logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later
eerder

Week 41


11 oktober 2009

Vannacht en vanmorgen begon de dag lichtbewolkt en windstil. Dus geen blad of douw in de netten te bekennen. Wel de eerste ronde 17 vogels, waarvan n waterral vrouw in de kooi bij sectie 5. De tweede ronde viel gelijk tegen met 2 vogels. Geen trek of bewegingen in het glop te bekennen. Rust, rust en nog eens rust, wel lekker maar daar komen we niet voor. We willen Aktie!!!!!
Dit kregen we dan ook in de loop van de middag. Om 14.00 uur was er een excursie van 6 personen, 5 Duitsers en 1 Nederlandse.
In die ronde vingen we de mooiste soorten van de dag, 4 vuurgoudhaantjes en 4 gewone goudhaantjes. De wind nam in de loop van de dag toe met flinke regenbuien. Om 17.00 uur een geweldige regenbui met enkele flinke klappen onweer. De verwachting voor vannacht is zodanig dat we besloten hebben om de netten tegen de avond te sluiten.

Groet van Staphorster clan

Henk Luten, Thea en Klaas van Dijken en Jan Westera


10 oktober 2009

Bij het wakker worden vanochtend hoorden we het al: regen! Dat maakt het minder vervelend naar huis te gaan. Fris en monter het bed uitgesprongen en zo snel mogelijk het eerste rondje gelopen, hetgeen een stuk of twaalf vogels opleverde. Ondertussen is het opgehouden met zachtjes regenen, nu lijkt het serieus te worden, gelijk maar het volgende rondje erachteraan! Ons ochtendtotaal is op 30 stuks blijven steken. Ons weektotaal op 504, de helft minder dan vorig jaar. Gelukkig is niks voorspelbaar.
De volgende ploeg is koud en nat gearriveerd, en nemen nu het stokje van ons over: heel veel succes en plezier gewenst!

Groet, Joop en Marijke.

Vanaf 13.00 uur werd het droog, maar de aantallen blijken niet te zijn toegenomen. We sprokkelen ze bij elkaar twee of drie vogels per rondje. Ook zijn er geen tekenen van trek in het glop het is stil op een paar vluchten met ganzen na. De temperatuur is vanmiddag iets gestegen en het voelt wat aangenamer aan. Het is verder bladstil. De waterstand in de sloot was bij aankomst -3.

Groet van Staphorster clan

Henk Luten, Thea en Klaas van Dijken en Jan Westera


9 oktober 2009

De mensen van Natuurmonumenten hebben vanochtend de beide klaphekjes open gezet en zijn er weer vandoor gegaan. Gelukkig liep binnen de korste keren het vrijheidslievende schaap terug de wei in. Mission accomplished. Maar nu zag Marijke rond 14.00 uur wederom een ongenode gast: er loopt een jonge zwart-witte kat rond de netten, gelukkig tot nu toe nog zonder calamiteiten.
Vangsten vallen tot nu wel wat tegen. Wel was de gevangen vuurgoudhaan de 5.000-ste vangst van het VRS dit seizoen.
Ondanks het mooie weer en de oostenwind hebben we verder weinig vogels gevangen. Wel hadden we tegen de schemer een stuk of 14 koperwieken: leuk. Ook hebben we al kramsvogels over horen vliegen. Hoewel we helaas geen grote aantallen vogels hebben gevangen was het toch weer een heerlijke week.
We wensen onze opvolgers veel succes en plezier!

Groeten,

Joop en Marijke


8 oktober 2009

De eerste ronde liepen we in prachtig ochtendweer. Onder de grote speaker hoorde ik een waterral. Helaas staat daar geen kooi meer. Geluid helpt dus echt.
Zevenendertig vogels hangen in de zakjes na de eerste ronde, waarvan 27 roodborsten. Dat lijkt ons nieuwe aankomst. De gehele dag blijft het prachtig weer en gestaag halen we de verse vogels op.
We krijgen bezoek van twee jonge vogelaars uit Dokkum. Ze zijn zeer geinteresseerd in ons werk. En van de jongens helpt regelmatig een roofvogelringer in Friesland. Ze sposoren ook ieder een ringstreng.
Dan gaat de telefoon: Ardie die vroeg of we soms zin hadden om een rondje op het eiland te fietsen. Hij zou dan even de honneurs voor ons waarnemen. Dat is een mooi aanbod en wij op de fiets en Ardie ringen. Tijdens onze afwezigheid vangt Ardie: grauwe vliegenvanger, baardman, putter en een roodborst met een Deense ring!
Er loopt een soy-schaap van Natuurmonumenten bij ons op de baan. Doodgemoedereerd kwam hij ons bij sectie 4 tegemoet lopen. Hij heeft al twee netten flink beschadigd. We hebben geen jacht op hem gemaakt omdat hij dan nog veel meer schade zou aanrichten. Nu staat hij bij het hek van sectie 6 verlangend de schapenwei in te staren.
Ardie heeft contact gehad met NM, die komen het beest morgen weghalen. (Het schaap, niet Ardie :-) !)

Groeten,

Joop en Marijke


PS: Vannacht weer rallengeluid aan, hopelijk laat zich nu eens zo'n beest vangen.


7 oktober 2009

Regen regen regen. Wel mild, maar wel nat. Na twaalven werd het gelukkig droog. In de eerste ronde zagen we bij een van de kooien een waterral, dus het geluid heeft effect, nu moeten ze zich alleen nog laten vangen. Net als de rest van onze gevederde vrienden, de eerst twee rondes leverden slechts 4 vogels op. Vanmiddag 5 mensen aangemeld voor de excursie, we hopen dat we ze wel levende have kunnen laten zien!
Dat is gelukt. Er kwam 6 man opdagen, ook deze waren weer zeer enthousiast. We hebben nog wat vogels bij elkaar kunnen sprokkelen, waarbij de keep een toppertje was. De oh's en ah's waren niet van de lucht. Ook hebben weer twee ringstrengen een goede sponsor gevonden.
Het dagtotaal was wederom aan de magere kant, maar al met al hebben we een goede dag gehad. Onze medewoners van de VU zijn weer naar Amsterdam vertrokken, het was een gezellig stel, en hoewel vogels niet hun vakgebied waren, waren de heren zeer geinteresseerd, leuk!
Het is nu bladstil, bijna warm, en het rallengeluid staat alweer aan. Laat ze maar komen!

Groeten,

Joop en Marijke


6 oktober 2009

Het lijkt een stralende dag te worden: mooie dauwdruppels aan de netten en in de eerste ronde 18 vogels, maar in de tweede ronde slechts n. We gaan gewoon verder, maar nu eerst tijd voor ontbijt.
Rond 11 uur aankomende mist vanuit het waddengebied, maar die zet gelukkig niet door. Wel gaat het rond twaalf uur harder waaien. We haalden een roodborst NVO uit het net. We hebben intussen al twee 0-rondes gelopen...
Op zich was het de hele dag wel redelijk weer, tegen de avond een beetje gemiezer. De aantallen bleven flink achter bij gisteren, terwijl het weer ongeveer vergelijkbaar was. Al met al een wat saaie dag, we hopen morgen op meer reuring. Wel staan er overal prachtige paddestoelen, maar daar komen we niet voor...

Groeten,

Joop en Marijke


5 oktober 2009

Meteen in de eerste ronde 32 vogels. Aanvankelijk bijna geen wind. Later iets meer.
In de loop v.d. dag sectie 6 ook weer schoon gemaakt en die is weer operationeel.
Zanglijster uit 2005 gevangen die door Henry is geringd op 25-7-2005. Alsmede een zwartkop met een blinkende (nieuwe) ring aan zijn poot, die in Belgie bleek te zijn geringd. Lijkt wel op noordelijke trek. Dat zullen we later weten als we de terugmelding hebben ontvangen.
Bezoek gehad van een vogelaarster in een rolstoel, die ik vrijdag op de boot had ontmoet. Ze is lid van een vogelwerkgroep in Wageningen. Zij was erg geinteresseerd in ons werk hier en besloot om een ringstreng te sponsoren.
De vinken blijven maar komen en bijna allemaal in sectie 2. Marijke zag hordes vinken op het kuilvoer bij de boer aan de overkant. De sloten in de omgeving staan droog,(net als een groot gedeelte van het Glop trouwens), dus is dat misschien de reden dat ze zo massaal hier komen drinken van het weinige water dat er is.
Ook vingen we een Kleine Karekiet, een late vangst dacht ik, maar na het raadplegen van de database ontdekte ik dat er ooit 78 gevangen zijn in oktober. Waarvan een zelfs op 29-10, dat is pas laat te noemen.
Mooi dagtotaal, en ook nog gevarieerd, we mogen niet mopperen, en dat doen we dan ook niet.

Groeten,

terug
later
eerder

Joop en Marijke 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox