logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 42


Zaterdag 10 oktober 2020

De gehele dag gestage en harde regen. De baan dicht gehad.

Zondag 11 oktober 2020

Regen... en taart

Toen het vanochtend rond half 8 droog werd, gingen we de netten openschuiven. Tijdens de eerste ronde vlogen de eerste vogels al in de netten.

Dit was al een hele verbetering ten opzichte van de zaterdag. Wil had gelukkig de netten gesloten op vrijdagavond, vanwege voortdurende regenval en deze bleven de hele zaterdag dicht.

De overdracht op zaterdag verliep voorspoedig, doch regenachtig. Na de eerste ronde werd Diewke achter de pc gezet om in te voeren. (of ze nooit iets anders had gedaan!) Diewke is een groot deel van de week op het Glop in het kader van haar profielwerkstuk.

We liepen continu rondes, want het bleef te wisselvallig met pittige buien en om 13.00 uur moesten we helaas besluiten de netten te sluiten vanwege het slechte weer.

De teller bleef steken op 175 vogels, voornamelijk Roodborst, Goudhaan en Zwartkop. De Bladkoning was met drie exemplaren weer aardig vertegenwoordigd; een Tapuit en Grote Gele Kwikstaart in hijsnet Y en een adulte Goudhaan met een prachtige brede, ronde staart vormden onze kers op de appeltaart van onze voorzitter.

Gea kwam nog even langs om slagroom te bezorgen en de taart te keuren.

De buien blijven elkaar aflossen. Hopelijk knapt het weer op, want er is volop beweging in het terrein.

Groeten uit het Glop,
Wim Fokker, Diewke, Ardie Noorman

dagvangst 11 oktober


Maandag 12 oktober 2020

Verse merels

Het was een mooie ringdag. Het weer was dusdanig, dat de netten voor het ochtendgloren open konden en de eerste ronde was veelbelovend met 65 vogels. Het liep de hele dag gestaag door met een opleving na 18.00 uur van een 40-tal vogels, voornamelijk de Merel.

De lijsters vormden vandaag de hoofdmoot, vooral Merel, Koperwiek, Zanglijster en... een Beflijster.

Kleurafwijking
Kleurafwijking bij Tjiftjaf (Phylloscopus collybita)

Een reeds geringde IJsvogel vloog nog twee keer in de netten en vier Bladkoningen deden ons vignet weer eer aan.

We vangen regelmatig vogels met kleurafwijkingen. Zie bijvoorbeeld ook deze Merel en deze Tjiftjaf. Deze week vingen we een Tjiftjaf met op de ene vleugel een aantal volledig witte handpennen en bovenliggende dekveren terwijl op de andere vleugel een aantal op schijnbaar willekeurige plekken witte veren aanwezig waren.

Pjotr Oosterbroek kwam nog even op de thee met zijn vrouw en Willem Bouwe kwam in het begin van de avond nog langs en kon gelijk achter het toetsenbord om in te kloppen.

Diewke was er gelukkig ook weer om ons te helpen en rond 20:15 konden we genieten van een Groningse rijsttafel.

Het koelt nu af buiten en de wind is gaan liggen.

Wim Fokker, Ardie Noorman, Diewke Staal.

dagvangst 12 oktober


Dinsdag 13 oktober 2020

Een gewone najaarslijsterdag

Bij het openzetten van de hijsnetten is het behoorlijk koud. Het is een heldere nacht geweest. De indruk is dat er minder vogels zich in het vangterrein ophouden. Tot aan de lunch worden ruim honderd exemplaren verwerkt aan de ringtafel.

De middag en vroege avond leveren nog zo'n tachtig vogels op waardoor de teller uiteindelijk op 183 uitkomt waarvan ruim honderd lijsters. Zoals elk najaar waren de grote vrouwelijke Merels met grijze borstveren weer ruimschoots aanwezig in de vangsten.

De Baardman was het eerste individu van dit jaar voor deze soort. Evenals gisteren hebben we weer een vogel gevangen met een blauwe staart. Gisteren IJsvogel, vandaag Pimpelmees. We wachten in spanning af of er morgen een Blauwstaart in de netten zal zitten.

Groet,
Wim en Ardie

dagvangst 13 oktober


Woensdag 14 oktober 2020

Het regent Goudhanen (op een bedje van Koperwieken)

Bewolkt, stevige wind uit het Noordoosten, het leek rustiger dan gisteren, maar dat bleek niet zo te zijn. De eerste ronde was met ronduit goed te noemen, met als hoofdsoort de Goudhaan.

Net X leverde de eerste ronde een hoge IJsvogel op. De vangsten bleven redelijk. Rond 13.30 uur kwam Andre G. Duiven de gelederen versterken.

De lijsterachtigen waren ook goed vertegenwoordigd. De wind bleef de hele dag stevig doorstaan.

De teller bleef steken op 297 vogels waarmee we niet ontevreden waren. Het bakje van Henri bewees goede diensten voor het transport der Goudhanen!

Groet,
Wim en Ardie

dagvangst 14 oktober


Donderdag 15 oktober 2020

Wederom een mooie herfstdag met in totaal 240 vogels

Kramsvogel
Kramsvogel (Turdus pilaris)

De wind was ten opzichte van gisteren aardig gaan liggen. Dat scheelde een hoop blad in de netten. De eerste ronden waren weer goed bezet qua aantallen vogels en dat liep de hele dag zo door.

Het was een echte najaarstrekdag met Goudhaan, Koperwiek, Merel, Heggenmus en Roodborst die de tabel aanvoeren. Ook werd vandaag de eerste Kramsvogel van dit jaar geringd.

De Waterrallen zijn hoorbaar in het terrein aanwezig en deze weten in groepjes de inloopkooien te gebruiken.

In de vroege ochtend en avond ook weer een paar rallen weten te verschalken die de netten hadden opgezocht.

Diewke heeft ons vandaag weer een groot deel van dag ondersteund en André heeft het staartje van de dag meegemaakt.

Onder het gekras van Kerkuilen genieten we nog na van deze dag.

Groeten uit een rustig Groene Glop,
Ardie en Wim

dagvangst 15 oktober


Vrijdag 16 oktober 2020

't Was Goud

De laatste volle vangdag van deze week zit er op. Na een verregend begin met veel wind en de netten dicht, konden we zondag de netten een dagdeel openen. Het weer werd met de dag mooier, en dat gold ook voor de vangsten en zeker na vandaag, kijken we tevreden terug op een mooie ringweek, met leuke soorten en mooie aantallen.

De Goudhaan voerde vandaag de boventoon en tussen deze vogeltjes zaten drie exemplaren met een buitenlandse ring: Estonia, Helsinki en Stockholm.

Raddes'Boszanger
Radde's Boszanger (Phylloscopus schwarzi)

Er kwam nog een wijfje Grote Goudvink langs de ringtafel en in de loop van de middag ringden we een Raddes' Boszanger.

Diewke assisteerde weer de gehele dag en rond 1700 uur arriveerde AG Duiven om te helpen bij de laatste loodjes.

Met enige spanning zien we de dag van morgen tegemoet; er kan veel verse aanvoer komen, maar het kan ook allemaal doortrekken vanwege het mooie, rustige oktoberweer.

Morgen op dit tijdstip weten we meer.

eerder
terug
later

De vangploeg van deze week groet u.
Wim Fokker, Ardie Noorman

dagvangst 16 oktober 

Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox