logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later
eerder

Week 35


30 augustus 2009

Vanacht is er heftig onweer over gekomen, maar bij het krieken van de dag is het weer droog. De wind waait tussen ZW en W kracht 4 met uitschieters naar 6. Tot 13.00 komen er verschillende buien over die boven de noordzee ten westen van Schier ontstaan zijn. Daarna blijft het droog. Tegen de avond valt de wind behoorlijk weg. De sloot loopt door de regen weer langzaam vol. Het glop wordt dus weer vochtiger. En er beginnen ook weer meer muggen te vliegen.
Bij de eerste vogels zit een blauwborst die we deze dag nog drie keer zullen vangen. Verder is het bijzonder stil.
De drukste rondes zijn tijdens de excursie van 8 personen, waar zich 9 mensen hebben opgegeven. Drie ringstrengen worden gesponsord. Tijdens de excursie vinden Sylvia en de kinderen onder de watertoren een aantal braakballen. Er zitten alleen muizen in. Als ik er tegen de schemer snel langs rijd vliegt er een Torenvalk rond. We dopen hem de Watertorenvalk. Terwijl ik dit typ piept er trouwens een muis naast de tafel. Het lijkt een spitsmuis.
De avondronde levert nog een boerenzwaluw op. Ik heb de rallenkooien aangepast zodat de inloop van rallen wat beter is. Opvallend zijn de aantallen distelvlinders. Het zijn er meer dan aan de wal.
Bezoekers vandaag waren Barbara, die pruimen uit het veld had meegenomen, Jan Schoppers met zoon Lieuwe en Wim met de familie. Fransien en Jan zijn vandaag weer vertrokken.
Vandaag ook de polo en pet met logo in ontvangst genomen. Als fervent petdrager ben ik met de pet erg verguld. Jammer dat ik geen voorzitter ben. Die heeft namelijk een blauwe :-) Joop, bedankt!

Groet, Holmer


29 augustus 2009

Afgelopen nacht trokken veel heftige buien met onweer en hagel over, maar rond 6 uur bleek uit Buienradar.nl dat de laatste inmiddels voorbij was. Om 7 uur lopen we een eerste ronde. Gelukkig hadden we de bossectie dicht vannacht. Verder was er geen schade, en zelfs het riet was nauwelijks platgeslagen. Om 7.30 was alles weer bedrijfsklaar en waren de eerste (vier...) vogeltjes binnen. Om 11.00 heeft Holmer het vangen overgenomen.
De vangsten zijn adembenemend... en dan heb ik het over de bramen. Wat zijn het er veel overal! Iedereen eet zich een ongeluk. Vogels zijn er amper te zien.
Bezoekers vandaag zijn Wim Fokker, Evert-Jan, Jan Schoppers met zoon Lieuwe.

Groet, Holmer


28 augustus 2009

Het is groen en het fluit

Het is een rare week. We vangen om zo te zeggen 'geen moer' maar we vangen wel allerlei leuke dingen. Twee Koekoeken in een week, Sperwergrasmus, Sperwer en nu vandaag, om 9.15 pal na een stevige motregenbui in een tussenronde i.v.m. de nattigheid een fraaie Fluiter.
Maar met de andere vogels is het dus even droevig gesteld. Heel droevig. En overal op het eiland is het rustig met vogels, zo zei ook Erik Jansen van NatuurMonumenten die even langskwam.
's Middags trekt de wind verder aan tot zeker west 6, maar het blijft droog. Tot om 18.15 een zware bui losbarst, met hagel, onweer en veel wind. Takken en proppen in de bossectie, die we daarom sluiten.
Morgen neem Holmer Vonk de boel over.

Groet, Jos, Ingrid en André


27 augustus 2009

Innovatie

De wind zit inmiddels in de zuidwesthoek. Aan het eind van de ochtend en het begin van de middag valt er tot twee keer toe een lichte bui die nauwelijks op de radar is terug te vinden. We vangen iets meer vogels dan gister - er zijn wat verse tuinfluiters bij - waarbij de terugvangsten aanvankelijk in de meerderheid zijn. De middag verloopt zeer rustig, de avondopleving levert nog wat nieuwe vogels op, waaronder alweer een Koekoek en een Bonte Vliegenvanger.
Net wat meer verse dan terugvangsten is het resultaat. De vogels van vandaag hebben het geluk dat ze heenwaarts gaan na gewogen te zijn met de nieuwe weegschaal!

Groet, Jos, Ingrid en André


26 augustus 2009

Ook wij konden vanochtend net als Henk eerder al beschreef genieten van een vergezichtje over de sloot door het platgeslagen riet. Er staat weer wat water in de sloot (peil -4). Over de vangsten vandaag hebben we het maar niet.
Ons erelid Ebel Nieboer met echtgenote Tineke vereerden ons met een bezoek. Lopend vanuit het dorp! Hulde aan Kees Soepboer en Jan Harthoorn van Natuurmonumenten die hen op de heenweg tegenkwamen en aanboden ze anderhalf uur later weer met de auto op te halen bij het Glop.
De excursie was goed bezet: maar liefst 13 personen, waaronder een groep jaarlijks-samen-naar-een-waddeneilandgangers van acht personen uit Purmerend. Gelukkig kon Jos op het allerlaatste moment toch nog een fitisje overreden om in het net te vliegen. De eerste ringstrengsponsoren staan op de lijst.

Groet, Jos, Ingrid en André


25 augustus 2009

Geen Sylvia borin(g) maar...

De temperatuur is wat gedaald, het is bewolkt en we vangen weer wat vogels, waaronder een leerzame Zwartkop vrouw na-eerste kalenderjaar in slag- en staartpenrui en een fraai adult mannetje Gekraagde Roodstaart.
Om 9.45 valt er een licht buitje van ongeveer een half uur. Daarna is het geruime tijd droog, maar de tweede helft van de middag is het voortdurend buiig, soms stevige en langdurige buien.
Maar voor die tijd was er nog een verassinkje: om 12.00 kwam Jos uit het Glop terug met een Sperwergrasmus, de tiende voor VRS Schiermonnikoog in het Glop (en er was er vorig jaar een in de zeereep).
Jammer dat de buienlijnen steeds Schier aandeden. Morgen weer beter, hopen wij.

Groet, Jos, Ingrid en André


24 augustus 2009

Strandweer

Het is warm vandaag. Geen weer voor vogels maar voor het strand. Max 27 graden, wind ZO 3.
In de middag belt Ardie dat Ebel Nieboer en echtgenote bij hem in de tuin zitten voor een bakkie koffie. André, net terug van het strand, gaat ook even op visite. Jos en Ingrid bewaken het Glop-fort.
Om een uur of acht 's avonds trekt er bewolking binnen en er vallen zowaar wat spetters, die meteen verdampen, dat wel.

terug
later
eerder

Groet, Jos, Ingrid en André 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox