logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
eerder
terug
later

Dagboek van week 32


Zaterdag 1 augustus 2020

Voortvarend begin van de eerste vangweek

Opgestaan met speciaal licht buiten... Naderende regen!!! Een flinkregegebied nadert vanuit WZW Schiermonnikoog. Snel rondje gelopen en het was merkbaar dat de vogels dit ook door hadden. Op meerdere plaatsen zag ik ze in het net springen.

Nog een paar heel leuke rondes kunnen lopen voordat Kees Oosterbeek het kwam overnemen, en de regen bleef beperkt tot enkele sputters want de buien dreven uiteen boven het eiland.

De middag verliep rustig, maar elk rondje leverde wel drie tot vier vogels op, waardoor het dagtotaal gestaag opliep. De zwaluwslaapplaats aan het eind van sectie 4 leek deze avond niet bezet te zijn.

Groeten, Henri Bouwmeester en Holmer Vonk, afgelost door Kees Oosterbeek.dagvangst 1 augustus


Zondag 2 augustus 2020

Rustig dagje

De gewenning begint al op te treden. 's Ochtends vangt het nog wel aardig met gemiddeld vijf vogels per rondje, maar na twaalf uur volgt een lange siesta. Hoogtepunt van de dag was de vangst van een Spotvogel met broedvlek en duitse ring (Helgoland), waarschijnlijk dus een lokale broedvogel.

De rustige middag hebben we gebruikt voor wat aanvullend snoeiwerk: we hebben wat bressen in de groene muur aan de westkant van sectie 8 geslagen. Morgen verder.

Daphna en Keesdagvangst 2 augustus


Maandag 3 augustus 2020

Snoeidag

De dag begint met rustig weer en een vijftal vogels per rondje.

Vanaf het eind van de ochtend komen er een aantal felle buitjes over die ons redelijk in beweging hielden. Daarna weer rustig weer maar nu met erg weinig vogels. We vulden de tijd met wat extra snoeiwerk bij sectie 8.

De dag werd afgesloten met het decapiteren van de eerste invliegende scarabeeën. De aantallen vallen in vergelijking met vorig jaar mee, maar preventief hebben we sectie 6 in de schemering gesloten.

De enige opmerkelijke vangst vandaag was die van een Boerenzwaluw. Het was de derde keer dat we dit exemplaar dit jaar vingen. Vast een record voor deze soort.

Daphna, Thijs en Keesdagvangst 3 augustus


Dinsdag 4 augustus 2020

Najaarstrek kondigt zich voorzichtig aan

Een Fitis en een een Tuinfluiter met wat vet herinneren ons er aan dat we hier iets met vogeltrek aan het doen zijn. Overige vangsten bestaan uit hetzelfde lokale spul als eerder.

De dag verliep rustig volgens hetzelfde patroon als de vorige dagen. Tijdens de middagdip sectie 7 met de snoeischaar onderhanden genomen.

Sijzen beginnen toe te nemen. Nog niet merkbaar in de vangsten maar wel de hele tijd kleine groepjes in de elzen en over het Glop vliegend.

Daphna, Thijs en Keesdagvangst 4 augustus


Woensdag 5 augustus 2020

Aantallen nemen weer toe

De dag begint rustiger dan de voorgaanden. Rond lunchtijd staan er nog maar vijftien vogels op de teller en vallen de vangsten volledig stil.

Aan het eind van de middag verandert de sfeer en hangen er ineens tien vogels in de netten. Ook de rondjes hierna leveren mooie aantallen op.

We vangen vandaag eindelijk weer eens een paar Kleine Karekieten, een soort die het opvallend slecht doet dit jaar. We hebben tot nu toe dubbel zoveel Spotvogels als Karekieten in de netten gehad.

Daphna, Thijs en Keesdagvangst 5 augustus


Grote bonte specht
Grote Bonte Specht (Dendrocopos major)

Donderdag 6 augustus 2020

Ideale augustusvangdag

Perfecte dag voor deze tijd van het jaar. 's Ochtends een paar goede rondjes, aan het eind van de middag wat badgasten in sectie 2 en 's avond weer een paar goede rondjes om de dag af te sluiten.

En een leuke variëteit aan soortjes. Tussendoor nog wat terreinonderhoud bij sectie 7.

André nam 's middags even waar zodat sommigen van ons een klusje bij de Herdershut konden afmnaken.

Daphna, Thijs en Keesdagvangst 6 augustus


Vrijdag 7 augustus 2020

Te warm om te vangen

Na een tamme ochtend vingen we na de middag, op enkele badgasten na, nauwelijks nog wat. Het Glop werd naarmate de dag vorderde en de temperatuur toenam ook steeds stiller.

Dit werd aan het begin van de avond doorbroken door honderden Kok- en Stormmeeuwen, die boven het Glop en de meteowei op jacht waren naar zwermende mieren. Helaas vlogen ze ruim boven ons netniveau.

Vandaag wel de eerste Bonte Vliegenvanger van het jaar en 's ochtends bezoek van twee ringers van het Dassenbos.

eerder
terug
later

Daphna, Bram, Thijs en Keesdagvangst 7 augustus 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox