logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 33


Zaterdag 8 augustus 2020

Warme overdracht

kees cum suis zorgden in de ochtendronden voor een twintigtal vogels. Daarna hadden we een warme ontvangst in het Glop en de leus van deze week wordt:
Elke vogel is er 1!!! Elke ronde een paar vogels

Ardie zijn eerste ronde levert één vogel op: een Vink, dood in het net, waarschijnlijk achtergelaten door een roofvogel..

Bonnie aan de ringtafel
Bonnie

De eerste nul-ronde is om 15.00 uur voor Bonnie.

Om 16.00 uur zowaar een ronde met zes vogels, waaronder een Graspieper.

Daarna wordt het druppelen, een paar nul-ronden en een paar ronden met twee vogels.

Een dag met 22 + 19 = 41 vogels.

Groeten uit een zeer zomers glop,
Bonnie van der Hulst, Ardie Noorman, Koos en Helma van Ee.dagvangst 8 augustus


Zondag 9 augustus 2020

Het Glop in vakantiestand

Slechts een enkele vogel in de eerste ronde en dat zal de hele dag zo blijven. Meer drukte van mensen, dan van vogels op het eiland.

Er staat een stevige noordoostenwind die zorgt ervoor dat het de hele dag aangenaam zomerweer is. Tijd genoeg voor wat kluswerk en sociale verplichtingen. Voor de Calidristent werd een nieuw zeil in elkaar geknutseld waarbij de naaimachine van Bonnie goede diensten bewees.

Ardie zorgde voor wat aanvoer van warme zelfgerookte makreel en ook de BBQ rookte weer stevig.

Aan het begin van de avond, werden de hijsnetten nog even geinspecteerd door dhr Klaasen senior.

Leuk was verder, dat ook wij de eerste Sijsjes weer door onze handen konden laten gaan. Het meest bijzondere van vandaag was een Fitis met een Stavangerring.

De teller stopte bij 28 vogels.

Bonnie van der Hulst, Ardie Noorman, Koos van Ee.dagvangst 9 augustus


Maandag 10 augustus 2020

En weer een mooie zomerdag

Nauwelijks wind, bijna geen druppels in het net en een direct bij opkomst voelbare zon. Het belooft weer een warme dag te worden.

De eerste ronde levert een zestal vogels op waaronder een paar verse Fitissen. Ook de ronden daarna leveren diverse vogels op: het merendeel Fitis, maar ook een Adulte Koekoek, die gezien het klimaat nog niet veel haast heeft om naar Afrika te vertrekken.

In de ochtend elke ronde enkele vogels. Na de koffie komt Kees van de Wal op bezoek om definitief afscheid te nemen en zijn ringen en mistnet over te dragen. Dit bepaalt toch wel onze gesprekken en gedachten vandaag.

Kees van der Wal
Kees van der Wal op bezoek

De middag geeft ons ruime gelegenheid voor siesta, vier keer een nul-ronde achter elkaar. Daarna komen nog enkele badgasten, die na hun bad onze netten bevuilen (de poeltjes zijn tot modderbad verworden). Ze komen stinkend uit de zakjes aan ringtafel.

Na zessen wordt de wind wat noordelijker en geeft een verkoelende bries. Ook de vogels worden weer wat activer en elke ronde wordt ons dagtotaal opgehoogd.

Het totaal komt op 45 vogels.

Met vriendelijke groet, Bonnie van der Hulst, Ardie Noorman en Koos en Helma van Ee.dagvangst 10 augustus


Dinsdag 11 augustus 2020

Warmer en droger

Ook nu weer een kraakheldere lucht bij zonsopkomst. De wind zorgt ervoor dat het de eerste uren nog aangenaam aanvoelt. De vogels vinden dat ook en we hebben twee rondjes met een tiental vogels. Daarna daalt de warme deken ook op het eiland neer.

Al vroeg in de morgen komt de zoon van Ardie; Willem-Bouwe, met een paar kennissen op bezoek. We hebben nog enkele vogels. Ardie verlaat ons voor sociale verplichtingen en laat de rest van de dag aan ons over. Het is een afwisseling van nulronden voor mij en steeds enkele vogels voor Bonnie.

De temperatuur is zodanig, dat we ons heel rustig houden. De vogels denken er ook zo over. De wind wakkert door het temperatuurverschil tussen land en zee wel stevig aan en pas laat op de avond wordt het wat koeler en zwakt de wind wat af.

We repareren tussendoor nog wel even de tafels van Calidris en zoeken de spullen uit, die mee naar het wad moeten. De Glopsloot staat nu bijna helemaal droog, ook de poelen. Badgasten hebben we ook niet meer. Er is wel grote drukte van Atalantavlinders, deze zijn massaal aanwezig. Het is echt een vangweek in vakantiesfeer.

De avondpiek bestaat uit drie vogels en na de controleronde komt Bonnie terug met een geringde Houtsnip, die door het poepgedrag heel duidelijk maakt wat hij/zij ervan vindt. De snip blijkt op 29 juli door Holmer geringd te zijn en nu 20 gram zwaarder.

Zo sluiten we de dag af met 35 vogels.

Met vriendelijke groet, Bonnie van der Hulst, Ardie Noorman en Koos en Helma van Ee.dagvangst 11 augustus


Woensdag 12 augustus 2020

Hete Woensdag

De eerste ronde lopen we al door een totaal droog Glop. Zelfs de dauw laat het afweten deze morgen.

Slechts een enkele Mestkever en een tweetal Geelgerande Watertorren uit de glopsloot in ons net. We hebben één vogel, het belooft weer een warme dag te worden. Bonnie zorgt bij de koffie voor een traktatie voor de nog komende nieuwe ringsoorten.

Dan volgen een paar rondjes met nog enkele vogels. Daarna wordt het zo heet, dat zelfs de vliegen en dazen ons niet meer lastig vallen, laat staan dat we vogels vangen.

Rustende ringer
Ardie onder zeil

Tijd voor een heel lange siesta. In onze dromen vangen we de meest mooie vogels, de werkelijkheid is: groot rustgevend gezaag en gesnurk in het Glop.

Vanaf 5 uur komt er weer een verkoelend windje en vangen we weer een paar vogels waaronder een Grote Bonte Specht. De avondpiek brengt ons vijf vogels en zo eindigen we de dag toch nog met 35 vogels.

Met vriendelijke groet, Bonnie van der Hulst, Ardie Noorman en Koos en Helma van Ee.dagvangst 12 augustus


Donderdag 13 augustus 2020

Zomerse donderdag met herfsterig karakter

Het Glop wordt steeds droger, alleen bij hoog water komt er nog wat water omhoog in de sloot, verder is het een droge boel. De blaadjes vallen dan ook of het herfst is. Het pad knispert onder onze voeten en we hebben zowaar meer vogels dan kevers: 3/2.

In de tweede ronde hebben we negen vogels en daarna volgen rondes met drie tot vijf vogels. Bonnie en Koos gaan met een volle kar naar de tentplaats van Calidris en Ardie krijgt versterking van André D.

Discussie
Discussie

Ook vanmorgen nog wat bezoek(kennissen van Ardie) en twee ringstrengen worden van sponsor voorzien. In de middag een paar nul-ronden, afgewisseld door een ronde met enkele vogels. Tijd genoeg voor uitgebreide discussie en bestudering van de vogels.

De teller tikt zo aardig door en met een avondpiek van één Fitis, komen we op 46 vogels.

Met vriendelijke groet, Bonnie van der Hulst, Ardie Noorman, André D. en Koos en Helma van Ee.dagvangst 13 augustus


Vrijdag 14 augustus 2020

Na zonneschijn komt regen

Ochtendfrisheid; is hegeen wij ervaren als we de eerste ronde lopen, een geheel bewolkte lucht, gedonder boven Groningen en een veertiental vogels in de netten, waaronder een aantal Vliegenvangers. Nog tijdens het verwerken van deze vogels horen we het geruis van de regen aanzwellen en gaan de regenjassen aan om onze rondjes te lopen.

Ongenode gast
Bonnie met een ongenode gast (Felis catus)

Er komt direct weer wat water in de Glopsloot en de meeste vogels vinden het prima om onder de blaadjes te blijven zitten. Het werd weer droog en op onze ronden halen we nauwelijks meer vogels uit de netten.

De meest opvallende vangsten zijn een jonge Putter en jong katje van de buurman Visser, die Bonnie liefdevol terugbrengt. Met de boot van half vijf komen Joop van Ardenne en Kleinzoon Levi de ploeg versterken.

Voor de vangsten is het niet nodig, want vogels hebben we nauwelijks. Het is behoorlijk afgekoeld en we vermaken ons prima met grote verhalen.

Het totaal komt vandaag op 32 vogels.

Met vriendelijke groet, Ardie, Bonnie, Joop en Levi, Koos en Helma.dagvangst 14 augustus 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox