logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later
eerder

Week 36


6 september 2009

Gisteravond netten open gezet behalve de bosopstelling. Deze vanmorgen open gezet. De ochtend begon goed met rustig weer en een zonnetje en de eerste ronde met 24 vogels. Verder bleef het weer redelijk rustig vandaag. Vandaag bezoek gehad van Suzanne met haar ouders, een studente die hier 14 dagen terug ook was. Vanmiddag tijdens de excusie twee personen, een vogelaar uit Schoonebeek met zijn vrouw.
Over de hele dag rondes met enkele vogels, behalve 16,00 uur, toen geen vangst. Om 17,00 uur een buizerd bij het Ebelbruggetje. Totaal een aardige vangdag.

Met vriendelijke groet,

Henk Luten cs


5 september 2009

De netten zijn nog niet open geweest. Vanaf het licht worden komen er buien met zware windstoten langs. Het is een buienlijn die precies over de wadden loopt. Ben benieuwd wanneer het afgelopen is.
Vanaf 16.00 uur netten gedeeltelijk open gezet. De bossectie hebben we dicht gelaten, vanwege de harde wind en de vallende elzenproppen. Om 18.30 uur hadden wij de eerste vogels.

Met vriendelijke groet,

Henk Luten


4 september 2009

Pas om 10.00 is het vanochtend droog geworden en is de wind een beetje gaan liggen. Ik kan het niet laten om toch wat netten open te zetten. Ik zit hier tenslotte om vogels te vangen... alleen willen de vogels niet meewerken. Om 13.00 vind ik het dan ook welletjes geweest.
Met de familie ronden we de west over het strand tm de Marlijn. Onderweg vindt Hedda een 5 gulden munt en een piepklein flesje met.. flessenpost. Wat een vrolijkheid!
Thuis hangen we het enigszins vochtige briefje aan de waslijn om te drogen. Intussen arriveert ook Ardie met iets bijzonders, namenlijk een kilo mamoetivoor dat ik hier nog op het eiland had liggen.
Na het vertrek van Ardie gaan we het briefje lezen en verandert de stemming toch wel enigszins. Het is een briefje van een meisje aan haar oudere zus. Uit het briefje maken we op dat ze niet meer leeft. Dit is geen gewone flessenpost. Het flesje lag trouwens op een maagdelijk strand waar stuifzand in een enorme snelheid overheen joeg. Overal lagen grillige zandstructuren en schelpen die nog op een korrel zand leken te rusten. En daar lag het flesje vrij gewaaid. Het kurkje was al vermolmd en Hedda hield het juichend omhoog.
Intussen weten we door het internet alles over Robin en haar zusje Silke. Net als Silke zullen ook wij Robin nooit meer vergeten.
Een bijzondere dag die niets met vogels te maken heeft. Wat zal het ook.

Groet, Holmer


3 september 2009

Het is vandaag regen en storm. Pas om 9.00 durf ik een paar netten open te doen om wat Zwartkoppen te vangen: 0,7,8 en 3. Om 12:00 uur begint het weer te regenen en hard te waaien. Tijd om naar zee te gaan met de familie en volledig nat te regenen.
De netten gaan vandaag ook niet meer open. De rest van de dag is het windkracht 8.

Groet, Holmer


2 september 2009

De afgelopen nacht hebben alleen de grofmazige netten van sectie 6 opengestaan. In het donker in de zeer vroege ochtend hangt er een geringde Kerkuil in. Het is een NVO, dus niet uit het Glop. Het ringnummer lijkt ook niet op één van de eerder gevangen Kerkuilen.
Na de Kerkuil wacht ik even af met het openen van de andere netten. Er moeten eerst nog een paar buien passeren.
Een paar uur later hangt er een Helgoland Zwartkop in het net. De 2.5 mm ring is blinkend en lijkt van de afgelopen dagen te zijn... of zelfs van gisteren. De Zwartkoppen blijven aardig doorvangen gedurende de dag.
Gisteren kwam Kees Verhoef al langs met de vraag of hij vandaag met de familie langs kon komen... incl oud omaatje van 96. Het was erg gezellig. Om 2 uur werden ze opgevolgd door de excursie van 6 mensen. 2 Personen waren er afgelopen zondag ook al bij en ik vraag mij nu af of ze zich voor dit bezoek ook hebben opgegeven. De andere vier bezoekers zijn een gezin uit Velp. Ze moeten wel even wachten, want vlak voor de excursie hangt er een groep mezen in sectie 2.
Rond 16.00 komen de buien in toenemend aantal binnen stromen. Voor de zekerheid sluit ik secties 1,2,9 en 5. Hier vangen we toch bijna niets in. Met het oog op de naderende depressie met regen en windkracht 8 Bft sluit ik s'avonds ook alle andere netten.

Groet, Holmer


1 september 2009

Een prachtige nacht met weinig wind voorspelt goede vangsten.. en misschien wel Porsjes? In het donker zie ik poepstrepen in het net... en donsjes. Ze hebben dus gehangen. Naast de netten hoor ik wat gescharrel. Er moeten er minstens twee zitten. Ook in de kooien weet ik ze jammer genoeg niet te vangen. Voorlopig komen er geen zwoele windstille nachten meer. Dit was dus de enige kans.
Dat het een goede treknacht is geweest blijkt wel uit de Zwartkoppen. Vele tientallen over de dag. Leuk rondjes lopen dus! Aan het einde van de middag begint het te regenen. De voorspelling is dat het ook hard gaat waaien. Daarom doe ik een groot deel van de netten dicht als het begint te regenen en te waaien. Aan het einde van de dag is alleen sectie 6 nog open. Je weet maar nooit.
Erik Jansen van NatuurMonumenten is langs geweest en heeft een ronde meegelopen. Bauke Henstra heeft zijn potten Doesburgse mosterd opgehaald…voor de karbonaatjes.
s'Avonds laat komen er nog vreemden over het pad naar het lab gelopen om ons te wekken. Gelukkig gaan ze al snel uit zichzelf weer weg.

Groet, Holmer


31 augustus 2009

De dag begon met redelijk wat wind en volle bewolking. Het voelt kil aan. De voorspelling is dat het s'ochtends bewolkt is en dat het s'middags mooi zou worden. En zo ging het. Het werd zelfs behoorlijk warm!
De aantallen blijven laag. Niet gek met weinig aankomst. Sylvia weet intusen al aardig hoe ze vogels uit het net moet halen. Vandaag gaf een Grote bonte specht daar een extra dimensie aan. "Hij pikte", was het commentaar, om na een uur te melden dat er allemaal rode puntjes op haar hand verschenen.
s'Avonds is de wind helemaal gaan liggen. De gedachte is al snel hoe ik daar gebruik van kan maken. Boerenzwaluwen?, Porseleinhoen?, combineren dan maar. Op alle netten rond de speaker zet ik een extra stok om de netten heel hoog te kunnen zetten in de schemer. Vervolgens boerenzwaluwgeluid erbij en afwachten maar. Helaas helemaal niets... misschien moet ik ander boerenzwaluwgeluid gebruiken. Als het donker is zet ik Porseleinhoen op, want waarom zou dit niet hetzelfde werken als Waterral? Ondanks laat opblijven hangt er niets in. Afwachten dus tot morgen.

terug
later
eerder

Groet, Holmer 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox