logo

Welkom op het vogelringstation Schiermonnikoog

 
Home Nieuws Het station Ringaantallen De terugmeldingen Foto's Links Giften Sponsors union jack   English
terug
later
eerder

Week 43


22 oktober 2007

En toen kwamen de mezen

Ik zat er al op te wachten. Ik wist hoe ik het aan zou moeten pakken, en toch liet ik mij lichtelijk verleiden. Henk Lichtenbeld kwam in de ochtendschemering al aan om een ochtend mee te ringen.
Er waren wat Merels, maar niet in grote aantallen. Om 10.00 begon het roepen van mezen rond het lab en de 3 rondjes erna vingen we al wat clubjes Koolmezen en Pimpels.
Om 13.00 zagen we in sectie 7 tientallen mezen hangen. Snel uithalen en netten dicht... en toen bleken er in sectie 3 ongeveer 70 mezen te hangen. Oh oh. Uithalen en nog eens uithalen. Zo snel mogelijk alle lege netten in de buurt gesloten, maar alles sluiten in een paar minuten was niet mogelijk. Ardie was niet bereikbaar.
De redding kwam van Jan Buttinger en schoonzoon. Totaal geen ervaring met ringen, maar erg sterk in het sluiten van lege netten, open doen van bunnetjes en een statusupdate geven wat er nog overal hing. Uiteindelijk tot 17.00 bezig geweest met uithalen en netten sluiten. Bij terugkomst bij het lab waren alle bunnetjes en zakjes gevuld. Aan het net hebben we diverse vogels weer direct vrij gelaten. In het Glop zong het nog van de mezen. Er vlogen er nog honderden rond.
Om 18.15 was alles weggeringd en ben ik met gesloten netten gaan eten.
Morgen doe ik eerst een paar netjes open om het aan te kijken. Ik heb nu meegemaakt hoe snel het met de mezen kan gaan. Overigens gingen alle mezen van west naar oost over het eiland!!
Enno Ebels kwam nog langs op het moment dat de Bladkoning gevangen werd tussen de Pimpelmezen..


Holmer Vonk

23 oktober 2007

De day after

Gisteren heeft mij geleerd dat ik toch wel veel aan kan, maar tijdens het openen van de secties 1,2,6 en 7 begreep ik direct weer wat mijn beperkingen zijn. Tijdens het openen van 2 blijkt het geritsel in een holletje onder een Zwarte els een slapende Pimpel te zijn... en ik begin bijna op slag te zweten. Tijdens het doodstil openen van 6 begint een Winterkoning te zingen, 2 seconden later gevolgd door de roep van 10-tallen Koolmezen uit de eikjes. De boodschap is voor mij wel duidelijk: blijf voorzichtig.
De paardenwei glinstert van de rijp. Het heeft gevroren en dat is te zien en te voelen. Wellicht dat de kou de Houtsnip gebracht heeft die op de grens van 2 en 3 uit het bos wegvliegt. Vanaf het eerste licht vliegen er weer veel mezen rond. De sperwers hebben er ook zin in. Het net op de grens van 2-3 met grote mazen werkt uitstekend. 2 jonge sperwer-mannen blijven er goed in hangen. Zo goed zelfs dat ik eerst de Merels in de directe nabijheid uithaal.
De JNM komt met 2 groepen: 11 en 13 mensen. Ook 2 ouders willen het wel eens zien en ze betalen 10 euro samen.
De hele middag blijven de mezen vliegen. In het donker hangen er nog eens 40... zucht. Mijn handen zijn rood geworden en overal zijn rode puntjes zichtbaar. Mijn kinderen kunnen nu zonder problemen de pimpels van de kolen onderscheiden.
In de middag heb ik ook 0,9 en 8 geopend, maar deze heb ik aan het einde van de dag toch maar weer gesloten. Morgenochtend maar weer voorzichtig beginnen. De mezen zijn namelijk nog niet weg.
Gek genoeg heb ik nog geen enkele vreemde ring gevangen. Zou zo langzamerhand toch eens moeten gaan gebeuren. Het daggeluid heb ik vandaag helemaal niet gedraaid. Enno Eebels heeft vandaag net als Henk Lichtenbeld nog een ronde meegelopen. Toch wel handig zo'n tweede uithaler en mensen die de zakjes en bunnetjes vast houden.

Holmer Vonk


24 oktober 2007

Mezen, overal mezen

Net als gisteren hebben veel Koolmezen in de ponyweide geslapen. In de schemer beginnen ineens weer tientallen Koolmezen te roepen. Het blijven gekke vogels die mezen. Als je normaal veel van een soort op een dag vangt dan gaat dat geleidelijk, waarbij de eerste ochtendrondes de beste zijn en de aantallen over de dag iets afnemen. De mezen komen plotseling ergens op de dag massaal. Je kunt dus rustig bij het lab zitten en niet door hebben dat de netten helemaal vol lopen. Dat gebeurt dan meestal na 10.00. Zo ook vandaag. De eerste rondes een paar mezen en rondjes van 5-15 vogels. Als ik om 11.00 sectie 8 open doe en naar sectie 7 loop, keer ik direct weer om om sectie 8 direct weer te sluiten. Er hangen in 7 tientallen mezen.
Met Ardie heb ik afgesproken dat hij mij s'middags voor een paar uur vervangt zodat ik met de familie wat kan gaan ondernemen (bezoek aan Teun Talsma en de herdershut). Als we toch samen (en met Enno) een rondje lopen hangen er weer tientallen mezen in 7. Dit heeft Ardie nog niet eerder gezien. In een moordend tempo legen we de netten en lopen met 60 mezen naar het lab. Later blijken ook 1, 2 en 6 volledig vol gelopen te zijn. Sectie 7 zat om 13.00 al dicht. Ik kom terug om samen met Ardie alles leeg te halen. We sluiten alle netten en werken alles ook dit keer in een stevig tempo weg. De Fazant in het grofmazige net van sectie 6 wordt ook geringd. Wat een geweldige netten zijn dit toch. Overigens staat sectie 6 nog steeds erg hoog om te zorgen dat de kleine schapen er niet in lopen. Dit gaat uitstekend. We vangen er zelfs nog veel vogels mee!
Een merel blijkt twee ringen te dragen. Een van vorig jaar en een van dit jaar. Vermoedelijk ben ik zelf de schuldige, maar ik moet het nog opzoeken.
En vandaag dan toch een pimpel en Kool met een ring Niet Van Ons. Beiden van Ardie. Nog steeds geen buitenlanders!

Holmer Vonk


25 oktober 2007

Mezen, overal mezen (bis)

Zoals de andere dagen een voorzichtig begin. Plotseling beginnen weer overal mezen te roepen en dit keer zitten er ook Goudhanen tussen. De meeste Goudhanen hangen in de eerste ronde. Sommige rondes zijn erg rustig en sommige rondes zijn erg druk met mezen. De Houtduif hangt natuurlijk op hetzelfde moment als de mezen. Zo gaat het altijd. De Goudhaan Niet Van Ons is vermoedelijk niet van Ardie. Ben benieuwd waar ie wel vandaan komt.
Rond 14.00 lijken alle mezen verdwenen. Het is gewoon stil in het Glop. Tot er een groep van 60 mezen over kwam vliegen. En toen begon het weer.
Henk Lichtenbeld komt nog een paar uur meehelpen, wat het werken toch wel een stuk makkelijker maakt. De controleronde in het donker levert nog een Wintertaling op. Ardie heeft gisteren de achterste twee rallenkooien open gezet omdat de netten ernaast gesloten zijn. Ook vandaag waren ze open.

Holmer Vonk


26 oktober 2007

Mezen, overal mezen (bisbis)

De dag begon met niet al te drukke rondes. Er kwamen wat Merels binnen die duidelijk een betere conditie dan gisteren hadden. Er waren ook meer adulte exemplaren bij.
Om 10.00 een mooie ronde met veel Pimpels. Hierbij ook de eerste buitenlander: een 1 kj Lituania. Ook een Stavanger tjif die we zaterdag ook al hadden. De ronde van 13.30 was de verassing. Alles hing ineens helemaal vol met mezen. Out of the blue en ook schrikken geblazen. Na ieder net geleegd te hebben ook alles direct gesloten. Toen ik 3/4 had uitgehaald heb ik ook Henk Lichtenbeld gebeld die direct kwam. Bouke Henstra heeft Ardie opgetrommeld voor een laatste restje vogels. In korte tijs hebben we alles weg geringd. Toen bleek vervolgens 9 weer vol te hangen. Mijn moeder had de kinderen al meegenomen, zodat ook Sylvia vol mee kon draaien.
Hierna viel het weer helemaal stil met de mezen. De controleronde leverde in 6 nog een Ransuil die ik bij 3 al rond had zien vliegen! Hiermee hebben we dit jaar alle soorten uilen gevangen!
Wat een dag met die mezen. Ik vermoed dat het nog dagen door zal gaan. Ik kan mij niet voorstellen dat het gaat stoppen!

Holmer Vonk


27 oktober 2007

Beste mensen,

Vandaag hebben de IJsselboy Holmer afgelost. Hij was zichtbaar afgevallen na een volle week pimpelen (letterlijk bedoeld). Helaas voor ons was de mezenzesdaagse voorbij, waarschijnlijk door het draaien van de wind naar zuid (Bf 3). Het was de hele dag 8/8 bewolkt.
Toch was het zeker geen slechte dag met vangsten over de hele dag verspreid. Waarnemingen in en boven het Glop: 2 x 1 overvliegende grote gele kwik, 2 x 1 houtsnip, 2 x 1 grote bonte specht, groep van 200 kepen, enkele putters, 2 overvliegende grote lijsters, enkele honderden pijlstaarten naar ZW en 1 havik.
In de polder: een jagende man blauwe kiek, minimaal 20 watersnippen en 1 zwarte rotgans, bij de westerplas: 1 ijsvogel, en bij de jachthaven: 20 strandleeuweriken.
Van de onbeverderde vrienden Evert Jan, Christian Both en Rob ? op bezoek gehad, en Barbara belde.
Vanaf 19.00 uur het waterral-geluid aan gezet, want de vangsten tot nu toe staan ons niet aan. We gaan voor minstens 50 rallen komende week.
Met speciale groeten aan Erik G. in het hoge noorden.

Wil Gerritse, Gerrit Gerritsen, Henny van Vilsteren, Arno ten Hoeve en Janos Molnar


28 oktober 2007

De rust is weergekeerd

Gisteravond het rallengeluid gedraaid tot 22.30 uur en vanochtend weer van 5.00 - 8.00 uur. Dit leverde drie verse rallen op. Niet veel, de prognose was twaalf (slik). De vangdag verliep rustig, met vogels verspreid over de dag. In de ochtend nog enkele groepen mezen , daarna niet meer.
twaalf excursiegasten (9 adult en 3 juv). Ondanks het feit dat we slechts 3 vogels konden tonen, hingen ze aan onze lippen. Pas na anderhalf uur namen we weemoedig afscheid van elkaar. Ook bezoek van BB en Ardi.
Arno en Janos (geen artiestennamen) meden de excursie en gingen te voet vogelen. Ze kwamen opgewonden terug in het Glop door de waarneming van een Siberische Tjif en vier grote kruisbekken (gemeld op DBA-site). De tijd zal leren of deze vogels de boeken gaan halen.
Henny vertrok met de middagboot, onder achterlating van de Ballantines, wat we goed Vonden.
Als waarnemingen uit de polder zijn nog te melden: 300 goudplevieren, 114 wulpen, 1 slechtvalk, 200 overtijende steenlopers en 1 havik.


terug
later
eerder

Wil Gerritse en Gerrit Gerritsen, Arno ten Hoeve en Janos Molnar


 

   ·   Valid HTML 4.01! Transitional   ·   mailto   ·    Fatbirder's Top 1000 Birding Websites   ·   Any Browser   ·    Get Firefox