logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later
eerder

Week 44


29 oktober 2007

Gisteravond rallengeluid gedraaid van 18.00 - 22.30 uur en vanochtend van 5.00 - 8.00 uur. Vannacht regende het regelmatig. De vangdag bleef helemaal droog en bewolkt. De wind was tot de middag ZW 3 Bft maar viel in de loop van de middag terug tot 1 à 2 Bft. Het was een nevelige dag. Vanaf 16.00 uur zon en nu (18.37 uur) is het bladstil. Hopelijk is het in de vertrekgebieden ook zo mooi. De vogeltrekverwachting is redelijk gunstig.
Door de regen van de afgelopen nacht waren we niet al te optimistisch maar het viel reuze mee; vooral door mezen tussen 14.00 en 15.00. Daarbij twee pimpelmezen met vreemde ringen; mogelijk aan de vaste wal geringd. Ook vlogen twee groepen van 30-40 mezen laag over het Glop naar het noordoosten.
Waarnemingen in het Glop: vrouw blauwe kiek naar oost, grote gele kwik naar zuidwest en ruim 200 pijlstaarten van duin naar wad vliegend.
Ook regelmatig groepjes barmsijzen in de lucht en twee gevangen waaronder één Grote. Kort bezoek gehad van Gerard Glerum en partner. We waren net druk met de mezen, dus helaas nauwelijks tijd een gesprekje te voeren.
De schapen werden vandaag afgevoerd en plotseling liepen de ponies in de paardenwei. We hebben ingesproken bij Natuurmonumenten om afspraken te maken over eventuele rasters.
Arno en Janos gingen 's middags nog een paar uur het eiland op. Bij de bunker zagen ze een pestvogel overvliegen en ter hoogte van de kruising van het Johannes de Jongpad en de Reddingsweg vlogen vier bokjes en drie watersnippen op. Ze vertrokken met de avondboot en waren erg enthousiast over hun eerste ringervaring.
In de polder zag Gerrit 200 foereagerende steenlopers op pas gemaaid grasland, één kemphaan en honderd rotganzen, waarvan slechts ongeveer acht procent juveniel was.


Wil Gerritse en Gerrit Gerritsen, Arno ten Hoeve en Janos Molnar

30 oktober 2007

Gisteravond rallengeluid gedraaid van 18.00 - 22.30 en vanochtend van 5.00 - 8.00 uur. Afgelopen nacht minimaal 2 buien gehad; de waterstand in het Glop was circa 2 cm gestegen.
Vanochtend kwam Kees Soepboer van NM langs in verband met de uitgebroken ponies. Hij joeg ze terug, maar korte tijd later stonden ze weer bij sectie 6. Daarom hebben we maar weer een schrikdraad om sectie 6 gebouwd en rond 14.00 konden we ze weer openen. Het was niet voor niets want we vingen hier nog wat koperwieken en in het avondschemer een houtsnip. Kees adviseerde ons met Otto Overdijk te overleggen over een meer structurele oplossing. Wil zal Otto vragen of er een permanent raster om sectie 6 gebouwd kan worden.
Verder waren de vangsten zeer matig. Het was prachtig rustig herfstweer; wisselend bewollkt met een westelijke wind Bft 3 en alleen rond 17.00 uur een buitje. Nog wat zand gekruid naar sectie 5.
GG fietste nog wat rond; ook elders op het eiland weinig vogels. Keek nog over de kraakheldere zee van 11.25 tot 11.55. Ook daar rustig met 6 roodkeel-parelduiker en 3 alk/zeekoet in dat half uur naar West.
Bij Theun Talsma vloog in avondschemer ook een houtsnip en een overvliegende grote gele kwik. Komende nacht wordt vorst voorspeld; hopelijk spoort het vogels aan op pad te gaan.

Wil Gerritse en Gerrit Gerritsen


31 oktober 2007

Gisteravond rallengeluid gedraaid van 18.15 - 22.00 uur en vanochtend van 5.00 - 7.30 uur. Het leverde 3 verse rallen op. Het wil dus nog niet echt. Ook vandaag was het mooi rustig herfstweer; 7/8 tot 8/8 bewolkt en ZZW 2-4.
Er was wat aankomst van koperwieken en kramsvogels maar de "ritselindex" was zeer laag in het Glop. 's Avonds hoorden we enige wegtrek van koperwieken.
We werden weer verrast door een pony in sectie 6. Wil heeft met Kees Soepboer sectie 6 bezocht. Zij zijn het eens dat een permanent schapenraster de beste oplossing is. Kees zal dit binnen NM bepleiten.
Waarnemingen Glop: 1 geelgors over, sijs 100 ter plaatse, enkele barmsijzen over, 1 havik en 1 grote bonte specht ter plaatse. In avondschemer 2x1 en 1x2 houtsnippen gezien. De tijd onder andere gedood met zand kruien naar sectie 5.
GG maakte nog een fietsrondje. Polder: 250 goudplevieren, 200 wulpen en 1 grote gele kwik over. Verder de afgelopen 3 dagen in totaal 874 rotganzen bekeken; hiervan bleek 25% juveniel te zijn. Wad ter hoogte van de jachthaven oa: 300 smienten en 5 strandleeuweriken.
Behalve Kees geen bezoek gehad. Vanavond gaan we traditiegetrouw sjoelen bij de Talsma's.

Wil Gerritse en Gerrit Gerritsen


1 november 2007

Een dag om kort over te zijn. Weer als gisteren: geheel bewolkt, ZW 3 en zacht. Enige aankomst van koperwieken en merels maar andermaal matige vangsten. Uit verveling 61 zakjes gewassen.
Rallengeluid gedraaid van 5.00-8.45 uur en gisteravond van 18.30 - 24.00 uur. Waarnemingen Glop: zingende tjif, 2x1 grote bonte specht en 40 sijzen ter plekke.
Wil zag bij jachthaven 2 strandleeuweriken.

Wil Gerritse en Gerrit Gerritsen


2 november 2007

Weer als gisteren: geheel bewolkt, ZW 3 naar 1 en zacht. Verspreid over de dag af en toe lichte motregen. Enige aankomst van koperwieken en merels. Door strategisch loopwerk de vangsten vandaag wat op kunnen krikken. En passant vijf keer een houtsnip opgestoten.
Leuk en onverwacht was de vangst van de 97e en 98e kramsvogels van de baan. Verder 2 vuurgoudhanen, 1 sperwer en 1 tjif. Het ging dus best OK vandaag.
Rallengeluid gedraaid van 5.00-7.30 uur en gisteravond van 18.30 - 22.30 uur.
Waarnemingen Glop: 1 grote bonte specht, 40 sijzen en 1 boomkruiper. Rinus zag in polder (bij Westerplas) een groep van 45 watersnippen.
Overigens ringden we gisteren de 96.000e vogel sinds de start. Volgend jaar gaat de 100.000 geringd worden. We hebben al een plan voor een grootse viering. U hoort nog.
Zitten grasduinen in de data van de 500 koolmezen die Holmer vorige week ving. Maar liefts 64% bleek vrouw, terwijl je toch een gelijke verdeling tussen de sexen verwacht. Wie heeft een verklaring?
's Avonds sliepen er vele tientallen koperwieken bij sectie 5 maar er was ook sterke wegtrek. Als uitsmijter laat op de avond nog een Ransuil. We hebben een prachtige week gehad en weer genoten van Schier.
De laatste ringers van 2007 nog veel succes gewenst.

Gerrit Gerritsen


3 november 2007

Wil en Gerrit c.s. vertrekken met de 10.30-boot waarmee Jos, Ingrid en André arriveren. Ardie neemt de tussenronde waar.
De dag begon wat heiig en vochtig en zo rond de afwisseling met Ardie motterde het even. Maar vanaf 12.00 klaarde het op. In het Glop hangen redelijk wat Merels en Koperwieken rond. In de ronde van 17.00 vliegen voor ons uit, komend van sectie 5, zo'n 20 vogels (merels, koperwieken en drie spreeuwen) in sectie 6 en begin van 7.
Rallengeluid gedraaid van 5.00-8.00 uur en gisteravond van 18.30 - 24.00 uur.
Waarnemingen: In het Glop één IJsvogel (overvliegend bij sectie 2/3) en op veersteiger bij de taxi's: twee Sneeuwgorzen

André van Loon


4 november 2007

Het is lichtjes blijven waaien vannacht. Het blijft de hele dag volledig bewolkt, wind NW2. De eerste ronde is wat teleurstellend, maar wordt opgevrolijkt door een IJsvogel (EIG van 24 september, ook al terug op 5 oktober; er zijn nu 7 IJsvogels geringd dit jaar). Er zijn duidelijk wat minder Merels en zeker minder Koperwieken dan gisteren.
We vangen een paar rondjes later nog een Bladkoning, de tiende van het jaar. Zowel Barbara als vier dames van de VWG Nijmegen die een excursie deden konden meegenieten. De ronde van 15.30 bracht een Grote Gele Kwikstaart, de eerste van dit jaar, de 25-ste sinds de start van de ringgroep en de laatste ooit (de vorige laatste was op 1 november 2002). Maar ze werden de laatste dagen al diverse malen gemeld op het eiland, ook door onze voorgangers Gerrit en Wil. De gevangen vogel vertoonde overigens een grappig grote-dekveerpatroon, met een afwisseling van geruide en ongeruide veren, links iets anders dan rechts. Na het loslaten vloog hij luid roepend nog een ererondje boven het veldlab en vertrok naar ZW.
In de avond viel de wind weg en wat ervan restte kwam uit ONO. Een ronde om 22.30 leverde drie waterrallen op (twee in sectie 7, op de hoek bij 3; en eentje in sectie 5, vlakbij de verste rallenkooi). Alledrie zaten hoog in het mistnet, invallende beesten dus, zo lijkt het.
Rallengeluid gedraaid van 5.00-8.00 uur en gisteravond van 18.30-23.00 uur.
Waarnemingen op het Glop, één Houtsnip (langs sectie 2) en één Sperwer (langs het veldlab).


terug
later
eerder

André van Loon


 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox