logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later
eerder

Week 43


25 oktober 2009

Het kan nog rustiger...

In de vroege ochtenschemer horen we langdurig een kekkerende Havik in het bos achter het Glop. De eerste ronde wordt ruimschoots besteed aan het verwijderen van de blaadjes uit de netten in het bos en de paardenwei. Erg leuk was de vangst van een Houtsnip in sectie 2.
De wind is ten opzichte van gisteravond gelukkig wat afgenomen en iets gedraaid naar ZW 4. Het is een prachtige ochtend, onbewolkt met veel zon. In de loop van de dag trekt de wind wel weer aan tot ZW 5.
Huub Oome komt rond 10:30 op de koffie en loopt een ronde mee. Twee rondes voor de excursie van 14:00 uur valt het helemaal stil met de vangsten en belanden we in de nul-rondes. Gelukkig vangen we tijdens de excursie toch nog drie vogels, zodat onze twee gasten toch nog iets te zien krijgen.
Aan het einde van de middag staan we weer op scherp voor de invallende lijsters. We zien diverse groepjes Koperwieken boven het vangterrein, maar deze vliegen letterlijk over het Glop heen. De avondpiek levert dan ook het matige resultaat op van twee Merels en één Koperwiek. Het dagtotaal komt hiermee uit op 16 verse vogels en 12 terugmeldingen.
Vanaf 19:00 uur draait het rallengeluid.

Groeten,

Kees, Andrea en Symen


24 oktober 2009

Rust en wisseling van de wacht.

De netten waren vandaag bij het ochtendgloren (van gloren eigenlijk weinig gemerkt) nat van de dauw. Op de speaker zaten 3 Waterrallen die op de disco waren afgekomen. Vannacht wel een exemplaar kunnen verschalken. Deze zat op de spandraad recht voor de speaker en kon zo aan de poten van het net worden afgeplukt! In de ronde van half elf konden we 4 Waterrallen ringen. Ook een Sperwer man 1 kj. hing deze ronde in het wijdmazige net van sectie 6.
Koos vertrekt met de boot van 10:30 uur. Om twaalf uur arriveerde de aflossing, Symen en Andrea, vanuit de Herdershut. Wim en André vertrekken met de middagboot weer van het eiland. 's Middags is er versterking van Evert Jan. Het was voor mij (Wim) een mooie vangweek met ruim over de 900 vogels inclusief wad en zeereepvangsten.
In de middag druppelen de vangsten matig door, met iedere ronde enkele vogels. Leuk was een Houtduif in één van de grofmazige netten bij sectie 6. De wind neemt in de middag toe naar zuid 4. Tijdens de avondpiek van de lijsters stonden we weer op scherp bij de bossecties en 7 en 8, maar dit leverde niet veel meer op dan 8 vogels. Het dagtotaal komt hiermee uit op 50 vogels (inclusief terugvangsten).
In de loop van de avond trekt de wind aan tot zuid 5 en begint het gestaag te regenen. Vanaf 19:45 uur draait het rallengeluid.

Groeten,

Andrea en Symen


23 oktober 2009

Vertrek!

Daarvan is duidelijk sprake geweest. Het aantal gevangen vogels is beduidend lager dan de voorgaande dagen en het weer beduidend beter! Misschien hangt e.e.a. samen. Tijdends het laatste rondje in de avondschemering hangen er nog wel wat merels in de netten, maar slechst één Koperwiek.
Het karakteristiek hoge trekroepje van de Koperwiek is hoog in de lucht overal te horen. Er is duidelijk sprake van vertrek!

Groet,

Wim Fokker


22 oktober 2009

Buizerd en co.

Vandaag hadden we de eer de jaarlijkse JNM-invasie te mogen vermaken. Dat lukte ons behoorlijk goed met een wat geringere vangst dan vorige dagen, maar wel divers. Alledrie de groepen konden we verblijden met wat leuks. De eerste groep had een Buizerd en de andere twee beiden een Waterral.
Verder bestond de vangst vooral uit Merels, Roodborsten en Koperwieken. Zoals gebruikelijk.
De smaakmaker van de dag was de Taigaboomkruiper die we een dag eerder nieuw hadden geringd.

Groet,

Wim Fokker


21 oktober 2009

Wegens succes geprolongeerd: Lijsters!

Vandaag veel wind, gelukkig weinig blad en een Taigaboomkruiper. Een Houtsnip vloog vanuit de bosrand tussen sectie 5 en 6 linea recta het wijdmazige net bij 6 in.
Ook de rallendisco van vanacht leverde een aantal exemplaren op. En ook vandaag weer een komen en gaan van bezoek. De excursie was met 23 personen goed bezocht. Juist voor de excursie vloog er een Havik uit het net boven het Ebelbruggetje.
In de slotronde werd nog een Witte Kwikstaart door de sterke wind net 4 ingeblazen.
Vandaag de verjaardag van André met (ijs)taart gevierd en met een borrel geëindigd.

Groet uit een wederom winderig glop,

Wim Fokker


20 oktober 2009

Het zijn Lijsters wat de klok slaat.

Een winderig dagje in het Glop met als stapelsoort de Merel en met als goede tweede de Koperwiek. Tussen de Merels nog een terugvangst met een London-ring. De hele dag een komen en gaan van vogels en bezoek. In de ochtend vingen we nog een Boomkruiper van de Zeereepbaan.
Het laatste rondje in de avondschemering bracht het dagtotaal weer boven de 100.
Ter gelegenheid van André's verjaardag morgen, hebben we het praathuis bezocht en ons en André getrakteerd op een overheerlijke maaltijd.
Vanavond de rallendisco aangezet. We hopen vanacht en morgenochtend hiervan het resultaat te zien.

Groet,

Wim Fokker


19 oktober 2009

Hoog over!

Kleine Vliegenvanger

Het bleek vandaag een dag van komen en gaan. Zowel veel vogels, welke voornamelijk hoog over kwamen, maar ook gasten. In de ochtend 'ritselde' het overal van de lijsters, blijkbaar uit de bosjes komend waarin ze hadden geslapen. Wat hoog over vliegt komt echter niet in de netten terecht, maar we hielden het de hele dag druk met iedere ronde een leuk aantal. Het tweede rondje leverde onze tot nu toe eerste zeldzaamheid op, een Kleine Vliegenvanger, de zevende in ons bestaan. De aanwezige gasten, de Kievitjes, hadden daarmee mazzel.
Er is duidelijk sprake van vertrek van de Rodborst, we hadden er minder en ook minder terugmeldingen van eerdere dagen. Het aantal Merels en Koperwieken was hoger en in de namiddag verschalkten wij 16 Staartmezen, allen ongeringd, die zo'n beetje met zijn allen hadden besloten de netten te testen. Een aantal was de dans ontsprongen en het grapige was, dat toen we terugliepen naar het Glop, deze vogels ons volgden. Beter gezegd hun gevangen genomen maatjes.
Staartmezen zijn dus solidair.

Hartelijke groet


terug
later
eerder

Ardie, Symen, Wim en André 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox