logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later
eerder

Week 37


13 september 2009

De dag begonnen met weinig vogels en veel blad in de netten door de harde wind van afgelopen nacht. Af en toe valt er 's ochtends wat lichte motregen. Het rallengeluid heeft de hele nacht gedraaid en dat heeft vandaag in ieder geval geresulteerd in diverse zicht- en geluidswaarnemingen van waterrallen.
De vansten vallen tegen. Het rondje van 10.00 uur levert nog n vogel op. In de middag diverse rondjes van nul.
Vandaag een excursie via het bezoekerscentrum. Volgens de opgave komen er 15 mensen. Peter en ik hebben het informatiebord weer geheel in ere hersteld. Deels met oudere info, deels met nieuwe grafiekjes en overzichten. We proberen ook de laatste foto's aan de man te brengen voordat ze vergeeld zijn, maar dat gaat minder goed...
Het blijkt de landelijke KNNV kampeergroep te zijn die hun kamp bij Teun Talsma hebben opgeslagen. KNNV coryfeeen als Wim Loode en Betty van Leeuwen behoren tot de groep. Ondanks dat we in eerste instantie maar twee vogels kunnen laten zien zijn ze zeer enthousiast en sponseren zeven ringstrengen.
Als ze weg zijn gaan we bezig met de overige twee inloopkooien die nog in de strandwagen staan. Morgen willen we die ook vangklaar maken. Vangklaar staan ze al bij sectie 3 en 8. De nieuwe willen we plaatsen tussen 3 en 7 en bij 4.
De enige opmerkelijke vangsten zij de "redelijke" aantallen heggemussen. We zien wel vaker dat bij wat ruiger weer de heggemussen gaan trekken.

Groeten van Bert, Fenny en Peter


12 september 2009

Vanmorgen een matige vangst en zo een rustige ochtend. Veel bladeren en wederom bezoek van mestkevers. Maar alles is schoon...
De stemming zit er goed in en ieder rondje levert wel een aantal vogels op. Wij nemen de boot naar de vaste wal en wensen onze opvolgers: Bert, Fenny en Peter, veel succes.
Vandaag om 12.00 uur dus het stokje van de Staphorsters overgenomen. Het weer is ook vanmiddag goed gebleven; droog, onbewolkt tot volledig bewolkt. Nog even bezoek gehad van Evert Jan en Barbara en een mooie pijlstaart (avondrood). Nog geen spectaculaire vangsten gedaan, wel leuk waren een drietal spreeuwen. Om 20.30 hebben we de rallengeluiden aan gedaan, dus hopelijk zitten morgen de kooien vol. We hebben er zin in en zijn benieuwd wat voor spectaculaire vangsten ons nog te wachten staan. We gokken op minimaal een sperwergrasmus.

Groeten van Bert, Fenny en Peter


11 september 2009

De eerste rondjes heeft Jeroen Breedenbeek meegelopen. Daar had Hennie geluk mee, kon ze heerlijk uitslapen. In het rondje van acht uur merkte Jeroen tersluiks op; k heb een mooie gekraagde Roodstaart in de paardeweide gevangen, hij zat naast de IJsvogel. Echt serieus werd hij niet genomen. De verrassing was dan ook groot toen een zakje uit net zes iets blauws liet zien. Jawel een heuse IJsvogel.
Het was vandaag een goede vangdag met merendeels Roodborsten. Tot 15:00 uur ving het redelijk, nadien werd het rustig met het vluchtverkeer. Met zelfs nul-rondes. Het weer was afwisselend bewolkt en zonnig en tegen de avond dreigde het zelfs met wat buien. De wind was uit het noorden en soms vrij stevig, windkracht 4. Met vanmiddag temperaturen die stegen naar 20 graden.
Dit is onze laatste vangdag, morgen geven wij de ringtang over aan Bert Dijkstra. Wij hebben een bijzondere mooie week gehad met goed weer, prima vangsten en een diversiteit aan soorten. Wij wensen onze opvolgers minstens hetzelfde toe.

Hartelijke groeten,

Henk, Hennie en Branko.


10 september 2009

Ransuil

Vandaag een kleine roodborstinvasie en een invasie van mestkevers. We hebben er wel 15 op te ruimen (jippie). De zwartkopen zijn weer gevlogen met af en toe nog een verstekeling in onze netten. Het weer is aangenaam, het zonnetje laat zich af en toe zien, vooral in de morgen was dit zeer aangenaam. In de middag kreeg de wind en de bewolking de overhand. Gerard en Fija zijn met de boot van half drie vertrokken, ze hebben morgen andere verplichtingen. Dit geeft vooral rust voor Branko (de hond) en drukte voor baasje en vader. (meer vogels te verwerken). Jeroen Breedenbeek rook appeltaart en kwam langs voor een kop koffie. Morgenochtend is hij voornemens om ons te assisteren.
De buitenlandse zwartkop van gisteren was een 1 kj. man en was geringd in Belgie met een Brussel ring. Dus hij is zijn tomtom waarschijnlijk vergeten.
De gehele dag bleef het goed doorvangen, met een verrassing in de laatste ronde van 21:00 uur. Een prachtige Ransuil in net 6 in de paardeweide. Totaal vandaag 107 vogels, dit was onze topdag deze week tot nog toe. We kijken al uit naar morgen...

Vriendelijke groet,

Henk en Hennie Luten.


9 september 2009

Vandaag het zelfde beeld van vangen als gisteren. Vanmorgen goede rondjes met veel Zwartkoppen: tot de middag een 70-tal vogels gevangen. Vanaf 13.00 uur tot 21.00 uur was het sweer charrelwerk. Om 14.00 uur 11 personen voor een excursie gehad hierbij 4 sponsoren voor een ringstreng en na de excursie nog 4 bezoekers die nog 3 strengen hebben gesponserd.
Het weer was vandaag bewolkt met een zuidwestenwind, kracht 3.

Met vriendelijke groet,

Hennie, Gerard, Fija en Henk.


8 september 2009

Het was vandaag een stralende dag met een goede vangst van Zwartkoppen. Vooral voor de middag hadden we een goede vangst met 80 vogels. Na de middag viel het stil met af en toe een vogel per rondje. Geen bijzonderheden qua vogels vandaag. Henk was vanmiddag alleen, de overige gasten hebben zich goed vermaakt op het strand. De hond ligt inmiddels volkomen afgepeigerd in zijn mand.
Vanavond na het ringen gegeten bij vd Werf, een afsluiter van een mooie dag.

Met vriendelijke groet,

Hennie, Gerard, Fija en Henk.


7 september 2009

Vanmorgen de eerste drie rondjes ruim 30 vogels en de rest gelijkelijk verdeeld over de dag met 1 tot 4 vogels per rondje. Vanmorgen was het bewolkt, vanmiddag hadden we er een vriendelijk zonnetje bij. Verder rustig weer en een mooie vangdag. Gerard is nog druk geweest met het snoeien van de baan en vanmiddag hebben we een lekkere appeltaart gebakken.

Met vriendelijke groet,

terug
later
eerder

Hennie, Gerard, Fija en Henk. 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox