logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 43


Zaterdag 17 oktober 2020

Rustig inringdagje

Toen we aan het eind van de ochtend overnamen stond de teller op zo'n 85 vogels. Dit aantal hebben we in de loop van de middag, onder ideale weersomstandigheden, bijna verdubbeld.

Blauwstaart
Blauwstaart (Tarsiger cyanurus)

Vooral de tweede helft van de middag leverde wat leuke dingetjes op. Het begon met een Bladkoning, gevolgd door de terugvangst van de Noordse Goudvink van een paar dagen geleden, daarna een Blauwstaart in sectie 1 (Hé deze roodborst heeft geen rode borst) en tenslotte in de late schemering een Siberische Tjiftjaf.

Oftewel we hebben lekker kunnen inringen en alvast even gesnuffeld aan de doelsoorten voor deze week: Siberische zeldzaamheden.

Groeten uit een rustig Glop,
Symen, Thijs en Kees

dagvangst 17 oktober


Zondag 18 oktober 2020

Ook tweedehands zijn ze fijn

De dag begon met beduidend meer wind en wat lichte buitjes, dus behoorlijk wat blad in het net. De eerste ronde was ook relatief rustig met twintig vogels, maar wel met een Kramsvogel.

Raddes'Boszanger
Radde's Boszanger (Phylloscopus schwarzi)

In de tweede ronde vingen we de Radde's Boszanger terug in sectie 9. Erg leuk natuurlijk! We hebben de vogel uitgebreid kunnen fotograferen en nog wat extra maten genomen.

De rest van de dag was het aangenaam weer met nauwelijks wind en zonnige momenten. Tijdens iedere ronde hadden we steeds een leuk palet aan soorten en vogels, maar het was niet zo druk als de dagen ervoor.

Meest gevangen soort was de Goudhaan met 26 verse vogels. Leuk was een jonge vrouw IJsvogel en we ringden nog aardig wat verse Waterrallen, 18 in totaal.

Er was vrijwel geen sprake van een avondpiek met invallende lijsters. We sloten de dag af met 82 verse vogels en 23 terugvangsten.

Groeten uit het Glop!
Symen, Thijs en Kees

dagvangst 18 oktober


Maandag 19 oktober 2020

Rustige dag

De eerste en tweede ronde leverden exact evenveel vogels op. Een groep sijzen was een welkome afleiding gedurende het middagdipje.

Het weer was soms een beetje spetterig maar verder prima. Het doel van honderd vogels is weer gehaald en dat met weinig trek.

We hebben te horen gekregen dat de Raddes' Boszanger nog in de buurt is, dichtbij het Vredenhof.

Rond de ringtafel zijn een vrouwtje Grote Goudvink en drie Bladkoningen voluit aan het roepen, maar ze komen het net nog niet in. De Grote Goudvink bij de ringtafel is echter al geringd, zo zagen wij.

Het was weer een erg mooie vangdag, met 95 verse vogels en 21 terugvangsten.

Groeten uit het Glop!
Symen, Thijs en Kees

dagvangst 19 oktober


Dinsdag 20 oktober 2020

Stilte voor de storm

Kramsvogel eerste kalenderjaar met ruigrens
Kramsvogel eerste kalenderjaar met ruigrens

Aardige ochtend met een gevarieerd aanbod aan soorten. Voor een buienfrontje uit, rond een uur of elf, trok er vanuit het noorden een golfje Goudhanen over de baan.

Daarna werd het akelig rustig in het Glop met nog een kleine opleving in de avondschemering.

Vermeldingswaardig waren een Roodborst met een Deense ring, twee Kramsvogels van verschillende leeftijd (zie foto's: na eerste kalenderjaar links zonder, en eerste kalenderjaar rechts met ruigrens in de armpendekveren) en een nieuwe jaarsoort in de vorm van twee jonge Waterhoentjes in kooi 4/5.

Na de schemering hebben we in afwachting van het onstuimige weer, wat voor morgen wordt voorspeld, vast het oostelijke deel van de netten gesloten.

Groeten uit het Glop,
Symen, Thijs en Kees

dagvangst 20 oktober


Woensdag 21 oktober 2020

Niet helemaal verregend

's Ochtends hebben we even gevangen met het westelijke deel van de baan. Daarna vanwege de aanhoudende regen rond 09:00 uur alles gesloten. De tijd hebben we nuttig besteed door alle spullen van Calidris van het wad af te halen, weliswaar in de stromende regen.

Vanaf 14:45 was het regenfront grotendeels verdwenen en hebben we een groot deel van de netten weer opengeschoven. Dat bleek een goede zet, want er zaten behoorlijk wat vogels in het terrein, zoals Goudhaan, waarvan we er 25 vers konden ringen. Hier tussen zat ook een Vuurgoudhaan.

Ook lijsters waren aardig aanwezig in de late namiddag, met name toen de wind behoorlijk begon aan te trekken en ze beschutting zochten in het bos.

Voor het gering aantal uren dat de netten open stonden, hebben we nog aardig gevangen, in totaal 62 verse vogels en 9 terugvangsten.

Groeten uit het Glop!
Symen, Thijs en Kees

dagvangst 21 oktober


Donderdag 22 oktober 2020

Taibo SVS

Het weer was vandaag prima, geen regen gehad maar s'ochtends zat er wel veel blad en elzenproppen in de netten.

Na een ochtendje rustig doorringen kwam de assistent een Taigaboomkruiper tegen in sectie 9!

Taigaboomkruiper
Taigaboomkruiper (Certhia familiaris)

Dit was de 38-ste Taiga-vangst van het VRS en dit was een heel bijzonder exemplaar, want reeds geringd met een Zweedse ring. De vogel werd kort na het loslaten teruggevonden in de buurt van 'onze', nog steeds aanwezige, Raddes Boszanger.

We hebben de boomkruiper en André's verjaardag gevierd met een lekker stuk taart.

De rest van de dag bleef het leuk doorringen en in het laatste rondje werden we nog verrast met zes kepen.'

Een dagtotaal van 118 vogels.

de Groeten
Symen, Thijs, Kees en André

dagvangst 22 oktober


Vrijdag 23 oktober 2020

Rusthuis

Een magere start, een soortmatig heftig hoogtepunt en een onstuimig einde, dat was het beste scenario dat we voor deze dag konden bedenken tijdens het lopen van de eerste ronde door een stil Glop. Het pakte helaas anders uit...

De Goudhanen en lijsters waren grotendeels doorgetrokken, de rallen deden het matig, aankomst van andere vogels was er niet. Naar de heftige soort konden we fluiten: Pestvogel korstondig aanwezig bij het gebouw.

En van enige verhoogde vogelactiviteit rond de schemering was ook geen sprake. Oftewel een erg rustig dagje om deze mooie week af te sluiten.

eerder
terug
later

Groet,
Symen, Thijs, Kees en Nadia

dagvangst 23 oktober 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox