logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later
eerder

Week 42


18 oktober 2009

Een lekkere bout!

Tenminste dat dacht een jonge Buizerd waarschijnlijk toen deze langs het paardenweitje vloog. De bout was een Houtduif, welke in net 6 hing, en even later de Buizerd ook.

Een leuke dag met veel Roodborsten, Koperwieken en Merels volgde, geen spectaculaire zaken maar wel een bevredigend aantal gevangen vogels. De in totaal meer dan 40 Koperwieken en Merels in de laatste ronde voor donker bracht het totaal tot boven de honderd. Het lijkt erop dat de jaarlijkse lijsterpiek haar aanvang heeft genomen.

Hartelijke groet

Ardie, Symen, Wim en André


17 oktober 2009

Op een slof en een ...

Vanmorgen redelijk zonnig, windkracht 4. We besluiten om de netten te openen. Tijdens het openen hadden we vijf vogels in de zakjes toen we weer bij de ringtafel terug waren. Ronde 09.00 hadden we vier vogels. De wind is inmiddels weer iets aangetrokken naar kracht 5. We geven het stokje over aan Ardie, Wim en André, en zo zit er een mooie week ringen er weer voor ons op. We hopen dat onze opvolgers een goede week zullen hebben met mooie resultaten.
Het reutelt niet van de vogels, maar de hele dag leveren de rondjes genoeg op. Hoogtepunt van de dag is een Sperwer, met gevaar voor eigen leven bemachtigd door Koos van Ee, die met doodsverachting de ronde was aangevangen op sloffen! Bij de spurt om de Sperwer te bemachtigen schoot de heer van Ee dan ook letterlijk uit zijn slof, maar was succesvol. Opvallend verder het redelijk hoge aantal Roodborsten, zowel verse als veel terugvangsten.

Hartelijke groet

Ardie, Wim en André


16 oktober 2009

Afgelopen nacht is de wind flink aangetrokken naar kracht 7 Bft. In de eerste ronde zagen we door het blad de netten niet meer. Besloten om de sectie 1-2en 0 maar te sluiten. En in de loop van de dag de bladeren maar te verwijderen. Dit laatste bleek een onmogelijke taak te zijn de wind nam nog toe naar kracht 8 met windvlagen tot ongeveer 100 km/h.
Om 12.00 uur maar de rest gaan sluiten. De lussen waaiden van de stokken en de stokken gingen al scheef en krom staan. Ook bleven de netten in de bramenstruiken en bomen haken. Om schade te voorkomen alles maar sluiten. De verwachting is niet veel beter. Na de middag zijn we bezig geweest met alle netten bladvrij te maken. Daarna de netten opgerold. De regenbuien begonnen steeds vaker te vallen en besluiten om vannacht de baan maar gesloten te houden. En morgenvroeg maar kijken of het verstandig is om ze te openen.
De excursie van vanmorgen kon nog net doorgaan we hadden 9 vogels om te laten zien. Er waren 8 toekomstige studenten en 1 leidster. Met het zien van de goudhaan man vlogen de aah's en ôh's over de tafel.
Jammer dat onze laatste hele vang dag zo moet eindigen.

Hartelijke groet

Henk, Thea, Klaas, Jan


15 oktober 2009

De verwachtingen waren hoog gespannen voor vandaag, Harde N-O wind kracht 4 zou kunnen duiden op nieuwe aanvoer van vogels. Maar dit bleek jammer genoeg niet zo te zijn. Wel wat trek van merels en roodborsten. We hadden geen enkele ronde 0 maar sprokkelden de vogels tijdens de dag bij elkaar. Ronde van 19.00 uur was de beste met 21 vogels was een uitschieter.
We zagen vandaag weer koperwieken in de lucht en twee buizerden bij elkaar die door kraaien achterna werden gezeten.
Vanmorgen een groep scholieren van de VU gehad voor een excursie van 9 jongeren die op een soort snuffelstage waren. Zij zitten in de laatste klas voortgezet onderwijs en willen biologie gaan studeren. Morgenvroeg krijgen we weer zo'n groep. Leuke ervaring, geďnteresseerde jongeren te zien.
Verder wat ons op valt dat de geleerden het steeds maar hebben over de opwarming van de aarde en stijging zeespiegel. Daar hebben wij hier zo onze twijfels bij. Want het waterpeil zakt weer naar record lage stand hier in het glop. Stand in de sloot is -3. We kunnen gewoon op onze schoenen naar de rallen kooien lopen.

Verder hartelijke groet vanuit een mooi en stil glop.

Henk, Thea, Klaas, Jan


14 oktober 2009

De dag begint weer met windstil weer. Wat ons opvalt is dat er veel ganzengeluid is deze morgen vanuit de polder. De eerste ronde begint met 17 vogels. Roodborsten en staartmezen omringen ons tijdens het verwerken van deze 17 vogels. De zon schijnt door de bomen heen, het mooiste herfstweer wat we ons maar kunnen wensen. De gewassen fris ruikende zakjes aan de ringtafel waar de vogels mee zijn aangekomen maakt dat ze op deze manier weer fluitend weg vliegen.
Onze eerste indruk deze morgen is dat er een heleboel vogels zijn gekomen deze nacht. De excursie zou niet doorgaan maar om 14.00 uur kwamen er twee mensen die besproken en betaald hebben. Dus kregen ze een privé excursie van Harry onze Hoofdringer. Ook hebben ze een streng ringen gesponsord.
De laatste dagen hebben we in het glop geen rallen gezien of gehoord ondanks de rallendisco. Binnen zijn twee dagpauwogen aan het vliegen die willen met dit mooie weer graag naar buiten. Maar achter dubbelglas is het warmer dan buiten.
In ronde van 17.00 uur zat er een verrassing in het korte net van sectie 5. Een eerste kalenderjaar beflijster.
Ook vanavond bleef de inval van koperwieken uit terwijl er genoeg verblijven op het eiland. Met 118 vogels op de teller sluiten we vanavond af. De hoogste score van de week tot nu toe. De buienradar geeft voor vannacht een NO wind kracht 3-4 aan en een temp. Van 1 graad C. Dus de verwachting voor morgen is hier weer hooggespannen.

Hartelijke groet van Henk, Thea en Klaas en Jan.


13 oktober 2009

Vanmorgen was er in de eerste ronde veel blad in de netten na een nacht met veel wind, en veel vogels: 27 stuks. Dit gaf de burger moed. Vooral een noordenwind geeft de verwachting dat er weer vogels uit die richting binnen gaan komen. De hele dag gaat de vangst redelijk door, dat blijkt uit de totaal score van 106 stuks.
Na 13.00 uur viel de wind weg van 5 bft naar 2 bft, met zo nu en dan een buitje, verder zonnig. We verwachtten een inval van koperwieken vanavond, en we stonden dan ook gepakt en gezakt te wachten. Maar de zoete inval bleef weg en met 6 koperwieken hield het op. Op naar morgen, het belooft een mooie zonnige dag te worden.

Hartelijke groet van Henk, Thea en Klaas en Jan.


12 oktober 2009

Om 07.30 uur was het weer zodanig dat we de netten van sectie 3, 4 en 5 open hebben gedaan. Om 10.0-uur was de wind iets afgenomen dat we de bossectie en 6 ook hebben opengedaan.
Het water is met 1 cm gestegen naar -3 en de rallenkooien komen iets in het water te staan. Maar vandaag geen waterral gezien of gehoord. Ronde 18.00 uur kwam er een schreeuw bij het ebelbruggetje vandaan, daar zat een adult havik man in het net.
De vangst was tot nu toe matig maar de ronde van 19.00 uur was de goedmaker met 24 vogels waarvan 15 koperwieken.

Groet van de aanwezigen

terug
later
eerder

Henk Luten, Thea en Klaas van Dijken en Jan Westera 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox