logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 34


Zaterdag 15 augustus 2020

Wisseldag

We sluiten onze warmste Glopweek af met nog een paar ochtendrondes, waarin tien vogels werden gevangen.

Rond 10:00 uur verlieten Koos en Co het Glop richting de boot. Joop nam het ringen hierna over en begon zijn week met een nulronde.

Het is nog steeds benauwd en mokkerig. Weinig vogelbeweging en dito geluiden in het Glop. Wat zal ons deze week in de netten sturen? Je weet het (nog) niet.

Na verscheidene nulrondes te hebben gelopen verschenen er toch nog enkele vogels in de netten.

In de middag kregen we nog enige hulp van André Duiven. Dit leidde overigens niet tot meer vogels in de netten.

De temperatuur is ruim lager vandaag en veel minder benauwd. Dat was totdat we de slotrondes liepen, toen was het weer mokkerig.

Bonnie, Ardie, Koos en Joop & Levidagvangst 15 augustus


Zondag 16 augustus 2020

Waar blijft de regen?

Een absoluut windstil glop met in de eerste ronde slechts twee mestkevers. Net boven de Banckspolder een deken van grondmist.

Het is wederom een snikhete dag geworden en ook weer erg benauwd. Met de vogels ging het weer wat beter. De verhouding nieuw en terug was vandaag weer wat meer in evenwicht.

Enkele drinkers bij de steeds weer opdrogende mini plasjes, maar wel genoeg om nog redelijk uit te drinken.

In de loop van vanmiddag begon het wat te spetteren maar het bleef helaas bij net aan twintig druppels per vierkante meter. Wat water en wat afkoeling zouden we zeer op prijs stellen.

Vriendelijke groet, Joop & Levidagvangst 16 augustus


Maandag 17 augustus 2020

Gebed verhoord

Flinke buien afgelopen nacht wat buiten geleid heeft tot flinke afkoeling. Dit in tegenstelling tot binnen in het gebouw.

De buien van vannacht hebben de sloot gelukkig weer gevuld. In de regenmeter werd 12 mm aangegeven.

In de eerste rondes is nog geen toename in de vangsten merkbaar. Alleen een krentje in de vorm van een eerste kalenderjaar Sperwer vrouw bovenin hijsnet Y.

De gehele dag is een aaneenschakeling van nul- en eenrondes. Gedurende de dag is de temperatuur aangenaam na die tijd van erg hoge temperaturen.

Ballast
Ballast

Opvallend was een Bonte Vliegenvanger met kleine kluwen spinrag om de poten. Het zelfde als de Bonte vliegenvanger van gisteren. Ook nu hebben we dit verwijderd. Het lijkt erg vettig, maar zonder die aanhang is de vogel weer verder gevlogen inclusief een glimmende ring.

Een enkel klein buitje viel vandaag, de sloot naast sectie 2 wordt steeds meer gevuld. Laat de zaadeters maar komen.

Vriendelijke groet, Joop & Levidagvangst 17 augustus


Dinsdag 18 augustus 2020

Fitisdag

Met de begeleiding van een luid zingende Fitis de eerste ronde gelopen. Enkele netten met druppels. En evenveel vogels als mestkevers.

De temperatuur is 16 graden en erg klam.

Later op de dag bleef het warm en benauwd maar geen regen van betekenis. We haalden de vogels per stuk of per paar naar de ringtafel.

De fitis was de enige soort met dubbele cijfers. Deze soort is door ons allen terstond uitgeroepen tot soort van de dag.

Vriendelijke groet, Joop en de Calidrisgroepdagvangst 18 augustus


Woensdag 19 augustus 2020

Meer ringers dan vogels?

Van bijna elk net in de eerste ronde moest ik de dauwdruppels aftikken. Het is een stuk koeler en de mestkevers hebben weer een opleving. Veel werk van gehad, waarvan akte.

Houtsnip in onderzoek
Houtsnip (Scolopax rusticola)

We hebben nu een strak blauwe lucht en niet meer zo benauwd.

Van allerlei leuke dingen in het net maar geen aantallen vogels die het fenomeen vogeltrek laten zien. Een kleine opleving in de voorlaatste ronde met zeven vogels.

In de slotronde nog een dikke Houtsnip, die vloog op minder dan een meter boven Koos zijn hoofd in het net. Met vijf kritische blikken bekeken en toch maar een eerst kalenderjaar van gemaakt.

Vriendelijke groet, Joop en de Calidrisgroepdagvangst 19 augustus


Donderdag 20 augustus 2020

Nieuwe handsoorten

Eerste ronde was een aangename temperatuur. Rond 08:00 uur kregen we een klein regenbuitje over ons heen. Voor de rest van de dag een herhaling van zetten net als gisteren.

Studieobject
Buizerd (Buteo buteo)

Het aantal mestkevers viel reuze mee. Wel steeds met je hoofd in de spinrag, dat deed me denken aan de tijd dat ik postbode was. In half augustus bij elke brievenbus spinrag van je hoofd moest halen. Het lopen leek wel hetzelfde. Dat was een mooie tijd.

Rondjes lopen op Schier ondanks de spinrag is wel een stuk leuker om te doen. Koffie en thee tussendoor.

De Buizerd was voor de meeste wadvangers een soort die ze in hun netten zelden of nooit tegenkomen en werd uitgebreid van alle kanten bekeken en gefotografeerd.

Vandaag was er een jongedame die een soort snuffelstage deed, om het edele vak van het vogels vangen en ringen te leren. Erg interessant om met de jeugd over allerlei zaken te discussieeren.

Met een bak ervaring aan de ringtafel was het een waar festijn wat nagenoeg alleen maar over vogels ging. Maar liefst vijf ervaren ringers en een jongedame, haar oren zullen vanavond wel tuten van alle goedbedoelde informatie die ze als een stortvloed over zich heen kreeg.

Ook voor mij ook een heel bijzondere ervaring. Die ik voor geen goud had willen missen.

In de slotronde nog een adulte Houtsnip en dat was voor haar een heel mooie handsoort. Een begin van een mooie ringersloopbaan?

Vriendelijke groet, Joop, Laurine en de Calidrisgroepdagvangst 20 augustus


Sijs
Sijs (Carduelis spinus)

Vrijdag 21 augustus 2020

Meer mestkevers dan vogels

Opvallend veel mestkevers vandaag in de netten. Maar ook verdeeld over de netten in het gehele terrein. In voorgaande dagen waren die mestkevers geconcentreerd in de netten rond het Ebelbruggetje.

Bij aanvang vanmorgen hadden we net een buitje achter de rug. Het bleef de gehele dag te mooi weer voor de vogels. Ook in de lucht was er niet veel te zien.

De sectie 6 en een stukje van 7 en de beide hijsnetten zijn plat uit voorzorg voor de vermeende wind en bladerenregen. Op dit moment weinig wind maar dat kan in de nacht behoorlijk aanwakkeren.

Dit was weer de laatste volle dag van deze week. Morgen wordt ik afgelost door een verse ploeg met nieuwe kansen.

Ik hoop dat ze meer vogeltrek kunnen ervaren dan ik deze week.

Ik wens ze veel succes.

eerder
terug
later

Vriendelijke groet, Joop, Laurine en Jan, Piet en Koosdagvangst 21 augustus 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox