tussen elf en twaalf opeens de netten rond sectie 5 vol hingen, waarschijnlijk door een jagende Sperwer. Dit leverde 37 vogels in een enkel rondje op. De twee Bladkoningen en de twee Vuurgoudhaantjes die op nog geen anderhalve meter van elkaar hingen waren wel de krenten in de pap. Voor de rest bestond de bulk uit Staartmezen.
Behalve een overstekende woelmuis was de overvliegende Havik met in zijn poten een Waterral wel de meest spectaculaire bijkomstigheid.
We hebben een heerlijke week gehad, en wensen onze opvolgers veel succes!

eerder
terug
later

Joop en Marijkedagvangst 29 september 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox