logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 35


Zaterdag 22 augustus 2020

Begin(netje) van een nieuwe vangweek

We troffen vanochtend een uitermate goed geluimde Joop op het Glop aan. Het was zijn laatste ochtend van een leuke veelbewogen vangweek. Profielwerkstukleerlinge Laurine & moeder Natasja hadden de weg naar het Glop ook weer weten te vinden, om nog meer inspiratie over vogels ringen op te doen.

Wie we niet aantroffen waren de wadhazen van Calidrus, vanwege de harde wind hebben die hun vangperiode voortijdig moeten afbreken. Het was dan ook opvallend rustig op het Glop.

Dat gold zeker ook voor de vogels.

Joop had zowaar een leuke eerste ronde met maar liefst elf vogels. Bij de overdracht stond de teller op 17. Wij hebben het in de middag vervolgens volledig laten afweten, want tot het avondeten wisten we maar twee vogels bij te schrijven, en daarna werd er ook maar één vogel bijgevangen. Er is op het moment gewoon geen beweging in het terein.

Oebele op bezoek
Collega-ringer en agent Oebele op bezoek

Na de lunch kwam politieagent Oebele even polshoogte nemen. Hij heeft ook het hijsnet in al haar imposantheid aanschouwd. In de namiddag kwam André D nog even buurten.

Sectie 6 is vanwege de wind de hele dag dicht gelaten. Enkele (soms felle) buien trokken over vandaag.

Morgen gaan we bouwen aan een gestage toename van de aantallen vangsten.

Groet vanaf het Glop van Sylvia en Raymonddagvangst 22 augustus


Zondag 23 augustus 2020

Een dagje sprokkelen in extremis

Gistermiddag was er in het Glop zeer weinig vogelactiviteit te bespeuren, en vandaag is dat niet anders. Het is echt sprokkelen met veel nulrondes.

De start van de dag was OK met de vangst van een Nachtegaal. Voor Sylvia zelfs een nieuwe handsoort. Bij sectie 9 zit een familie tjiffen. Daar hebben we vandaag drie jongen en een adult met vleugelrui van gevangen. We weten natuurlijk niet zeker of dat ze echt bij elkaar horen, dat bedenken we maar.

armpendekverenrui
Armpendekverenrui bij juveniele
Tjiftjaf (Phylloscopus collybita)

Als het zo rustig is heb je natuurlijk veel tijd om naar de veren te kijken. Leuk was om te zien dat één van de juveniele tjiffen een aantal armpendekveren aan het ruien was. Dan zie je hoe zo'n ruicontrast eigenlijk ontstaat.

Het weer was een beetje hetzelfde als gisteren, dus veel wind (maar heben we niet zo veel last van) en af en toe een korte bui.

Laurine en moeder liepen de eerste rondjes mee en Ardie kwam een kop koffie bietsen.

In de middag zijn we even met de grasmaaier onder de netten doorgelopen zodat het er allemaal weer spic en span uit ziet.

De avondronde leverde vooral mestkevers op, 20+ in totaal...

Nu de verwachtingen zeer laag gespannen zijn kan het morgen alleen maar meevallen.

Groet vanuit het rustoord het Glop, Sylvia en Raymonddagvangst 23 augustus

Maandag 24 augustus 2020

Buien = lopen

De dag begon nat, met buien in de nacht en druppels gedurende de eerste twee ronden. We zaten echter aan de verkeerde kant van het front want de Fitissen landden op Vlieland naar we begrepen.

Het bleef bijna de gehele dag buiig, met steeds droge perioden ertussen, wat voor ons vooral heel veel rondjes lopen betekende. Op deze manier konden we de netten open houden zonder dat dat natte vogels tot gevolg had.

Er waren vandaag duidelijk meer vogels in het terrein aanwezig dan de afgelopen dagen. Fitis wist het net van de Tjiftjaf te winnen. In totaal werden er 28 vogels verschalkt, en gezien dat een behoorlijke stijging is ten opzichte van de dagen tot nu toe stemde dat tot tevredenheid.

André kwam ons een deel van de dag assisteren. Verder geen andere mensen op het rustige Glop gezien.

Inmiddels is de wind sterk afgenomen, wellicht brengt dat vogels in beweging die we morgenvroeg in de netten kunnen verwelkomen?

Groet vanaf het Glop, Sylvia, André en Raymonddagvangst 24 augustus


Dinsdag 25 augustus 2020

Stilte voor de storm

Bij zonsopkomst was het rustig weer, en de eerste rondjes vingen we steeds wat vogels. Benoemingswaardig waren een jonge Houtsnip (terugvangst van 15 augustus jl.) en een mooie Sprinkhaanzanger.

We hadden alle tijd om naar de veren en ruipatronen te kijken, ondertussen in de nieuwe Jenni & Winkler bladerend. Wat is dat toch een fantastisch boek, en wat is het een luxe om deze gewoon op de ringtafel te hebben liggen.

Houtsnip
Houtsnip (Scolopax rusticola)

Rond twee uur had het brede regenfront ons bereikt dat vanuit het zuiden omhoog kwam geschoven, wat voor ons het teken was de netten te sluiten. Daarmee hadden we maar een halve vangdag. Desalniettemin kijken we terug op een prima dag.

De middag werd gevuld met klusjes, computerwerk en een dutje. De wind is gedurende de dag flink aangewakkerd, en als we de weersvoorspellingen moeten geloven is dit nog maar het begin van de zomerstorm Francis.

Maar eens kijken hoe het Glop dit gaat doorstaan. Morgen zullen we de netten niet heel vroeg kunnen openen, ook dat zal maximaal een halve dag worden.

Groet vanuit het Glop, Sylvia, André en Raymonddagvangst 25 augustus


Woensdag 26 augustus 2020

Wind en twee vogels

In de ochtend waaiden en regende het nog hard. De storm in de nacht had weinig teweeg gebracht. Her en der wat takken op de grond, en een deel van het snoeihout van de wal einde sectie 5 was op het pad gewaaid.

Pas met de lunch durfden we wat netten in de luwte open te schuiven. Doordat de wind uit het zuidwesten kwam hadden we hier eigenlijk weinig last van, totdat deze in de namiddag/avond weer aanwakkerde. Er werden twee Fitissen gevangen.

Morgen beginnen we weer met wind, maar die neemt gedurende de dag in kracht af, dan zijn we waarschijnlijk weer geheel operationeel.

Groet uit het Glop, Sylvia en Raymonddagvangst 26 augustus


Donderdag 27 augustus 2020

Stilte na de storm

Hoewel het in de ochtend nog 5-8 m/s waaide voelde het op het Glop als windstilte. Het bleef de gehele dag zeer rustig weer, met in de middag ook aangename temperaturen. Prima vertoeven zo op het Glop!

De vangsten waren matig, maar het druppelde wel de gehele dag door. De verscheidenheid aan vogels was wel heel erg prima, met in totaal twaalf soorten op de daglijst. Een uitstekende selectie voor de zelfstudie.

Tjiftjaf
Tjiftjaf (Phylloscopus collybita)

Er zaten ook wat echte doortrekkers bij zoals Rietzanger (foto links) en van die mooie superstrakke herfst-Tjiffen, die er dan ook weer heel anders uitzien dan die superjonge nog doorruiende donsballen waarvan je het gevoel hebt dat ze nog maar kort geleden het nest verlaten hebben (foto rechts).

De Tjiftjaf voerde vandaag sowieso de boventoon met negen vangsten en continue roepende vogels naast de ringtafel.

Bij de ringtafel werden we vergezeld van Wespspin en Marmerspanner en bij sectie 6 liep een jong wit katje die we maar even terug naar de boerderij hebben gebracht.

Ardie kwam nog even buurten om over Groenlingen en dies meer te keuvelen, en André draaide de middag mee.

Groet vanuit het Glop,
Sylvia, André en Raymonddagvangst 27 augustus


Vrijdag 28 augustus 2020

Oostenwind en onweer

De wind bleek vannacht naar oost te zijn gedraaid, wat veel meer wind in het vangterein tot gevolg heeft. De eerste rondes liepen we nog droog, daarna begon het te druppelen.

Het lage aantal vogels dat we vingen geeft aan dat er van nieuwe aankomst geen sprake was. Opvallend was een slak die op één of andere manier het net opgegleden was en met het huisje vast in een maas zat. We hebben hem bij gebrek aan juiste ringmaat ongeringd los moeten laten.

Na de buien klaarde het op, en met name in de middag was het eigenlijk prima weer, met weinig wind en een zonnetje. De vangsten vielen tegen, steeds een of twee vogeltjes per ronde, maar soms ook nulrondjes.

Fitis
Fitis (Phylloscopus trochilus)

Laat in de middag hingen er onweersbuien in de lucht maar die schoven op éém of andere manier allemaal om Schiermonnikoog heen. Vogel van de dag was een mooie adulte Fitis. In de laatste ronde hing als verrassing nog een Boompieper in het net.

André was in de middag weer van de partij.

Morgen verlaten we het eiland weer na een week met relatief weinig vogels door het herfstige weer. Desalniettemin hebben we leuk kunnen studeren op de varieteit aan vogels met de boeken op tafel en websites op het scherm naast de ringtafel. Dat is toch wel een luxe dat dat hier zo goed kan. Tot eind september wanneer het geweldig vangweer belooft te worden.

eerder
terug
later

Groet vanaf het Glop van Sylvia en Raymonddagvangst 28 augustus 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox